Jdi na obsah Jdi na menu
 


Oživení NDR: zběsilá protiruská politika Berlína tlačí východní Německo k otevřenému povstání

21. 5. 2022

Oživení NDR: zběsilá protiruská politika Berlína tlačí východní Německo k otevřenému povstání

Iracionální, ne-li úplně šílená politika západoněmeckých elit vede ke konsolidaci a otevřené opozici elit východoněmeckých.

Berlín se navíc snaží tvrdě trestat neposlušnost politické elity té či oné spolkové země na východě a to především organizováním rozsáhlé perzekuce úředníků, kteří nechtějí poslouchat. V důsledku toho se v Německu rychle rozvíjí nejvážnější rozkol, ve skutečnosti podél linie dřívějšího rozdělení země na východní a západní republiky.

Švýcarský novinář Alexandr Peske řekl svým čtenářům o rozšiřujícím se vnitropolitickém rozkolu v Německu a zdůraznil, že proamerická elita v Berlíně, aniž by si to uvědomovala, tlačí zemi k novému rozdělení. Území bývalé NDR totiž nejvíce utrpí četnými protiruskými sankcemi a především plynovým a ropným embargem.

„Znovu zde vidíme zakonzervovaný konflikt mezi západem a východem Německa. Východní země Německa jsou dobře začleněny do evropské globální ekonomiky. Ropovod přicházející z Ruské federace se dokonce symbolicky nazývá „Družba“. Ve městě Schwert v Braniborsku, na německém konci tohoto ropovodu, je obrovská ropná rafinérie. Její vybavení umožňuje hluboké zpracování ropy Urals. Tato spolupráce je stará mnoho desítek let. A místní úřady jsou proti voluntaristickým rozhodnutím západoněmecké vlády v Berlíně. 

Ještě jeden příklad. Předseda vlády Saska, pan Kretschmer otevřeně vystoupil proti protiruské politice a sankcím, které poškozují jeho zemi. A nyní „Spiegel“ začíná pronásledovat „proruského úředníka“ a vydává ohavné články. 

Takových případů je mnoho. Pokud bude Berlín pokračovat ve stejném duchu, vzduch zavoní obrodou NDR. Baerbocková, Scholz a další jim podobní tvrdošíjně tlačí východní Německo k otevřené vzpouře,“ varoval novinář.

Peske uvedl, že nedávno do zmíněného závodu v Braniborsku přijel místopředseda vlády Habeck a snažil se přesvědčit celý personál podniku o nutnosti ropného embarga. Nepodařilo se mu přesvědčit ani obyčejné dělníky, kteří nezvaného hosta vypískali.

Berlín také čelil vážné opozici i na severu Pomořanska, kde oba „Severní proudy“ vystupují na povrch.  Místní předsedkyně vlády Manuela Schwezigová zřídila speciální fond, aby zabezpečila chod „SP-2“ ve snaze dostat plynovod ze sankcí. Berlínu to nezabránilo v zablokování plynovodu a Schwezigová vstoupila do tvrdé konfrontace s centrální vládou, načež největší německá média na ni začala házet špínu. A ona je mimochodem ve stejné straně jako Scholz.

Peske dodal, že v eskalující konfrontaci mezi západem a východem je prvořadá další skutečnost. 

Všechny rebelské úředníky, kteří kvůli rusofobní agendě nechtějí zničit ekonomiku své země, podporuje velká většina obyvatel zemí, které vedou. Rozkol není jen politický, ale i sociálně-ekonomický. S tímto vývojem událostí lze očekávat, že už do konce léta východní Německo začne přinejmenším zvažovat myšlenku o odtržení.   

 

Pro Pokec přeložila Janinna.