Jdi na obsah Jdi na menu
 


P.C.Roberts - Washingtonu vládne šílenství

16. 1. 2022

P.C.Roberts - Washingtonu vládne šílenství

 

Úvodní poznámky náměstkyně amerického ministra zahraničí Viktorie Nulandové, přednesené v úvodu její přátelské „tiskové konference“ se správně zkrocenými americkými „novináři“, odhaluje nereálný svět, ve kterém Washington žije.

Viktoria Nulandová, náměstkyně amerického ministra zahraničí

16. ledna 2022 - 06:20

 

Rusové řekli Washingtonu tak jasně, jak to jen lze říct, že expanze NATO k jejich hranicím v rámci stávajích skutečností, jakými jsou zamýšlené přijetí Ukrajiny do NATO, neochota Ukrajiny řídit se Minskými dohodami, masivní dodávky amerických zbraní na Ukrajinu a neustálé další provokace a urážky, přivodila stav, kdy se Rusko přestává cítit zabezpečeno, pokud jde o samotnou svoji existenci a není ochotno snášet i nadále napětí a nejistotu, vytvořenou nepřátelskou politikou USA a NATO. Rusko otevřeně prohlásilo, že pokud Západ nebude spolupracovat na odstranění hrozeb ruské bezpečnosti, odstraní tyto hrozby s neblahými následky pro Západ Rusko samo.

 

Toto je jasná a čestná řeč.

 

Ale nikdo ve Washingtonu a v NATO ji nepopřál sluchu.

 

Victoria Nulandová je ďábelskou neokonzervativní válečnou štváčkou, v čemž se ovšem nijak neodlišuje od dalších obluzených bláznů ve Washingtonu. USA se nedokáží vypořádat s nejvážnějším problémem dneška, protože se staly obětí své vlastní protiruské propagandy. A shora zmíněné úvodní poznámky Nulandové nereálný svět, v němž tvůrci americké politiky žijí, jen potvrzuje:

 

Náměstkyně ministra zahraničí Nulandová: Děkuji vám, dobré odpoledne všem.

Tento týden je, jak všichni víte, velmi důležitý. Probíhají tři díly diplomatických jednání, Včera to byl dialog o americko-ruské strategické stabilitě, zítra to bude jednání Ruské rady a NATO, a ve čtvrtek stálé zasedání výboru Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. Všechna tato jednání mají za cíl vyřešit cestou diplomacie krizi, kterou Rusko vyvolalo pro Ukrajinu, pro evropskou bezpečnost a pro globální stabilitu.

 

Takže předtím, než se pustím do diplomatického merita věcí, zopakujme si, jak jsme se sem dostali.

Je to Rusko, které tuto krizi vytvořilo.

Je to Rusko, které shromáždilo 100 000 vojáků na hranicích s Ukrajinou.

Je to Rusko, které připravilo mezinárodní sabotáž, destabilizaci a možnosti svést na Ukrajinu akce vedené pod falešnou vlajkou.

Je to Rusko, které chrlí dezinformace a lži o Ukrajině, o Spojených státech a o NATO v zájmu toho, aby své vlastní akce ospravedlnilo.

 

Tyto i další poznámky Nulandové představují balíček lží a pokusů vyhnout se podstatě problémů. Problémem není tzv. invaze Ukrajiny. Problémem je, zda Washington uzná, že jeho raketové základny na Ukrajině představují hrozbu pro ruskou bezpečnost.

 

Rusko v roce 2014 Ukrajinu nenapadlo. Učinil to Washington, když svrhl demokraticky zvolenou vládu a na její místo posadil americký a vůči Rusku nepřátelský stát. Jedním z hlavních cílů washingtonského puče na Ukrajině bylo zbavit Rusko jeho námořní základny na Černém moři, čemuž Rusko předešlo přijetím 97 procetního kladného hlasování občanů Krymu o tom, že se chtějí vrátit do Ruska, jehož součástí Krym po tři staletí byl.

 

Jestliže náměstkyně amerického ministra zahraničí se cítí být bezpečna,  když stojí nejen před  americkými, ale i před světovými médií a zahrnuje je zřejmými a do očí bijícími lžemi, pak máme v ruce neklamný důkaz o tom, že Washington žije v umělém světě, který si sám pro sebe a pro svoji víru vytvořil. Takže jeho střet se světem skutečným jej bude hodně bolet.

 

(rp,prvnizpravy.cz,pcroberts,překlad:Lubomír Man,foto:arch.)