Jdi na obsah Jdi na menu
 


Oregonská guvernérka podepsala zákon odstraňující požadavky na čtení, psaní a matematiku pro středoškoláky

21. 8. 2021

Oregonská guvernérka podepsala zákon odstraňující požadavky na čtení, psaní a matematiku pro středoškoláky, aby pomohla „barevným žákům“

10. 8. 2021

Oregonská guvernérka Kate Brownová ve snaze pomoci „barevným žákům“ minulý měsíc potichu podepsala zákon, který pro absolventy středních škol v tomto státě odstraňuje požadavek na to, aby ovládali čtení, psaní a matematiku. Brownová podepsala zákon pod označením „Senate Bill 744“ 14. července, ale při té příležitosti se nekonala tisková konference ani  slavnostní podpis, guvernérka se naopak snažila, aby kolem přijetí zákona byl co nejmenší rozruch. Zákon také ještě dva měsíce po podpisu nebyl vložen do sbírky zákonů, což není normální, bývá zvykem, že schválený zákon je tam vložen v den podpisu.

Brownová sice o zákonu pomlčela, ale její náměstek pro komunikaci, Charles Boyle, řekl webu Oregonian, že zrušení požadavků na kompetence ve čtení, psaní a matematice by mělo prospět „barevným studentům“, přičemž stát přichází s novou sadou „spravedlivých“ vzdělávacích standardů.

Do té doby toto zrušení jednoznačně pomůže těm, kteří jsou „černí, latino, latina, latinx, domorodí, asijští, pacificko-ostrovní či kmenoví“.

Boyle řekl, že „lídři těchto komunit opakovaně obhajovali spravedlivé vzdělávací standardy společně s rozšířenými možnostmi učení a podporami“. Zákonodárci však letos údajně neposkytli žádnou konkrétní podporu, která by pomohla těmto skupinám.

Žádné nové požadavky na absolvování střední školy, jež budou schváleny, údajně nevstoupí v platnost do roku 2027, což znamená, že dalších pět ročníků bude maturovat bez potřeby prokázat kompetence ve třech základních oblastech.

Oregonští republikáni se pokusili vyvolat tlak proti tomuto zákonu, přičemž Christine Drazanová, šéfka parlamentní menšiny v dolní komoře oregonského Kongresu, argumentovala tím, že by to mohlo „snížit požadavky na naše děti v době, kdy jsme tu měli rok sociální izolace a ztracené výuky“ kvůli covidu-19. Byli v tom neúspěšní, protože zákonodárství ovládané Demokraty podpořilo tento krok drtivou většinou.

Floridský republikánský kandidát do Kongresu Vic DeGrammont označil tento zákon za „blbý“, zatímco oregonští republikánští senátoři napsali, že „toto byl možná nejhorší zákon, který byl na tomto zasedání přijat a Demokraté pro něj nemohou přijít s žádným dobrým odůvodněním“.

Politik a komentátor Barrington Martin II, který byl kandidátem Demokratické strany v několika volbách v Georgii, řekl, že přestože tento zákon měl za cíl „dát ránu z milosti rasové válce“, je plně odsouzen k nezdaru. „Cesta do pekel bývá dlážděna dobrými úmysly“, napsal.

Převzato z RT

Outsidermedia.cz