Jdi na obsah Jdi na menu
 


Odešel odbojář III.úderné roty Blanenska

9. 12. 2019

Odešel odbojář III.úderné roty Blanenska

K vzpomínce na br.Ing.Doležala
 
po 9. 12. 2019 v 17:28 odesílatel Jiri Jaros <nickeli.jaros7@gmail.com> napsal:
Zpráva o odchodu bratra Ing. Stanislava Doležala nás všechny z Boskovicka a Blanenska převapila. Mysleli jsme, že dotáhne rovnou stovku, ale vysoký věk a nemoc bratra Doležala přelstily.
Bratr Stanislav Doležal byl jedním z posledních žijících přímých účastníků odboje na Boskovicku a Blanensku, a jeho 99 let bylo naplněno činorodou prací jak pro lesy, - byl lesním inženýrem, - tak pro ČSBS i okres.
Stanislav Doležal za okupace se stal členem odbojové skupiny spolupracující s partyzánskou skupinou III.československá úderná rota pode velením kpt.Genserka. Kpt.Genserek byl zajat v Šerkovicích při zradě partyzánské skupiny a odvlečen do Kounicových kolejí,kde byl umučen. Stanislav Doležal všechny ataky přežil. Léta byl partyzánskou spojkou a informátorem, zásobovačem a převaděčem uprchlíků do odboje. Dokonalá znalost lesů Drahanské vysočiny byla jeho neocenitelnou výhodou. Znal rovněž i legendární skupinu JERMAK, která byla vyslána z SSSR na pomoc místnímu odboji. Jeho dodávky potravin a léků pomohly mnoha partyzánům a odbojářům stejně jako důležité informace o pohybu německých trestních komand a oddílů SS a wehrmachtu.
Stanislav Doležal byl nositelem mnoha krajských i státních vyznamenání počínaje vládou a ministerstvem obrany, přes krajská vyznamenání,až k vyznamenáním Ruské federace.
Po osvobození opět pracoval jako lesní kontrolor. Až do vysokého věku vyprávěl školám příběhy partyzánského odboje. Znali jsme jej jako usměvavého, čilého a vždy ochotného odbojáře,který se neváhal podělit o své znalosti a skušenosti s ostatními. Čest jeho památce!
 
Jiří Jaroš Nickelli, Společnost L.Svobody Brno
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář