Jdi na obsah Jdi na menu
 


Paradoxy - Nebereme jaderné palivo od Rusů, ale z USA a těm to dodává Rusko

27. 8. 2023

Paradoxy - Nebereme jaderné palivo od Rusů, ale z USA a těm to dodává Rusko

Juraj Draxler, slovenský politolog, na facebooku upozorňuje na Popletený svět: Slovensko přestává brát jaderné palivo od Rusů, výhradními dodavateli budou Američané, podobně je na tom i Česko!

Juraj Draxler, slovenský politilog

27. srpna 2023 - 06:20

 

A komu budou Rusové nadále dodávat jaderné palivo? Například Američanům.

 

Je to prostě tak. Slovenské elektrárny včera podepsaly smlouvu, podle které se jejich dodavatelem jaderného paliva stane americký Westinghouse.

 

Mezitím ale americké firmy nadále ročně importují jaderný materiál z Ruska v objemu téměř 2 miliard dolarů!

 

Rusové dodávají 12 procent paliva používaného americkými jadernými elektrárnami. Plus obohacený uran například pro vědecké účely.

 

A nic se na tom nemění navzdory legislativním tanečkům kolem "zákazu" používání ruského paliva. Takový zákaz Kongresem přišel na jaře, ale má zároveň takové výjimky, že na faktickém stavu nic nemění. Naopak, od přijetí "zákazu" začal dovoz ruského jaderného materiálu, ironicky, růst.

 

Rusko má prostě obrovskou kapacitu pro výrobu obohaceného uranu (polovina světové kapacity).

 

Plus samo sice uranu netěží až tak mnoho jako top producenti (patří mu až 6. místo na světě), ale díky úzké spolupráci s Kazachstánem (zdaleka největší světový producent) má přístup k obrovským objemům přírodního uranu, pokud potřebuje.

 

A Kazachstán exportuje také, až 35 procent uranu použitého v USA je z Kazachstánu. A tak Rusko a Kazachstán, země společně se vojensky ochraňující, spolu dodávají téměř polovinu uranu pro americký jaderný průmysl.

 

Na rozdíl od jiných věcí se na tyto importy nevztahují opatření žádného ze sankčních balíčků.

 

Zato my, my jdeme všem příkladem, ještě i USA.

 

(rp,prvnizpravy.cz,fb,foto:arch.)