Jdi na obsah Jdi na menu
 


P.C. Roberts - Vystupuje nad obzor genocida Palestinců či porážka Izraele?

26. 10. 2023

P.C. Roberts - Vystupuje nad obzor genocida Palestinců či porážka Izraele?

26.10.2023 17:08

Izrael hovoří jednoznačně: Izrael přísahá, „že usekne hlavu hada a zahájí útok proti Iránu, jestliže Hizballáh vstoupí do války na straně Hamásu“ ( https://www.dailymail.co.uk/news/article-12657495/Israel-attack-proti-Iran-Hizballah-joins-war-Hamas.html ).

Zatím však takto nekompromisně mluví jen izraelský ministr hospodářství a nikoli velitel vojenský či Netanjahu. Izraelská armáda se osvědčila v akcích, při nichž umírají děti, ženy a starci, a z bezpečné vzdálenosti a s pomocí bomb a raket též při ničení sociální infrastruktury, jako jsou nemocnice, ale bojová schopnost izraelské armády a její schopnost přinášet oběti je sporná.

Při střetu s Hizballáhem před několika lety byla izraelská armáda poražena a její pozemní invaze do Gazy se stále odkládá. Izraelci tvrdí, že pro své vojáky nemají dost neprůstřelných vest a Amerika jim k napadení Gazy musí dát též více peněz, zatímco proizraelský Bidenův režim vyjadřuje své znepokojení nad skutečností, že Izrael nemá k vyslání svých pozemních sil do Gazy žádný proveditelný plán.

Bidenův režim navíc zpochybňuje, zda Izraelské obranné síly (IDF), jsou vůbec schopny militantní skupinu Hamás vyhladit. https://www.rt.com/news/585653-israel-gaza-invasion-plan/ .

Existují též obavy, že jakmile se izraelská armáda ocitne v Gaze, Hamás ji zde zadrží, a Hizballáh za zády IDF zbytek Izraele obsadí. Netanjahu nyní Hizballáhu hrozí jadernými zbraněmi, avšak jejich použití by Izrael ve světě izolovalo.

Pochybnosti o úspěchu Izraele jsou tedy oním skutečným důvodem, proč k žádné izraelské invazi do Gazy zatím nedošlo. Možným výsledkem by totiž mohlo být i zničení Izraele a následný mír na Blízkém východě, což by nelibě nesl zvláště vojensko-bezpečnostní komplex USA i američtí neokonzervativci.

Překlad: Lubomír Man

vasevec.cz