Jdi na obsah Jdi na menu
 


Odchod USA z Afghánistánu dává Rusku kolosální možnosti

30. 11. 2021

Odchod USA z Afghánistánu dává Rusku kolosální možnosti

Inna Novikova

23. listopadu 2021

 

Možnosti, které má Rusko po odchodu Američanů z Afghánistánu bylo možno pozorovat jenom po útěku USA z Vietnamu. Tehdy Sovětský svaz promarnil svoji šanci. Jak to udělat, aby Rusko tuto chybu nezopakovalo, řekl redaktorce Pravdy Inně Novikovové politolog a vědecký pracovník oxfordské univerzity Oleg Jurin.

 

Politické kaskadérství Západu

Jak se Rusko jeví světu? Co o Rusku píše zahraniční tisk?

Svět je ve zmatku, Rusko kdysi pohřbili. V devadesátých letech se počítalo, že Rusko v důležitosti ustoupí Japonsku a Německu. Nyní tomu tak vůbec není. Po událostech na Ukrajině v roce 2014 a po sankcích se změnila epocha. Rusko ukázalo svoji sílu a znovu se narodilo. Máme na světě nejlepší rakety a vojenské zbraně. Rusko diktuje své ceny za plyn, což svět velmi udivuje, plány totiž byly jiné. Nyní přemýšlejí, co dělat dál.

 

V zahraničním tisku se objevují titulky, že se celý svět připravuje na odražení ruské agrese, přitom k tomu není žádný důvod. Kde se bere ten strach?

 

Pokud se mluví o odcizení – to je jedna věc. Ale termín strach je licoměrnost.

Po karibské krizi v roce 1962 se zásadně nic nezměnilo. Tehdy byl učiněn závěr, že jaderná válka mezi mocnými světa není možná. A copak od té doby jaderné bomby zmizely?

Jednání v dnešní době je možné jen za změněných podmínek, když je internet a barevné revoluce.

Nikdo nemůže vážně uvažovat o tom, že by Rusko napadlo Evropu. To je politické kaskadérství. Míří na domácí spotřebitele a „barevné“ síly v Rusku. Navalnyj připravoval barevnou revoluci. Jasné je to po událostech s novičokem a s obviněními.

 

Afghánistán je příležitost

Po rozpadu Sovětského Svazu zůstalo ve všech republikách mnoho Rusů a dosud tam ruské komunity jsou. Rusko jim nepomáhalo. Přitom je možno zastavit expanzi proti ruskému jazyku tím, že se lidé hovořící rusky podpoří, a to alespoň kulturně, intelektuálně, ale ani k tomu nedošlo.

 

Západ se nestydí pracovat na území Ukrajiny, ale zároveň prohlašuje, že Rusko nemá vycházet z hranic RF. Proč se to stalo? V průběhu barevné revoluce vykládali Jelcin, Čubajs a Gajdar, že po sovětské éře není co přebírat. Vše se musí přebírat od Západu. Rusko ztratilo geopolitické orientační body – co je dobré a co špatné. Nemělo se pomáhat ruským společenstvím na Ukrajině. Jelcin pustil k vodě vazby s Kubou, Libyí a Vietnamem. Postupně vazby drtili, až se dostali do Pobaltí a na Ukrajinu.

 

Kreml velmi pomalu dochází k pochopení, že ruským komunitám na Ukrajině je potřeba pomáhat kvůli samému Rusku, vždyť je to dědictví ohromného ruského světa. Nazývá se to prostor 1520 mm, podle šířky železničních kolejí, které vedly do Varšavy a Teheránu. Po rozpadu Sovětského svazu tento ohromný prostor, kde bylo mnoho ruského jazyka, ruské kultury, se pomalu začal vzdávat. Krom jiného je potřeba se probudit, každý ústup totiž přijde draho. Ztrácíme ve všech směrech. Celý svět s úděsem pozoruje, jak mizí Rusko a rovnováha ve světě.

Dnes je jedinečná doba, kdy Američané odešli z Afghánistánu. Poprvé nastupuje možnost vrátit se ke zdravému rozumu a vyhnout se nátlaku z jednoho centra s jeho defekty a opakovaným hulvátstvím.

 

Proč je tak důležitý odchod Američanů? Stejně už není jedno polární svět a Rusko je opět slyšet.

Rozhodně je to tak. Protože Evropa je dosud politicky okupovaná. Dominující centrum, které všechno a všude utlačovalo, avšak nedokázalo dosáhnout všechny cíle, s rachotem odešlo a ponechalo vládu těm, proti kterým bojovalo. Dvacet roků se tam Američané snažili a nyní se ukázalo, že Amerika je impotentní, není schopná. Nejdůležitější je, že se na Ameriku orientovali v Rusku, v Evropě v Africe i v Asii. Najednou se na ni orientovat přestali. Odchod USA z Afghánistánu urychlilo rozčarování v hlavních západních ideálech. Dnes nechtějí být jako Amerika, nechtějí líbat boty černým.

 

Hlavně proto je odchod USA z Afghánistánu historickou příležitostí. Lze jej přirovnat k útěku Američanů z Vietnamu. Sovětský svaz tuto chvíli propásl.

RF by si to neměla nechat ujít. Tím spíš se potřebuje obnovit ve svých historických zemích, vrátit své tradice, navrátit to co bylo ztraceno.

USA v Afghánistánu zbytečně utratily biliony dolarů. Celý svět pochopil, že se propadají do prázdna. Je to korupce nebo hloupost. Tisíce amerických vojáků přišlo o život a porážka byla úplná.

 

V Afghánistánu není na rozdíl od Iráku ropa

Jsou tam ale ohromné zásoby barevných kovů. Nyní různé země bojují v ekonomice. Číňané tam plánují pevně zakořenit.

Rusko jedná s Talibánci. Proč chceme naše vztahy rozvíjet?

To není jen Rusko, ale i Čína. Afghánistán bude žít dále, budou tam lidé. Mají vazby na Pákistán a Sjednocené arabské emiráty. Rusko je světová velmoc. V tomto regionu reálně existuje. Vojska RF stojí v Tadžikistánu na hranici s Afghánistánem. Nereagovat na Afghánistán není možné. Talibán se v zemi objevil až po rozpadu Sovětského svazu, neválčil s ním ani on, ani RF.

Jestli chcete změnit svět, musíte s ním mluvit. Vliv budete mít tehdy, když budete mít kontakt. Tím můžete oblast zájmu posouvat na určitou stranu. Odcházející USA se dlouho snažila Rusku zasolit.

 

Proč Rusko nerozvíjí sedmimílovými skoky kooperaci s Íránem? Není tam americké velvyslanectví, je podivné, že to Rusko nevyužije. Je potřeba k těmto územím přihlížet a správně na ně působit.. V budoucnu z toho může vzejít něco dobrého.

Převzato z Pravda.ru

Outsidermedia.cz