Jdi na obsah Jdi na menu
 


Papež - konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou vyvolaly vnější faktory

30. 9. 2022

Papež - konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou vyvolaly vnější faktory

29. 9. 2022 Janinna  

Papež vyzval nezjednodušovat příčiny konfliktu

Vatikán, 28. září. /TASS/. Papež František věří, že neprobíhá válka mezi Ruskem a Ukrajinou, ale světová válka. Hlava římskokatolické církve to řekla svým bratrům z jezuitského řádu při setkání v Kazachstánu v polovině měsíce. Obsah rozhovoru je uveden ve vydání časopisu „Katolická civilizace“.

„Probíhá válka, myslím si, že je chyba si myslet, že je to film o kovbojích, kde jsou dobří a zlí. Je také mylné myslet si, že jde o válku mezi Ruskem a Ukrajinou a to je vše. Ne. Tohle je světová válka,“ řekl papež.

Domnívá se, že Ukrajina je hlavní obětí. 

Poté, co jsem mluvil o utrpení Ukrajiny, rozhodl jsem se mluvit o utrpení dvou národů, ukrajinského a ruského, protože v každé válce lidé trpí,“ dodal František. 

„Chci pochopit, proč nebylo možné se této válce vyhnout. Koneckonců, válka je v něčem podobná manželství. Abychom pochopili, musíme vzít v úvahu dynamiku, která vedla ke konfliktu. Existují mezinárodní aspekty, které přispěly k provokaci války,“ řekl papež.

Vidí i „imperialistický element“ a připomněl svůj rozhovor s hlavou jednoho ze států, který sdílel jeho obavy. 

„Už jsem zmínil, že loni v prosinci mi jedna z hlav států přišla říct, že je velmi znepokojena tím, že NATO štěká na dveře Ruska, které se bojí o bezpečnost svých hranic,“ řekl papež.

„Proto není možné zjednodušovat příčiny konfliktu,“ dodal papež.

Setkání s ním se zúčastnili jezuité z Ruska, Běloruska a Kyrgyzstánu. František byl v Kazachstánu od 13. do 15. září na 7. kongresu vůdců světových a tradičních náboženství.

Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil 24. února speciální vojenskou operaci v souvislosti s žádostí vůdců donbaských republik o pomoc. Zdůraznil, že plány Moskvy nezahrnují okupaci ukrajinských území a cílem je demilitarizace a denacifikace země. Západ v reakci na rozhodnutí Ruska začal proti němu postupně zavádět četné a rozsáhlé sankce. Spolu s tím západní státy začaly do Kyjeva dodávat zbraně za částky, které se v této fázi odhadují na desítky miliard dolarů. 

Řada západních politiků uznala, že jde ve skutečnosti o ekonomickou válku proti Rusku. Jak Putin prohlásil 16. března, politika západních sankcí vůči Moskvě má ​​všechny známky agrese. Poukázal na to, že politika zadržování Ruska je pro Západ dlouhodobou strategií. 

Pro Pokec24 přeložila Janinna