Jdi na obsah Jdi na menu
 


Past modernizace

19. 2. 2020

Past modernizace

 

   Německo hlásí, že práci má již padesát až šedesát procent migrantů, kteří přišli do země v rámci velké migrační vlny od roku 2015. Zpráva je doprovázena úvahami o tom, že z demografického i ekonomického hlediska země migranty nutně potřebuje. Bez nich by nastal populační i hospodářský kolaps. 

   Naši podnikatelé a ekonomové volají po přílivu pracovní síly z ciziny, neboť pracovníci na trhu práce zoufale chybí. Část politiků nejen u nás se domnívá, že bez přílivu migrantů vyschnou zdroje zajišťující fungování penzijního systému.

   Vezměme tyto úvahy vážně a zároveň odhlédněme od bezpečnostních, politických a dalších rizik, která jsou s příchodem velkých vln migrantů spojená. Co potom z takových premis vyplývá?

   Především se ukazuje, že společnost nemůže svoji modernizaci bez vnější pomoci přežít. Čím je ekonomika vyspělejší, tím vyšší riziko, že zkolabuje bez trvalého přísunu méně kvalifikované a laciné pracovní síly z ekonomicky méně vyspělých zemí. Pokud bychom neměli za humny Ukrajinu strádající bídou, kola našich montoven by se zastavila.   

   Čím je společnost vyspělejší (měřeno délkou dožití, ale také křehkostí rodiny, stupněm flexibilizace práce, mírou individualismu apod.), tím je obtížnější vyhnout se demografickému kolapsu, selhání penzijního systému aj. Bez přílivu populace ze zemí hodně nemoderních je modernizovaná společnost ve finále odsouzena k vymření. 

   Příznivci migrace si to možná neuvědomují, ale přistoupíme-li na jejich argumenty, pak z toho plyne, že je zbytečné, ne-li přímo škodlivé, snažit se rozvojovému světu pomáhat. Pokud bychom ho nasměrovali na naši vlastní trajektorii vývoje, nejenže by nás přestal zachraňovat svými migranty, ale sám by časem také spadl do pasti modernizace. A nezbyl by potom už nikdo natolik nevyspělý, aby ho zachránil.

 

Prof.J. Keller

Přišlo e-poštou

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář