Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pár dat, která by se neměla zapomenout

23. 1. 2020

Pár dat, která by se neměla zapomenout

Prof.Dr.Rajko Doleček,DrSc.

           

             Nikdy by se neměl zapomenut den, kdy Rudá armáda osvobodila Osvětim, nejhorší koncentrační tábor smrti a jeho poslední polomrtvé vězně 27.ledna 1945 a také nezapomenout na nesmyslná slova některých významných Poláků, že Osvětim osvobodili Ukrajinci. Za ten nesmysl kupodivu polský ministr zahraničí Gregorz Schetyna ani nerezignoval -  a kdyby měl v sobě trochu slušnosti, tak by to udělal.

           

             Čtyři dny před dnem osvobozením Osvětimi Rudou armádou probíhala v srbském Novém Sadu vzpomínka na jednu strašnou událost z druhé světové války, kdy maďarská Horthyovská okupační armáda a žandarmérie, hlavně dne 23.ledna 1942 a den-dva kolem něho, v Novém Sadu (hlavní město srbské Vojvodiny na severozápad od Bělehradu) provedla masakr tamních Srbů a Židů.

 

            Zcela nečekaně razie začala už 20.ledna na několika místech, při které bylo zavražděno několik desítek lidí. Hlavní masakr přišel ale 23.ledna, kdy bylo na různým místech Nového Sadu vyhnáno z domovů na 5 000 lidí, hlavně Srbů a Židů, kteří byli nahnáni na břeh Dunaje („Strand“). Tam pyrotechnici udělali  výbušninami díry v ledu a tisíce pozatýkaných bajonety bestiálně nahnali pod led. Dunaj přinášel potom těla stovek utopených dál, objevovala se i v Bělehradě, u mostu do Pančava. Počet  takto zahubených Srbů byl kolem 3 000, Židů přes 1 300, 56 Maďarů, 31 Chorvatů… Dunaj přinášel těla povražděných z Maďarskem okupované oblasti Srbska (Vojvodiny) zvané Bačka, zatím co řeka Sáva přinášela do Bělehradu stovky zohavených těl Srbů z ustašovského fašistického Chorvatska, sponzorovaného Hitlerem a Mussolinim, vedeného válečným zločince Pavelićem. Ustašovská ideologie v Chorvatsku zažívá dnes svou renesanci. Těla se zde vyplavovala hlavně pod oblastí staré pevnosti Kalemegdanu. Já jsem v té době v Bělehradě chodil do gymnázia a vše jsem to viděl.          

           

            A další strašné datum je zde. Dne 7.února 1942 ustašovské bandy v předměstích Banja Luky (Bosna a Hercegovina) Drakulić, Šargovac, Motika a v dolu Rakova povraždily (nožem, mlatem, sekyrami – ne střelbou  (!) během jediného dne přes 2 300 tamních Srbů, z toho přes 500 dětí. Vedl je katolický řádový bratr Miroslav Filipović-Majstorović z klášter Petrićevac a ustašovský velitel té oblasti „Chorvatské Krajiny“ „stožernik“ Viktor Gutić. Masakr prováděla Pavelićova prezidentská garda a místní ustašovci. V letech 2012 a 2014 jsem ta místa hrůzy navštívil a dlouho meditoval v kostnicích  povražděných obětí o zrůdnosti ustašovského hnutí v tehdejším Nezávislém Chorvatsku NDH (1941-45).

           

           Papež Jan Pavel II. navštívil v červnu 2003 Banja Luku  i  klášter            Petrićevac, ale tento masakr nepřipomněl, jen uvedl modlitby Bohu, „aby byl milostivým za viny napáchané proti člověku, jeho důstojnosti a jeho svobodě, i dokonce i některými členy katolické církve.“

           

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář