Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pavel - Německé vedení? Budu rád, když Německo přijde s něčím, k čemu se připojíme 4

21. 3. 2023

Pavel -  Německé vedení? Budu rád, když Německo přijde s něčím, k čemu se připojíme 4

Pane prezidente, vynechali jsme jen jednu historickou variantu, hitlerovské Německo, která je zřejmě pro nás všechny zavrženíhodnou možností, takže se o ní podrobněji zmiňovat je nadbytečné.

Otázkou, jíž si nyní pokládáme, zda některý z prezidentských kandidátů šel do voleb s heslem, že budeme akceptovat německé vedení, když ono přijde s něčím, k čemu se budeme moci připojit.

Ať vzpomínáme jakkoliv, takového kandidáta jsme v nedávno minulých prezidentských volbách nenašli. Dokonce ani Vy jste uvedené zásady neuvedl na svých „bojových zástavách“.

Je proto pro nás zcela nečekané, když jste uvedený „program“, německého vedení, uvedl opět do diskuse, když jeho dřívější výrazní nositelé, jako např. premiér P. Nečas a premiér B. Sobotka, neslavně skončili svou politickou dráhu.

Pokud budete dále hrát, pane prezidente, německou kartou, bude vhodné, když svůj proněmecký program dále veřejně rozvinete.

Nemůžeme však již nyní souhlasit s tvrzením, že česko-německé vztahy jsou tak dobré, jak snad nikdy v minulosti nebyly.

Již několik let čekáme na to, aby konečně někdo z našich předních ústavních činitelů odvrátil útoky některých německých politiků, zvláště pak tzv. sudetoněmeckých, kteří nás již celá léta napadají. Podle nich naši předkové se při „vyhánění“ Němců z republiky po druhé světové válce dopustili válečných zločinů, zločinů proti lidskosti a dokonce genocidy.

„Sudetoněmecký kandsmanšaft“ sám sebe považuje za druhý státotvorný národ, ač nikdy národem nebyl, vždy pouze jen národnostní menšinou, v ČR, který má právo na domov, vlast, jíž vidí v našem pohraničí. Celá řada německých politiků, dokonce i ústavních činitelů označuje dekrety prezidenta republiky, za zločinné, nesouladné s hodnotami Evropské unie. Proto již celá desetiletí požadují jejich zrušení. Opět se setkáváme s termíny  „Sudety“, „sudetští Němci“. Stýskat bychom si mohli ještě na mnohé delší dobu. Za celá minulá desetiletí se v uvedeném téměř nic nezměnilo. A vy chcete za této situace česko-německé vztahy dále rozvíjet? Podle našeho názoru je nutné nejdříve odstranit z těchto vztahů vše, co je deformuje, narovnat je a teprve pak může jit dále.

Vycházíme ze zásady, že všechny národy jsou si rovny. Proto odmítáme jejich dělení na vedoucí národy a vedené národy. Princip rovnosti v česko-německých vztazích musí být zachován. Kdo se od něj odchýlí ke škodě našeho národa, sám se z něj vyřazuje.

Dr. O. Tuleškov