Jdi na obsah Jdi na menu
 


P.C.Roberts - Rusko obklíčeno

7. 1. 2022

P.C.Roberts - Rusko obklíčeno

Stejně jako se Kreml obrnil tváří v tvář Západu nad Ukrajinou, Washington inicioval destabilizaci Kazachstánu na středoasijské hranici Ruska.

Paul Craig Roberts, americký publicista

7. ledna 2022 - 07:20

 

V tuto chvíli není jasné, jak vážná je situace, ale Organizace smlouvy o kolektivní bezpečnosti skládající se z Ruska, Běloruska, Kyrgyzstánu, Tádžikistánu, Arménie a Kazachstánu vyslala své vojáky v reakci na žádost kazašského prezidenta o pomoc.

 

Nyní se Kreml ocitá v problémech na dvou frontách.

 

Na rozdíl od svržení ukrajinského prezidenta a majdanu, kdy byl Kreml příliš zaujatý olympiádou v Soči, než aby tomu zabránil, Kreml na pokus o svržení kazašské vlády reagoval rychle.

 

Hlavním poučením pro Kreml je, že Washington se o bezpečnostní obavy Kremlu nemůže starat. Jen pár dní předtím, než mají Biden a Putin naplánováno řešení situace na Ukrajině, se další bývalá republika SSSR dostane do chaosu. Největší město hoří a v celé zemi panuje nepořádek. Je nemožné uvěřit, že násilí propuklo spontánně. CIA pracuje.

 

Rusko bylo „připraveno“ na destabilizaci rozpadem Sovětského svazu Washingtonem v 90. letech. Četné bývalé sovětské republiky jsou nyní nezávislými státy. Oddělení republik od SSSR odstranilo Rusy od moci v nových nezávislých republikách, ale CIA zůstala.

 

Jak skončí Majdan v Kazachstánu?

 

Kreml ze strachu z potvrzení západní propagandy o Rusku dalo ruce pryč od svých bývalých republik, ale Washington ne. Dokonce i v samotném Rusku Kreml demonstroval svůj závazek k demokracii tím, že umožnil Západem financovaným nevládním organizacím působit v Rusku, čímž vytvořil opoziční platformy vůči ruské vládě.

 

Domnívám se, že Washington, aby vyhověl bezpečnostním obavám Kremlu, dá ruce pryč od kazachstánského Majdanu, protože Kreml upozornil, že Washington může vytvořit revoluce typu Majdan ve všech bývalých sovětských republikách.

Washington preferuje, aby Ukrajina zůstala hnisající ranou, kterou nakonec vyřeší ruská intervence nebo členství Ukrajiny v NATO. Každopádně Washington vyhraje. Ruská invaze na Ukrajinu by potvrdila propagandu, že nad Evropou visí ruská hrozba. Členství Ukrajiny v NATO by znamenalo podřízení Ruska hegemonii Washingtonu.

 

Podle mého názoru bylo strategickou chybou Kremlu spoléhat na diplomacii a západní dobrou vůli. Možná, že ruské elity nebyly schopny brát vážně záměr Washingtonu destabilizovat Ruskou federaci v zájmu hegemonie Washingtonu.

 

Otázkou zůstává, jaký má smysl setkání Putina a Bidena příští pondělí?

 

(rp,prvnizpravy.cz,pcroberts,foto:arch.)