Jdi na obsah Jdi na menu
 


Orbán na Pochodu míru. Musíme bránit své vlastní zájmy

19. 3. 2022

Orbán na Pochodu míru. Musíme bránit své vlastní zájmy

16.3.2022 20:46

 

Rusko přihlíží k ruským zájmům, zatímco Ukrajina sleduje ukrajinské... Musíme bránit své vlastní zájmy, řekl maďarský premiér Viktor Orbán během velkého úterního „Pochodu míru“ v Budapešti. Vedle dalších o tom informuje ve svém servisu např. např. agentura MTI nebo portál hungarytoday.hu.

Úterní „Pochod míru“ uspořádali podporovatelé premiéra Orbána a vládnoucí strany Fidesz u příležitosti Maďarského národního dne. Původně měla být akce vyjádřením odporu k politice Evropské unie, ale kvůli vypuknutí války bylo její téma změněno. Oficiálně byl pochod organizován pod vlajkou odporu proti válce a podpory míru.

V čele pochodu byly neseny transparenty s hesly „Pochod míru“ a „Žádná válka“. Účastníci nesli četné maďarské vlajky a také plakety s názvy míst v samotném Maďarsku a v „maďarském příhraničí“. Běžná byla stuha v maďarských národních barvách. Pochod Budapeští byl završen na náměstí Kossuth před budovou parlamentu. Tady pronesl projev maďarský premiér Viktor Orbán. Řekl, že střední Evropa je pro velmoci pouze šachovnicí. Varoval, že pokud Maďarsko nebude stát za svými zájmy, může se snadno stát obětí současné bezpečnostní krize.

„Ani Spojené státy, ani Brusel nebudou myslet jako Maďaři, nebudou cítit to, co cítí srdce Maďarů. Musíme bránit své vlastní zájmy,“ řekl Orbán. Zdůraznil také, že Maďarsko musí zůstat neutrální vůči rusko-ukrajinskému konfliktu. "Musíme zůstat mimo tuto válku... proto na bojiště nepošleme žádné vojáky ani zbraně," upozornil maďarský premiér.

Orbán také zmínil parlamentní volby, které se budou konat 3. dubna tohoto roku. Řekl, že voliči si letos vyberou mezi stranou, která chce mír, a levicově-liberální opozicí, která by podle něj „uvrhla“ Maďarsko do „nemilosrdné, dlouhé a krvavé války“.

vaševěc.cz