Jdi na obsah Jdi na menu
 


Panu Seehoferovi, ministru vnitra SRN, se nelíbí migrační politika EU, nám se nelíbí jeho protičeské útoky

9. 7. 2020

Panu Seehoferovi, ministru vnitra SRN, se nelíbí migrační politika EU, nám se nelíbí jeho protičeské útoky

Z projevu Horsta Seehofera na sjezdu tzv. sudetoněmeckého landsmanšaftu v květnu 2015:

„…70 let od války také znamená 70 let od počátku vyhnání. Vás, sudetské Němce, to zasáhlo s plnou silou. V květnu 1945 začala v Čechách jedna z největších a nejbrutálnějších etnických čistek 20. století. Sudetští Němci byli zbaveni práv, cti, stali se psanci. Vyhnáni  z jejich vlasti, země předků, která byla kolonizována Němci již 800 let. Zasáhlo to ženy, děti, starší osoby. Násilí v Ústí a Brně se staly symboly nelidskosti, utrpení, mučení a smrti.

 Dovolte mi, abych se vyjádřil velmi jasně: vyhnání sudetských Němců bylo a zůstává pro historii zločinem proti lidskosti, velkou a obrovskou nespravedlností.

 Krátce po válce přijely první vlaky ze sudet do Bavorska. Náhodní ztroskotanci, bez bytu, bez práce, domov jim byl ukraden…“ (Volný a krácený překlad pro České národní listy: Ing. Pavel Rejf, CSc.)

Jak je to možné, že žádný český ústavní činitel, ani Ministerstvo zahraničních věcí ČR, proti uvedeným výrokům pana H. Seehofera, tehdy ještě bavorského premiéra, neprotestovali a nežádali omluvu.

Němce z republiky jsme nevyhnali, ale přesídlili do Německa na základě rozhodnutí vítězných spojenců v Postupimi. Žádné etnické čistky v květnu 1945 ani později neproběhly. Asi 250 tisíc německých antifašistů zůstalo v Československu. Dalších přibližně 90 tisíc z nich se dobrovolně, na základě jen vlastního rozhodnutí, vystěhovalo do Německa. Podstatná část z nich šla do sovětské okupační zóny. Zde vznikla výzva, které je oslovila. Měli se zúčastnit na výstavbě nových německých správních a jiných orgánů.

To vše by měl pan Seehofer vědět. A pokud skutečně neví, o čemž velmi pochybujeme, pak by měl raději  mlčet.

J. Skalský

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář