Jdi na obsah Jdi na menu
 


Padnout za Fialu

23. 11. 2022

Padnout za Fialu

Marek Řezanka

 

Náčelník nám řekl stroze,

že nás válka čeká,

že jsme kousek od exploze.

Co je za člověka?

 

Kam nás tato vláda vede?

Že nám Karel Řehka

pošle rakve nejlíp předem?

Svoboda je křehká.

 

Matky, vás tu první žádám,

postavte se proti

verbování, lžím a zradám,

ať se voják krotí.

 

Vdané ženy ať se spojí,

než z nich budou vdovy,

a než muže padlé v hnoji

svezou na hřbitovy.

 

Ať se tlačí na jednání,

ne do tance smrti.

A toho, kdo staví na ní,

ať hlas míru zdrtí.

 

Fialu nám čert byl dlužen,

když ho dostal k válu.

Kdo ho volí, klidně může

padnout za Fialu.

 

Pokud by došlo ke střetu mezi Ruskem a NATO, česká armáda by byla jeho aktivním účastníkem od první minuty. Takto lákavou a světlou budoucnost nám načrtl náčelník generálního štábu, Karle Řehka.

 

 Pro mě osobně je rétorika eskalace války lokální do podoby celosvětového jaderného konfliktu odporná, zvrácená a nepřijatelná. Každý z nás by si měl uvědomit, kteří lidé bez požadavku na vyšetřování sporných událostí mají předem jasno o viníkovi, a volají po nejtvrdším možném přístupu. Tyto jedince se nezdráhám nazvat šílenci a maniaky, kteří by neměli mít rozhodovací pravomoci.

 

 Jsme čím dál víc tlačeni ke zdi. Jednak tvrdou vládní asociální politikou, která nás žene do naprostého zbídačení (nehorázné platby za energie, zdražení potravin, zvyšování spoluúčasti pacienta, návrhy na školné, nižší dávky v nezaměstnanosti, hrozba masového propouštění atd.), a v neposlední řadě militantní rétorikou, která nás směřuje na bitevní pole.

 Toto je bod, kdy pro mnohé z nás skončila jakákoli tolerance Fialova kabinetu. Nechceme-li definitivně skončit my, musí definitivně skončit tento kabinet. Toto by měly mít na paměti všechny opoziční síly, jež by veškeré vzájemné animozity měly upozadit v zájmu toho, abychom se válečných štváčů jednou provždy zbavili. V opačném případě se oni zbaví nás.