Jdi na obsah Jdi na menu
 


Otevřený dopis Ing. Petr Hejma, starosta MČ Praha 1,

10. 2. 2020
Otevřený dopis
Ing. Petr Hejma
starosta MČ Praha 1, Vodičkova 18, 115 68 Praha 1
 
Věc: K odstranění a navrácení pamětní desky paní Hany Benešové na původní místo
 
Pane starosto,
vím, že do funkce starosty MČ Praha 1 jste byl zvolen teprve 14. ledna 2020. Přesto si dovoluji na Vás obrátit v záležitosti, jež dlouhou dobu trápí nejen mne osobně, ale celou řadu dalších lidí. Na téma odstranění a navrácení pamětní desky paní Hany Benešové na dům v Loretánské ulici č. 2, kde paní Hana Benešová dlouhá léta žila jako vdova, jsem si psal již s dvěma Vašimi předchůdci. Pamětní deska na domě, kde je nyní Knihovna Václava Havla, byla slavnostně odhalena 16. května 2005.
 
Pan Ing. O. Lomecký, jeden z Vašich předchůdců ve funkci starosty, nás ve svém dopisu z 31. ledna 2018, Čj.: UMCP1 008050/2018, zn.: STA 22/2018, informoval, že z uvedeného domu byla pamětní deska paní H. Benešové odborně sejmuta již v srpnu roku 2012. V současné době se má nacházet v péči (nikoliv v majetku) Galerie hl.m. Prahy. Čeká ji též renovace. Na fasádu uvedeného domu má být vrácena, jakmile dojde k řádné kolaudaci rekonstruovaného domu, tedy i fasády.
 
Z uvedeného vyplývá, že předmětná pamětní deska byla na domě v Loretánské ulici č. 2 pouhých 7 let, zatímco již osmý rok se na svém původním místě nenachází. Osobně jsem Loretánskou ulici č. 2 opakovaně navštěvoval, naposled to bylo 3.2. 2020 v odpoledních hodinách, ale pamětní deska tam nebyla.
 
Poslední informaci o desce jsme měli od pana ing. O. Lomského z 31. ledna 2018. Proto jsem se obrátil otevřeným dopisem z 19.11. 2019, tedy téměř po dvou letech, na pana Mgr. Pavla Čižinského, s prosbou, aby nám sdělil, co v předmětné záležitosti je nového. Když neodpověděl ani po šesti týdnech, napsal jsem mu další dopis v domnění, že tentokrát odpoví. Pan starosta Mgr. P. Čižinský však byl odvolán. Napsat mi zřejmě neměl ani čas. Budu velmi rád, když nyní tak učiníte Vy. Je dobrým zvykem, že starostové se ujímají záležitostí, které jeho předchůdci nestačili vyřídit.
 
Současně bych si Vám dovolil sdělit některé skutečnosti, týkající se předmětné desky. Jestliže „úřední výhled“ jejího umístění počítá ještě s delší dobou, případně i několika dalšími lety, navrhujeme něco zcela jiného. Myslíme si, že by bylo možné, vzhledem k tomu, že vnější část sloupů podloubí v Loretánské ulici má novou fasádu, a to již nějaký rok, instalovat desku na vnější stranu sloupu, nebo řádně upravit fasádu vnitřní části sloupu, kde deska byla, tak, aby mohla být znovu instalována. V tomto druhém případě jde o práce v rozsahu několika hodin a vše může být k plné spokojenosti všech zainteresovaných subjektů finálně dokončeno.
 
Prosíme, pane starosto, nejen jménem svým, ale mnohých dalších, udělejte v této záležitosti vše, abychom opět vbrzku viděli naší paní Hanu Benešovou na svém místě. Ubezpečujeme Vás, pane starosto, že učiníme v plné slušnosti vše, co je nutné k dosažení předmětného cíle. Pokládáme to za svou povinnost.
 
A nyní závěrem, jak vidíme z širšího hlediska celý „problém“. Jistě i Vy víte, že na Staroměstské radnici byla pamětní deska, která připomínala podíl sovětských vojsk pod vedením maršála Koněva na osvobození Prahy. Je neoddiskutovatelnou skutečností, že osvobození Prahy by nebylo možné, pokud by existovala v Čechách bojeschopná milionová armáda maršála Schörnera. Její porážka a současně i útěk její části směrem na západ a kapitulace Německa, teprve vytvořily širší podmínky pro osvobození Prahy od německých okupantů. Přes tuto historickou skutečnost zmíněná pamětní deska po opravě fasády již nebyla vrácena na své původní místo. „Ztrácejí“ se i další pamětní desky, jak o tom nedávno obsáhle mluvil jeden z našich předních politologů.
 
Mluví se o stěhování pomníku maršála Koněva v Praze 6 a vybudování pomníku Marie Terezie též na Praze 6. Podle informací, které byly nedávno publikované, má výstavba pomníku Marie Terezie začít na jaře letošního roku. Na podzim má být již hotov. Takže nový pomník, jeho výstavba a dokončení, mají trvat několik měsíců, kdežto pamětní deska paní Hany Benešové již osmý rok není na svém místě. A dokonce ani nevíme, kdy se na původní místo vrátí. Z hlediska uvedeného jsou naše obavy oprávněné. Domníváme se, že se do našich představ dovedete i vžít. „Válka“ proti některým pomníkům a pamětním deskách bohužel probíhá.
 
Paní Hana Benešová, manželka prezidenta E. Beneše, muže, který se zasloužil o stát, byla sama účastníci protiněmeckého odboje. Když ovdověla, žila po celá léta v Loretánské ulici č 2. Lidé ji k domu, kde žila, přinášely květiny. Vážili si ji, byla jim blízká. Mluvili o ní s úctou. Nikomu neublížila, spíše pomáhala. S velkou slávou byl 16. května 2005 odhalen nejen pomník prezidenta E. Beneše na Loretánském náměstí, ale i její pamětní deska. Je možné, vážený pane starosto, nejpozději do 16. května letošního roku opět slavnostně instalovat pamětní desku paní Hany Benešové za účasti širší veřejnosti? Děkujeme za vše, co v této záležitosti vykonáte.
 
V Praze dne 6.2.2020
 
JUDr. Ogňan Tuleškov
 

 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář