Jdi na obsah Jdi na menu
 


Od souhlasu k nesouhlasu. Jak proběhly akce protestu v centru Moskvy

19. 8. 2019

Petr Gorodov

10. srpna 2019

 

Dne 10. srpna byl v Moskvě povolený mítink, který následně přerostl v nepovolený. První byl s koncertem, druhý se zatčenými. Pochod na třídě Sacharova byl předem dohodnut.

Minulé povolené shromáždění 20. července bylo nejpočetnější za celou dobu  protestů, podle ministerstva vnitra se jej zúčastnilo 12 tisíc osob, z toho mnoho mládeže, což neudivuje. Organizátoři inzerovali vystoupení populárních umělců a ti svou účast potvrdili. S plamennou výzvou k účasti se obrátil na své příznivce novinář Jurij Duď, vedoucí na kanálu na YT. Nicméně ne všechny idoly mládeže projevovaly úctu mítinku.

Protestní večírek

Ovšem reklama idolů mládeže fungovala. Na Sacharovovu třídu přišlo opravdu mnoho lidí. Jenže daleko ne všichni si přáli poslouchat  řeči opozice – mnoho jich přišlo jen na muziku. Reportérovi AIF řekli dva kamarádi, že pro ně nejsou ani protesty, ani volby do moskevské městské dumy zajímavé. Přišli si jen poslechnout jednoho z muzikantů. Jiný účastník uvedl, že neví, k čemu protesty jsou, přišel se jen podívat. Myslel, že se bude zatýkat a divil se, že nikoliv.

Ve chvíli, kdy umělci vystupovali, připomínala Sacharovova třída spíše koncert rockového festivalu, nežli nějaké protesty. Všechno kazili jen politici vystupující v přestávkách mezi jednotlivými čísly. Když končilo vystoupení hudebníků, začali se lidé vytrácet.

Všichni jsou pro a jeden je proti

Na shromáždění byl i tradiční opoziční kontingent. V davu byli zástupci všech politických hnutí široké ruské země. Radikální feministky i bojovníci za práva duhových rozvinuli své transparenty. Kolem procházeli mladí s čírem na hlavě s nápisy Anarchie je matka pořádku. Dále byli vidět vysmátí mladí v uniformách z doby Velké vlastenecké války, s vlajkami Sovětského svazu a nápisem Berija nebyl zproštěn viny. Také vážný, nakrátko ostřihaný a sportovně oblečený mladík s nápisem Vraťte Krym! Všichni vystupovali za svoje, jen jeden s ukrajinským praporem byl „proti“ – „proti ruské agresi na Ukrajině“.

Avšak nejvíce lidí stálo na náměstí s vlajkami Ruska, nebo s plakáty na podporu těch, kteří jsou trestně stíháni z dřívějších dvou nepovolených akcí. Nedošlo ani ke střetům s policií, ani k agresi a policie nikoho nezatkla.

„Procházky“ v uličkách

Podle tiskové služby ministerstva vnitra přišlo na shromáždění v Moskvě 20 tisíc lidí. Moskevská ombudsmanka  sdělila, že akce proběhla v rámci zákona.

Asi by bylo všechno v pořádku, kdyby šéf štábu nezaregistrovaného kandidáta Ždanova Zolotarevskij nenavrhl shromážděným na konci mítinku „procházku“ k administrativě prezidenta.

Že budou provokace, bylo policii známo předem. Moskevské vnitro oznámilo, že se několik organizátorů akce obrátilo na policii s udáním, že nezaregistrovaná kandidátka do moskevské dumy Sobolová a její přívrženci chtějí organizovat provokace. Ještě před zahájením mítinku byla zatčena. Provokaci to nezabránilo. Po ukončení povolené akce  se asi 1000 lidí přesunulo do čtvrtí Čínské město  a Čisté rybníky, což rozhořčilo místní obyvatele.

Jedna z místních obyvatelek si postěžovala dopisovateli Doždě: „Jak se už omrzely vaše protesty. V sobotu není možno vyjít ven, aby zase nebyla nějaká akce.“

Policie byla na nepovolenou část shromáždění připravena. Některé ulice uzavřela a začala zatýkat pod zvony v chrámech v centru. Když protestující uviděli pořádkovou policii, utekli zčásti do dvorů, do hotelů a také do kostelů. Dobře udělali ti v kostelích, tam policie nešla. V úzkých moskevských dvorečcích a v hotelech se ukrýt nedalo. Nezatýkalo se všude. Na Starém náměstí zatlačila policie protestující ke vchodu do metra a všichni mohli odejít. Zatýkali jen nejúpornější, podle ministerstva vnitra jich bylo 136.

Politolog Gusev uvedl, že počet lidí účastnících se nepokojů byl mnohem menší než těch, kteří na povolené shromáždění přišli. Jedna věc je přijít na koncert populárních osob, který je zadarmo, a druhá věc je jít do potyček s policií.

Opozice zase jednou předvedla, že povolené protesty, na kterých nikdo nikoho nechytá, nepotřebuje. Politolog věc shrnuje takto: „Oni potřebují provokace, zatýkání, aby bylo možno vládu obvinit z represí.“

Všechno se obešlo bez postižených.

Převzato z AIF.ru

Outsidermedia.cz

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář