Jdi na obsah Jdi na menu
 


Omezování českého školství protektorátu bylo součástí germanizace

20. 11. 2019
Omezování českého školství protektorátu
bylo součástí germanisace
Jiří Jaroš Nickelli, ČSOL Brno
 
Tři roky poté, co Velkogermáni v protektorátu zavřeli vysoké školy a studentské funkcionáře jednak popravili, jednak zavlekli do koncentráků jako byly Sachsenhausen,Dachau a Mauthausen, a pokračovali nevídaným vražděním vysokoškolské a středoškolské inteligence, vystoupil v londýnském BBC představitel exilové čs.vlády Prokop Drtina, zvaný "Pavel Svatý", a proslovil 30.srpna 1942 toto:
 
" Ve středu vstoupí do těch středních škol, které nám ještě zbyly, jenom zlomek žactva, jež je v červnu opustilo. Napřed zničili vysoké školství národa, který ve středověku dal střední Evropě přece vůbec první universitu. Pak přišlo velké omezení počtu středních škol. Nyní konečně i snížení počtu středoškolského žactva o šedestát až pětaosmdesát procent. Po čtvrté se teprve otevírají třídy našich škol s hákovitým křížem na  svých stěnách: a v jakých troskách je již české školství za ty pouhé tři roky". (Konec citátu, A nyní promluví Pavel Svatý, Praha Žikeš 1945, str.247ad.)
 
A dále naložil Prokop Drtina Háchovi, proktektorátní vládě Bertsche-Moravce a dalším zrádcům - jejich bezectný,  slabošský postup neochránil ani autonomii protektorátu,ale nakonec ani české střední školství,když vysoké již zničil. Pak ironizuje führera, jak prý ten se "stará o blaho české mládeže,kterou místo zaprášených studoven posílá na zdravý vzduch do kamenolomů" a ani je nenutí jít na frontu,jako své mladé soukmenovce! Tím, že se zničí české školy, se všichni mladí Češi naučí řemeslu... 
Nato se Pavel Svatý obrací k naší mládeži - válka je přece záležitost především mladých. A vytyčuje směr - ten,kdo nenašel cestu do zahraniční československé armády a nenašel cestu do domácího odboje,musí tam,kde je, vynalézat cesty odporu. Odkazuje na naši husitskou tradici - a mladý Čech má vědět,jak uniknout gestapu,jak uniknout kolaborantům a nakonec hlásá:
Žádné zvedání rukou, žádné Kuratorium, žádný Hácha, žádné spílání Benešovi české mládeži nepomůže! Pomoci může jen odhodlaný odpor a na konci naše československé vítězství. 
Připojím i osobní vzpomínku z vlastní rodiny. Můj otec jako student techniky, byl za protektorátu totálně nasazen v Göringově koncernu na výrobu leteckých výškoměrů. Tam museli pracovat pod stráží wehrmachtu, pod flintami a samopaly. A přece se jim občas zdařila sabotáž - sypali zrnka písku do schránek výškoměrů, které po čase ukazovaly jinak. Za takovou sabotáž bylo zastřelení na místě - a přece se dařily. Vzpomínám na tatínkovy ruce - byly celé spálené kyselinou fosforečnou, ze stálého máčení schránek výškomerů. Otec se vítězství dočkal, ostatní příslušníci rodiny a příbuzenstva zahynuli v odboji, v koncentrácích a na popravišti na Pankráci...
I proto musím jako pozůstalý navždy odmítnou blábol paní kancléřky Německa, že prý pro odsun sudetů nebylo žádné "morální a politické opodstatnění" K čertu s Vámi, "Frau Kanzlerin, gehen sie zum Teufel mit ihrem Wahnsinn." ("Běžte k čertu s Vaším blábolem!")
 
Drtinův projev jako by volal dnes aktuální výzvu naší polistopadové mládeži. Jakoby říkal, vy naši mladí, žádní piráti, žádní topisté, žádní eurokolaboranti vám nepomohou! I vy musíte poznat, jak unikat školením názorné agitace k výročím sametového převratu (nikoli k výročí odporu studentů a vlastenců proti hitlerismu 1939!), jak unikat inkvizitorům proevropských think-tanků a podobným vynálezům následníků putimských strážmistrů, jak píše náš klasik ve svém známém díle. A my starší vám budeme pomáhat - pokud o to budete stát, a nebudete se řídit opouštěním vlasti a rozpouštěním vlastní identity v euroatlantickém kotli.
Protože pořád platí verš - Opustíš-li mne, nezahynu. Opustíš-li mne, zahyneš! 
 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář