Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ombudsman Křeček kritizuje Zelenského - Pomáháme na úkor vlastních občanů

5. 3. 2022

Ombudsman Křeček kritizuje Zelenského - Pomáháme na úkor vlastních občanů

Radek Nohl

 

Foto: Nikol Mudrová

Ombudsman Stanislav Křeček.

16:25

Členům vlády premiéra Petra Fialy se nelíbí výrok ombudsmana Stanislava Křečka na adresu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

 
Článek

Ministři kritizují veřejného ochránce práv Stanislava Křečka kvůli jeho příspěvku na sociální síti Facebook.

 

Důvodem je Křečkův komentář k článku, který sdílel. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v něm uvedl, že Ukrajinci budou umírat kvůli slabosti NATO.

 

Křeček k tomu napsal, že se mu to přestává líbit. „Pomáháme, jak můžeme, na úkor vlastních občanů a ještě se máme nechat urážet?“ napsal ombudsman.

 

Později svůj příspěvek smazal. Z reakce pro Seznam Zprávy je zřejmé, že si za svými slovy stále stojí. „Napsal jsem všechno, co jsem chtěl. Myslím si, že to nebylo vhodné ze strany pana prezidenta a nechci se k tomu vyjadřovat,“ uvedl Křeček a poté telefonát ukončil.

 

Prezident Zelenskyj se během ruské okupace Ukrajiny stal tváří ukrajinského odboje. Boje probíhají už desátý den a ruská armáda se snaží obsadit mimo jiné i města Charkov a Kyjev. Útočí přitom také na civilisty.

 

„Nepřijatelná vyjádření“

Členové vlády premiéra Petra Fialy (ODS) tuzemského veřejného ochránce práv zkritizovali. Křeček, který se stal ombudsmanem před dvěma roky za vlády premiéra Andreje Babiše (ANO), podle nich v této funkci nikdy být neměl. Odvolat ho však nelze.

 

„Veřejný ochránce práv pan Křeček už asi zapomíná, jaký úřad zastává! Jeho vyjádření na adresu prezidenta Zelenského považuji za nepřijatelná,“ uvedl pro Seznam Zprávy ministr práce a sociálních věcí (KDU-ČSL) Marian Jurečka.

„Pan prezident Zelenskyj ukazuje svým osobním příkladem, že je ochránce práv lidí v jeho zemi a ty osobně brání,“ doplnil.

 

včera 19:31

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) pak uvedl, že vláda řeší i akutní problémy Čechů a rozhodně nevytváří dilema, že se bude „buď starat o uprchlíky z Ukrajiny, nebo o vlastní občany“.

 

„Prezident Zelenskyj vede svůj národ v hrdinské válce proti agresorovi. Čelí najatým vrahům. A my ho budeme z klidu své kanceláře, s krásným platem a od dobré kávy kritizovat? To je opravdu odvážný postoj,“ doplnil Rakušan.

Předsedkyně TOP 09 a šéfka Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová pak na sociální síti Twitter napsala, že je jí líto každého, kdo je schopný uvažovat o tom, že pomáhají uprchlíkům z Ukrajiny na úkor Čechů.

 

„Staráme se o Ukrajince, protože v důsledku ruské agrese a zločinů Putina přišli o všechno. Je výsada jim pomoct a jsem ráda, že to tak u nás vnímá většina,“ uvedla Pekarová Adamová.

 

Poznámka ČNL:

„Ombudsman Křeček kritizuje Zelenského - Pomáháme na úkor vlastních občanů.“ Tímto výrokem dr. Křeček zřejmě jen upozornil, že pokud budeme dávat z našich omezených zdrojů stamilionové částky Ukrajině a další vysoké částky na péči o ukrajinské uprchlíky, budeme hledat, a ne vždy nalézat, potřebné finanční prostředky pro občany ČR.  Samozřejmě takové stanovisko se v současné rozvlněné atmosféře nenosí. A tak dámy a pánové z vlády měli volné pole, které využili, aniž si uvědomili, že ombudsman Křeček měl jistě alespoň z části pravdu a z titulu své funkce měl i povinnost se výše uvedeným způsobem vyjádřit.