Jdi na obsah Jdi na menu
 


ON-LINE. Raketu, která zasáhla Polsko, zřejmě odpálili Ukrajinci, zní z USA

16. 11. 2022

ON-LINE. Raketu, která zasáhla Polsko, zřejmě odpálili Ukrajinci, zní z USA

včera 19:43 • Aktualizováno 10:36

Novinky

 

Polsko zasáhly dvě rakety ruské výroby, v zemědělském závodě v příhraniční vsi Przewodów došlo k explozi a dva lidé zemřeli. Ve středu se sejde Severoatlantická rada, prezident Andrzej Duda současně svolal na 12:00 Bezpečnostní radu státu. O situaci budou jednat i lídři zemí G7. Vyšetřuje se, kdo raketu odpálil. Představitelé USA podle AP tvrdí, že to mohli být Ukrajinci a že raketa mířila na ruskou střelu. Novinky vývoj událostí sledují on-line.

co je tvoje nejstarší postava, kterou si dělal a případně jak si ji dělal.

Na to, že je mi skoro třicet, dodnes mluvím osmileté kluky, říká dabér s nestárnoucím hlasem

02:15 38:58

 

 

Článek

10:32 - Ruské ministerstvo obrany v prohlášení zveřejněném ruskou státní agenturou RIA Novosti znovu popřelo odpovědnost za dopad rakety v Polsku. Podle ministerstva byla střela ukrajinská S-300, lze to podle něj poznat ze snímků vybuchlé střely. Rusko přiznalo, že na Ukrajině v úterý zasáhlo řadu vojenských cílů a objektů energetické infrastruktury. Rakety podle něj ale blíže než 35 kilometrů od ukrajinsko-polské hranice nedopadaly.

9:59 - Rusko podle Mychajla Podoljaka, poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, proměnilo východní Evropu v nepředvídatelné bojiště. „Podle mého názoru se musíme držet jediné logiky. Válku začalo a vede Rusko. Rusko Ukrajinu masivně ostřeluje řízenými raketami,“ napsal podle Reuters Podoljak. „Rusko proměnilo východní část evropského kontinentu v nepředvídatelné bojiště. Záměry, způsoby provedení, eskalace - to vše má na svědomí pouze Rusko. A pro vysvětlení jakýchkoli incidentů s raketami není jiné vysvětlení,“ dodal.

9:55 - „Polsko stejně jako naši sousedé Slovensko, Maďarsko, Rumunsko a Moldavsko jsou naši přátelé,“ napsal na Twitteru ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov. „Podporujeme důkladné vyšetřování včerejšího tragického incidentu našimi polskými partnery a výsledky bychom na dnešním setkání v Ramsteinu uvítali. Ukrajina je štítem EU a společně se musíme bránit před teroristickým státem,“ uvedl Reznikov.

9:23 - Čínské ministerstvo zahraničí vyzvalo po úterním výbuchu rakety na východě Polska všechny zainteresované strany ke klidu a umírněnosti.

9:12 - Zelenskyj označil výbuch rakety v Polsku za vzkaz Ruska summitu skupiny G20. Je mezi vámi teroristický stát, jemuž je třeba se bránit, řekl podle AFP.

9:08 - Korespondent Financial Times Christopher Miller údajně mluvil s ukrajinským ministrem zahraničí Dmytrem Kulebou.

„Nemáme nic nového, co bychom mohli oznámit, protože čekáme na závěr vyšetřování. Po jeho skončení doplníme naše vyjádření. … Viděli jsme Bidenovo prohlášení,“ řekl podle Millera Kuleba s odkazem na Bidenovo tvrzení, že rakety podle prvotních informací nebyly vypáleny z území Ruska.

8:40 - Úterní incident ve východním Polsku podle ruského exprezidenta Dmitrije Medveděva dokazuje snahu Západu posunout se k další světové válce.

Stejný názor vyjádřil i šéf stálé mise Ruska při OSN Dmitrij Poljanskij, podle nějž jde o snahu vyprovokovat přímý střet mezi Ruskem a NATO.

„Jde o pokus vyprovokovat přímý vojenský střet mezi NATO a Ruskem se všemi následky pro svět,“ napsal Poljanskij na sociální síti Telegram.

8:27 - Představitelé zemí skupiny G7 a Severoatlantické aliance, kteří jsou na summitu velkých ekonomik G20 v Indonésii, nabídli Polsku pomoc s vyšetřováním úterního výbuchu rakety na východě země. Řekla to šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová.

7:51 - Spekuluje se o původním cíli ruské rakety, proti níž mohla být podle zdrojů z USA vypálena ukrajinská střela, která dopadla do Polska. Server Nexta odkazuje na nepotvrzené informace, že by mohla být původním cílem elektrárna v Dobrotviru, která se také nachází nedaleko polských hranic na Ukrajině. Ruské raketové útoky v úterý směřovaly na řadu ukrajinských elektráren. Jde ale zatím pouze o spekulace a informace nelze ověřit.

7:41 - Podle nizozemského premiéra Marka Rutteho by ke smrtícímu výbuchu rakety v Polsku nedošlo, kdyby Rusko předtím masivně neostřelovalo Ukrajinu. „Jedna věc je jasná: toto by se nestalo bez ruských příšerných raketových útoků na Ukrajinu,“ napsal Rutte na Twitteru ve středu ráno.

7:24 - Podle tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdoğana by se nemělo trvat na tom, že byla raketa odpálena z Ruska, protože by pak mohlo jít o provokaci. „Setkal jsem se s německým kancléřem Olafem Scholzem. Panuje všeobecné přesvědčení, že střela nebyla ruské výroby, a toto tvrzení naznačuje další skutečnosti, takže bychom neměli trvat na tom, že byla raketa odpálena z Ruska,“ prohlásil Erdogan na summitu G20 v Bali. „Byla by to provokace,“ dodal s tím, že míru se může dosáhnout pouze pomocí dialogu.

7:15 - Summit G20 schválil závěrečné prohlášení, v němž ostře odsoudil válku na Ukrajině. Většina států tento postoj zastává, ačkoli text přiznává, že na záležitost existuje více pohledů. Podle států jsou také hrozby jadernými zbraněmi nepřijatelné.

6:51 - Nejdůležitější je zachovat klid, počkat na další informace a vyhodnotit fakta, uvedl na Twitteru české armády náčelník generálního štábu Karel Řehka k dopadu rakety ruské výroby v Polsku.

Armáda je podle něj připravená podpořit jakoukoli akci dohodnutou v Severoatlantické alianci, jíž je ČR i Polsko členem.

6:45 - Ředitel CIA Bill Burns odjel do Kyjeva, aby se tam setkal s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a členy ukrajinské rozvědky. Informovala o tom CNN s odkazem na amerického vládního představitele.

6:33 - Podle předběžných zjištění vypálily raketu, která zasáhla Polsko, zřejmě ukrajinské síly - mířily na ruskou střelu, píše AP s odkazem na tři činitele USA.

Místo dopadu rakety či jejích úlomků v Polsku

6:21 - Americký prezident Biden mluvil o dopadu rakety v Polsku s britským premiérem Sunakem. „Budeme pokračovat v podpoře Ukrajiny, dokud Rusko se svou agresí nepřestane,“ řekl Biden podle Bílého domu Sunakovi. „Jsem rád, že jsme v rámci podpory Ukrajiny na stejné straně,“ dodal.

Sunak reagoval oceněním partnerství USA a Velké Británie, které je podle něj unikátní a odolné. Oba se shodli, že nedávná série ruských útoků na Ukrajinu byla barbarská. Dále zřejmě dopad rakety nekomentovali.

6:11 - Francie vyzvala k opatrnosti, typ rakety nemusí nutně potvrzovat, která země ji vypálila. „Je logické, abychom k této otázce přistupovali s maximální opatrností,“ uvedli francouzští představitelé podle agentury France-Presse. „Mnoho zemí má stejný typ zbraní, takže identifikace rakety nutně nemusí vést k odhalení, kdo za tím stojí.“

5:16 - NATO sledovalo raketu, která dopadla v Polsku, uvádí CNN s odkazem na armádního představitele Severoatlantické aliance.

„Informace o stopách (rakety) na radarech byly poskytnuty NATO a Polsku,“ řekl nejmenovaný vojenský představitel NATO americké CNN.

Nedodal ale, kdo raketu odpálil a odkud.

05:00 - Předseda amerického sboru náčelníků štábů generál Mark Milley hovořil v úterý se svým ukrajinským protějškem, jak uvedl Pentagon. Milley diskutoval o ruské invazi a „vyměnil si perspektivy a hodnocení“ s generálem ukrajinských ozbrojených sil Valerijem Zalužným, uvádí se v něm.

04:30 - Organizace spojených národů (OSN) uvedla, že je „naprosto nezbytné“ zabránit eskalaci války na Ukrajině v souvislosti s výbuchem spadlé rakety v Polsku.

Mluvčí vydal ve středu pozdě večer jménem generálního tajemníka OSN prohlášení, v němž uvedl: „Generální tajemník je velmi znepokojen zprávami o výbuchu rakety na polském území. Je naprosto nezbytné zabránit eskalaci války na Ukrajině. Vyjadřuje soustrast rodinám obětí. Doufá, že bude provedeno důkladné vyšetřování.“

4:13 - „Myslím, že Rusko nevyhledává válku s NATO, a jsem si jist, že NATO nevyhledává válku s Ruskem,“ uvedl ve vysílání stanice BBC bývalý americký velvyslanec při NATO Kurt Volker. Dodal, že si myslí, že raketa byla vystřelena Ruskem a v Polsku dopadla omylem. Podle něj se musí Rusko omluvit a zajistit, že už se to nebude opakovat.

04:00 - Bílý dům zveřejnil fotografii, na které je vidět americký prezident Joe Biden při telefonátu s polským protějškem Andrzejem Dudou. V místnosti s Bidenem je ještě poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan a ministr zahraničí Antony Blinken.

03:25- „Ujistím se, že zjistíme, co přesně se stalo… Pak vymyslíme další postup,“ řekl Biden. Neutichající ruské útoky na Ukrajinu označil za „naprosto bezohledné“.

03:00 - Americký prezident Joe Biden uvedl před jednáním skupiny G20 v Bali, že na základě „předběžných informací“ se zdá „nepravděpodobné, že raketa (která dopadla na území Polska) byla vystřelena z Ruska“. Dodal však, že chce s definitivními soudy počkat, než skončí vyšetřování.

Zda naznačoval, že byla raketa (či rakety) vystřelena z území Běloruska, nebo z okupovaných částí Ukrajiny, není bezprostředně jasné. Reportér CNN, který se v Bali s Bidenem nachází, uvedl, že ho „upřímné vyjádření prezidenta překvapilo“. Polské ministerstvo zahraničí v úterý večer po explozi uvedlo, že raketa je ruské výroby.

02:55 - Situaci v Polsku se bude věnovat české předsednictví Rady EU, potvrdil na Twitteru český premiér Petr Fiala (ODS). Uvedl, že je v kontaktu se svým polským protějškem Mauteuszem Morawieckým. „Jsme připraveni s polskými přáteli koordinovat další kroky,“ napsal předseda vlády.

02:16 - Británie bude koordinovat kroky s partnery v Alianci, uvedl po telefonátu s polským prezidentem Andrzejem Dudou britský premiér Rishi Sunak.

02:00 - V reakci na výbuch v Polsku uspořádají vedoucí představitelé zemí G7 ve středu mimořádný summit.

01:45 - Podle bývalého ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) musí NATO vyslat jasný signál, že ohrožení bezpečnosti členského státu nezůstane bez odpovědi.

01:24 - Polská média citují místopředsedkyni Evropské komise Věru Jourovou, která ve vysílání České televize uvedla, že situace je po úterním incidentu na polských hranicích velmi vážná a že „s největší pravděpodobností řešíme další kapitolu ozbrojeného konfliktu“.

01:05 - Prezident Duda uvedl, že ho Volodymyr Zelenskyj ujistil, že nešlo o ukrajinskou raketu.

01:03 - Je vysoce pravděpodobné, že na středečním jednání velvyslanců NATO (Severoatlantická rada) požádá polský ambasador o aktivaci článku číslo 4, tedy zahájení oficiálních konzultací členů Aliance o dalším postupu.

Článek 4 Severoatlantické smlouvy

„Smluvní strany budou společně konzultovat vždy, když podle názoru kterékoli z nich bude ohrožena územní celistvost, politická nezávislost nebo bezpečnost kterékoli smluvní strany.“

00:56 - Polsko má podporu spojenců, pokud by usilovalo o aktivaci článku 5 o kolektivní obraně. „Nepochybně šlo o výbuch rakety (…) Všichni spojenci mě ujistili o podpoře, včetně článku 5 NATO. Ochrana Polska byla posílena. Nic nenasvědčuje tomu, že by k dalším takovým incidentům mělo dojít,“ dodal prezident Duda.

Co říká článek 5

  • Citace ze Severoatlantické smlouvy: "Smluvní strany se dohodly, že ozbrojený útok proti jedné nebo více z nich v Evropě nebo Severní Americe bude považován za útok proti všem, a proto odsouhlasily, že dojde-li k takovému ozbrojenému útoku, každá z nich uplatní právo na individuální nebo kolektivní obranu, uznané článkem 51 Charty Spojených národů, pomůže smluvní straně nebo stranám takto napadeným tím, že neprodleně podnikne sama a v souladu s ostatními stranami takovou akci, jakou bude považovat za nutnou, včetně použití ozbrojené síly, s cílem obnovit a udržet bezpečnost severoatlantické oblasti. Každý takový útok a všechna opatření učiněná v jeho důsledku budou neprodleně oznámena Radě bezpečnosti. Tato opatření budou ukončena, jakmile Rada bezpečnosti přijme opatření nutná pro obnovení a zachování mezinárodního míru a bezpečnosti."
  • Aby mohl být článek 5 aktivován, musí být nejdříve spuštěn článek 4 (konzultace partnerů v NATO) a musí existovat důkazy, že útok na území postiženého státu skutečně pochází ze zahraničí. Dotčený stát pak požádá o uplatnění článku 5. Žádost posoudí Severoatlantická rada, ve které každý z členů reprezentuje jeden jeho zástupce (v případě ČR velvyslanec Jakub Landovský). Tato rada rozhoduje jednomyslně, ale to neznamená, že se do případné odpovědi musí zapojit všechny členské státy.

00:54 - Polsko nemá definitivní důkazy o tom, kdo vypálil raketu, která dopadla na východě země, uvedl podle Reuters prezident Andrzej Duda.

00:53 - Tisková mluvčí NATO Oana Lungescuová potvrdila, že se ve středu uskuteční mimořádná schůzka velvyslanců zemí NATO.

00:50 - Polsko v souvislosti s výbuchem na východě svého území posílí monitoring vzdušného prostoru, řekl premiér.

0:41 - Polský premiér Mateusz Morawiecki upřesnil zprávu agentury Reuters, že Polsko aktivovalo článek 4. Formálně tak ještě neučinilo, krok zvažuje a jedná o této možnosti s partnery v Alianci, uvedl.

0:35 - Polsko ve spolupráci s mezinárodními experty pracuje na zjištění všeho, co se v Przewodówě stalo, zdůraznil Morawiecki.

0:33 - Tisková konference polského premiéra skončila.

00:32 - Morawiecki apeloval na opozici, aby projevila jednotu. Požádal občany, aby nepodlehli falešným zprávám a dezinformacím, které šíří ruská propaganda a její přisluhovači. Předseda polské vlády rovněž dodal, že ho lídři zemí EU ujistili o plné podpoře Polsku.

00:30 - „Vyzývám vás, abyste ohledně této tragédie zůstali v klidu. Nenechme se manipulovat. Musíme se řídit zdrženlivostí a obezřetností, musíme se spoléhat pouze na fakta, na to, co vědí naši spojenci,“ apeloval Morawiecki.

00:25 - Polský premiér Mateusz Morawiecki mluví k národu.

00:15 - Polské ministerstvo zahraničních věcí potvrzuje, že raketa ruské výroby dopadla na polské území. Ruský velvyslanec byl předvolán s požadavkem na podrobné vysvětlení.

V 15:40 v obci Przewodów v okrese Hrubieszów v Lublinském vojvodství spadla raketa ruské výroby a zabila dva občany Polské republiky. V souvislosti s touto akcí ministr zahraničních věcí Zbigniew Rau si předvolal velvyslance Ruské federace na ministerstvo zahraničních věcí a požadoval okamžité podrobné vysvětlení,“ stojí v textu.

Přehrát

Do Polska dopadly ruské rakety, dva mrtví

Článek

00:18

Video: Reuters

Do Polska dopadly ruské rakety, dva mrtvíVideo: Reuters

00:06 - Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov uvedl, že o explozích v Polsku nejsou žádné informace. „Bohužel o tom nemám žádné informace,“ odpověděl Peskov na otázku agentury Reuters. Ruské ministerstvo obrany popřelo, že by ruské rakety zasáhly Polsko.

00:00 - Polský ministr spravedlnosti Zbigniew Ziobro potvrdil, že příčinou výbuchů v Przewodowě byla raketa. „Pověřil jsem státního zástupce, aby osobně dohlížel na vyšetřování výbuchu rakety a smrti dvou polských občanů. Na místě již několik hodin pracuje tým státních zástupců spolu se službami a odborníky, na které dohlíží,“ uvedl.

23:50 - „Polsko už má svou Bělgorodskou oblast. A co jste čekali?“ napsala na síti Telegram šéfka ruské propagandistické stanice Rossija segodňa Margarita Simonjanová k dopadu raket na polském území. Narážela tak na časté exploze a požáry v ruské Bělgorodské oblasti sousedící s Ukrajinou, které postihují zejména skladiště paliv a vojenského materiálu.

23:46 - V souvislosti s mimořádnou situací v  Przewodówě probíhá na polském Úřadu vlády zasedání Rady ministrů, která je exekutivním orgánem vlády, tedy kabinetem.

23:37 - „Rusko tlačí konspirační teorii, že to byla údajně ukrajinská protiletadlová raketa, co dopadla na polské území. To není pravda. Nikdo by ruské propagandě neměl věřit, ani jejich tvrzení šířit. To bychom měli vědět už od sestřelení Letu Malaysia Airlines 17,“ napsal na Twitteru ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

23:30 - Polský prezident Andrzej Duda stále hovoří se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským. Předtím telefonoval s Joem Bidenem a šéfem NATO Jensem Stoltenbergem.

23:24 - Ve středu se na základě článku 4 Severoatlantické aliance sejdou velvyslanci NATO - učiní tak na žádost Polska, píše Reuters s odvoláním na diplomaty.

Článek 4 Severoatlantické smlouvy

„Smluvní strany budou společně konzultovat vždy, když podle názoru kterékoli z nich bude ohrožena územní celistvost, politická nezávislost nebo bezpečnost kterékoli smluvní strany.“

23:15 - Ukrajinská agentura Interfax uvádí, že dva lidi na polsko-ukrajinských hranicích mohla zabít raketa KH-101. Stejný typ byl z Ruska v pondělí využit pro útok na Ukrajinu. Stejný odhad uvedl i polský novinář Mateusz Lachowski, který fotografie úlomků raket zkonzultoval s odborníkem.

23:07 - Na všech hraničních přechodech Podkarpatska s Ukrajinou je pozastaven provoz. Nikdo nemůže vstoupit do Polska ani ho opustit. Ukrajinská strana pozastavila kontroly, uvedl Piotr Zakielarz, mluvčí jednotky pohraniční stráže Bieszczady.

23:02- Polský prezident Andrzej Duda dohovořil s šéfem Bílého domu Bidenem a aktuálně telefonuje s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

23:00 - Francouzský prezident Emmanuel Macron hodlá téma výbuchu v Polsku zvednout na středečním jednání skupiny G20, uvedla agentura AFP s odkazem na prezidentovu kancelář.

22:55 - Šéf lotyšských národních ozbrojených sil Leonīds Kalniņš a šéf lotyšského ministerstva obrany Artis Pabriks prohlásili, že v případě pádu ruských raket na území Polska se článek 5 smlouvy o NATO „sotva“ uplatní. Informuje o tom web Delfi.

22:46 - Polsko zvyšuje pohotovost některých vojenských jednotek, uvedl mluvčí vlády Piotr Müller podle stanice TVN24 po dnešní explozi na východě země u hranic s Ukrajinou, při níž zahynuli dva lidé. Varšava zvažuje, zda má požádat o konzultace na základě článku 4 smlouvy Severoatlantické aliance, dodal polský vládní mluvčí podle agentury Reuters. Okolnosti exploze polské úřady vyjasňují, doplnil Müller.

Podle nejmenovaného vysoce postaveného představitele amerických tajných služeb na místo dopadly ruské rakety, napsala už dříve agentura AP. Spojené státy uvedly, že tyto zprávy nemohou v tuto chvíli potvrdit. Polské úřady příčinu exploze zatím veřejně neurčily, Rusko zprávy o svém zapojení odmítlo. Rusko dnes opět masivně ostřelovalo ukrajinské území včetně západu země, který hraničí s Polskem.

22:44 - Z rozhodnutí polského prezidenta byla na středečních 12:00 svolána Rada národní bezpečnosti.

22:38 - Polský prezident Andrzej Duda právě telefonuje se svým americkým protějškem Joem Bidenem.

22:35 - Někdejší velitel americké armády v Evropě Ben Hodges připomíná, že článek 5 Severoatlantické smlouvy není automatický proces. „Vážení přátelé, neexistuje nic takového jako ‚spuštění‘ článku 5. Neexistuje žádný laserový paprsek, který by otevřel dveře jako v hotelu nebo v obchodě, když jimi projdete. Článek 5 je politické rozhodnutí. V tomto případě se konzultace podle čl. 4 jeví jako vhodná, dokud nebudeme mít více faktů,“ napsal.

22:32 - Český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) vyjádřil upřímnou soustrast příbuzným lidí zabitých při dnešní explozi v polském Przewodówě. „Čekáme na výstup z jednání polské bezpečnostní rady státu, která se sešla kvůli podezření z dopadu ruských raket na území Polska. V důsledku toho zemřeli dva polští občané. Vyjadřujeme soustrast příbuzným obětí. Česko stojí při Polsku,“ napsal na Twitteru.

22:30 - Varšavský primátor Rafał Trzaskowski svolal naléhavý krizový tým. „Už teď je potřeba intenzivnější dohled nad kritickou infrastrukturou, opětovná kontrola komunikačních kanálů a také spolupráce se službami vojvodství a ministerstvem vnitra a správy, především v oblasti doporučení ohledně chování obyvatel Varšavy,“ píše se Trzaskowski.

22:25 - Polsko zvyšuje bojovou pohotovost některých jednotek.

22:19 - Polský prezident Andrzej Duda jednal s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem. „Ověřujeme, zda je možné zahájit konzultace podle čl. 4 Aliance,“ řekl Jacek Siewiera, šéf Národního bezpečnostního úřadu.

Aplikace článku 4 neznamená vojenské zapojení dalších členů NATO. Může však vést k aktivaci článku 5, který už s takovou možností počítá.

Článek 4 Severoatlantické smlouvy

„Smluvní strany budou společně konzultovat vždy, když podle názoru kterékoli z nich bude ohrožena územní celistvost, politická nezávislost nebo bezpečnost kterékoli smluvní strany.“

22:10 - Předseda slovenské vlády Eduard Heger (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti, OLaNO) se zneklidněním sleduje aktuální situaci v Polsku. „Kontaktoval jsem polského premiéra Mateusze Morawieckého. Slovensko vyjadřuje plnou podporu Polsku. Jsme připraveni být zodpovědným spojencem,“ uvedl Heger na sociální síti.

Slovenský ministr obrany Jaroslav Naď (OLaNO) neočekává aktivaci článku 5 Severoatlantické smlouvy, který označuje podobný útok za napadení NATO. „Půjde spíš o spolupráci NATO ve smyslu článku 4, tedy o konzultaci členských států. Jednání Ruské federace je absolutně nepřípustné,“ řekl Naď pro televizi Joj 24.

Přehrát

Polská policie v místě dopadu rakety

Článek

00:46

Video: Reuters

Polská policie v místě dopadu raketyVideo: Reuters

22:05 - Francouzský prezident Emmanuel Macron se nechal slyšet, že by státy na zasedání G20 měly situaci okamžitě řešit.

21:55 - Německo uvedlo, že monitoruje zprávy o ruských raketách létajících nad Polskem, a dodalo, že je v kontaktu s Polskem a dalšími členy NATO.

21:51 - Předseda Evropské rady Charles Michel uvedl, že je šokován tím, že rakety nebo jiná munice zabíjely lidi v Polsku. Vyjádřil soustrast rodinám obětí.

21:45 - V NATO se již uskutečnily první konzultace. Francie v rámci NATO po konzultaci se svými britskými, americkými a polskými spojenci pracuje na určení podrobností o explozích, které se odehrály v úterý v Polsku poblíž ukrajinských hranic, informovala francouzská stanice BFMTV z oficiálního zdroje.

21:40 - „Jako starostka pohraničního Hrubieszówa v okrese Hrubieszów apeluji na to, abyste se zdrželi komentářů a zbytečně nepřiživovali emoce k výbuchu v Przewodówě,“ napsala starostka Hrubieszówa Marta Majewska na Facebooku.

21:35 - Slovenský ministr obrany Jaroslav Naď (OLaNO) neočekává aktivaci článku 5 Severoatlantické smlouvy, který označuje podobný útok za napadení NATO. „Půjde spíš o spolupráci NATO ve smyslu článku 4, tedy o konzultaci členských států. Jednání Ruské federace je absolutně nepřípustné,“ řekl Naď pro televizi Joj 24.

21:27 - Ruské kroky nesmí zůstat bez odezvy, soudí česká ministryně obrany Jana Černochová. „Plně stojíme na straně našeho polského spojence i Ukrajiny, dnes opět bombardované teroristou Putinem. Nyní vyhodnocujeme prokázaný dopad ruských raket na polské území. Ať by šlo o omyl, nebo provokaci, je to další eskalace konfliktu ze strany Ruska a nesmí zůstat bez odezvy,“ řekla Černochová.

21:25 - První reakce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského: „Dnes se stalo to, před čím jsme varovali už dávno. Teror se neomezuje pouze na naše státní hranice. Ruské rakety zasáhly Polsko.“

 

Zelenskyj ujistil Poláky, že Ukrajina bude vždy na jejich straně. „Toto je velmi významná eskalace. Musíme jednat.“

21:23 - Rada národní bezpečnosti USA zatím nemůže potvrdit zprávy o dopadu sestřelených ruských raket na území Polska. „Zprávy z Polska jsme zaznamenali a spolupracujeme s polskou vládou, abychom získali více informací. V tuto chvíli nemůžeme zprávy ani žádné podrobnosti potvrdit. Zjistíme, co se stalo a jaké budou další vhodné kroky,“ napsala na Twitteru mluvčí orgánu Adrienne Watsonová.

21:09 - Rusko v úterý večer odmítlo odpovědnost za dopad raket na polské území, při kterém zemřeli dva lidé. Úlomky na místě dopadu poblíž polsko-ukrajinské hranice nemají nic společného s ruskými zbraněmi, tvrdí ruské ministerstvo obrany.

21:08 - Slovensko velmi znepokojily zprávy o explozích ve východním Polsku, uvedl premiér Eduard Heger. „Kontaktoval jsem polského premiéra Mateusze Morawieckého. Slovensko vyjadřuje plnou podporu Polsku. Jsme připraveni být zodpovědným spojencem,“ uvedl Heger.

21:02 - Pokud Polsko potvrdí, že rakety zasáhly i jeho území, půjde o další eskalaci ze strany Ruska, uvedl premiér Petr Fiala. O eskalaci hovoří i ministryně obrany Jana Černochová.

21:00 - Zasedla polská vláda

Co říká článek 5

  • Citace ze Severoatlantické smlouvy: "Smluvní strany se dohodly, že ozbrojený útok proti jedné nebo více z nich v Evropě nebo Severní Americe bude považován za útok proti všem, a proto odsouhlasily, že dojde-li k takovému ozbrojenému útoku, každá z nich uplatní právo na individuální nebo kolektivní obranu, uznané článkem 51 Charty Spojených národů, pomůže smluvní straně nebo stranám takto napadeným tím, že neprodleně podnikne sama a v souladu s ostatními stranami takovou akci, jakou bude považovat za nutnou, včetně použití ozbrojené síly, s cílem obnovit a udržet bezpečnost severoatlantické oblasti. Každý takový útok a všechna opatření učiněná v jeho důsledku budou neprodleně oznámena Radě bezpečnosti. Tato opatření budou ukončena, jakmile Rada bezpečnosti přijme opatření nutná pro obnovení a zachování mezinárodního míru a bezpečnosti."
  • Aby mohl být článek 5 aktivován, musí být nejdříve spuštěn článek 4 (konzultace partnerů v NATO) a musí existovat důkazy, že útok na území postiženého státu skutečně pochází ze zahraničí. Dotčený stát pak požádá o uplatnění článku 5. Žádost posoudí Severoatlantická rada, ve které každý z členů reprezentuje jeden jeho zástupce (v případě ČR velvyslanec Jakub Landovský). Tato rada rozhoduje jednomyslně, ale to neznamená, že se do případné odpovědi musí zapojit všechny členské státy.

Agentura AP s odvoláním na nejmenovaný vysoce postavený zdroj z amerických tajných služeb napsala, že výbuch na polském území způsobily ruské rakety. Americké ministerstvo obrany nicméně uvedlo, že nemůže zprávy o tom, že dvě ruské rakety dopadly na polské území v této chvíli potvrdit.

Mluvčí polské vlády Piotr Mueller uvedl, že vláda svolala bezpečnostní radu státu kvůli „krizové situaci“. Vláda by se měla sejít v úterý v 21 hodin.

Skutečnost, že rakety dopadly na území Polska, potvrdil na Twitteru lotyšský ministr obrany Artis Pabriks.

„Upřímnou soustrast našim polským bratrům ve zbrani. Zločinný ruský režim vypálil rakety, které míří nejen na ukrajinské civilisty, ale také dopadly na území NATO v Polsku. Lotyšsko plně stojí na straně polských přátel a tento zločin odsuzuje,“ napsal.

V následujícím příspěvku uvedl, že předpokládá, že by mělo následovat spuštění článku 4 Severoatlantické smlouvy.

Článek 4 Severoatlantické smlouvy

„Smluvní strany budou společně konzultovat vždy, když podle názoru kterékoli z nich bude ohrožena územní celistvost, politická nezávislost nebo bezpečnost kterékoli smluvní strany.“

Reakce ze zbylých pobaltských států, které sdílí hranici s Ruskem na sebe nenechaly dlouho čekat. „Nejnovější zprávy z Polska jsou velmi znepokojivé. Úzce konzultujeme s Polskem a dalšími spojenci. Estonsko je připraveno bránit každý centimetr území NATO. Jsme plně solidární s naším blízkým spojencem, Polskem,“ napsalo estonské ministerstvo zahraničí na Twitteru.

Litevský prezident Gitanas Nausėda napsal podobný vzkaz solidarity: „Je třeba bránit každý centimetr území NATO!“

Sestřelená raketa?

Novinář polského Rádia Zet Mariusz Gierszewski, který je na místě a hovoří s přítomnými policisty, uvádí následující: „Mé zdroje ve službách tvrdí, že to, co zasáhlo Przewodovo, byly s největší pravděpodobností zbytky rakety sestřelené ukrajinskými ozbrojenými silami.“ Jedná se o nepotvrzenou informaci.

Bývalý šéf Národního bezpečnostního úřadu Stanislaw Koziej v televizi TVN24 řekl, že příčinou incidentu je zřejmě to, že Rusko používá starší typy raket, které jsou méně přesné.

Radio Lublin zmínilo, že na místě vznikl kráter. Podle místního politického představitele jsou na místě vojenští představitelé. Server onet.pl uvedl, že se údajně šetří, zda na místo dopadla raketa poté, co změnila trajektorii letu poté, co ji zasáhla ukrajinská protivzdušná obrana, nebo byla napřímo vypálená z Ruska na polské území.

Polsko je členem NATO.

Ruská armáda dnes na území Ukrajiny vypálila stovku raket, mířily i na město Lvov, které je 70 kilometrů od exploze.