Jdi na obsah Jdi na menu
 


Odsun Němců z Československa a z dalších zemí navrhli Angličané již v r. 1940

15. 12. 2023

Odsun Němců z Československa a z dalších zemí navrhli Angličané

již v r. 1940

Prof. PhDr. Jaroslav Valenta, DrSc.

 

Takové riziko, že tak početná menšina se znovu stane příslovečnou "pátou kolonou" v žoldu agresivní sousední velmoci, nebylo možno podstupovat podruhé - proto bylo nutno volit variantu odsunu. Tato role se v málo obměněné podobě opakovala v r. 1939 také v Polsku. Britští experti tuto variantu, nejen pro ČSR, ale i pro Polsko, navrhli už v r. 1940 jako jediné schůdné opatření v zájmu evropské bezpečnosti, aby nebylo možno znovu využít německých menšin v sousedních státech k přípravě agrese; zásadně toto řešení přijala britská vláda v létě 1942. Formálně to bylo antihitlerovskou koalicí akceptováno v Postupimi.

 

Poznámka: Henlein a jemu podobní věšeli Angličanům bulíky na nos již od poloviny 30. let. Jejich lhaní, když Angličané viděli v r. 1939, o co znacizovaným Němcům v republice vlastně šlo, bylo jedním z kořenů, z nichž vyrostly anglické plány na odsun německého obyvatelstva ze sousedních států.

Jinak řečeno, zlé skutky se znacizovaným Němcům v r. 1945 vrátily ve formě odsunu i řady trestů odnětí svobody. Byly svého osudu sami strůjci..