Jdi na obsah Jdi na menu
 


Od „pracující chudoby“ k „pracujícímu bezdomovectví“

27. 7. 2021

Od „pracující chudoby“ k „pracujícímu bezdomovectví“

27.7.2021 VSa Zprávy

 

 Pracují, a přesto jsou na ulici – pandemie prohloubila v Anglii už dříve existující problémy: nízké mzdy a vysoké nájmy.

Nejnovější údaje ukazují, že přibližně 75 000, tedy čtvrtina domácností v Anglii, které jsou buď bez domova, nebo jim bezdomovectví hrozí, také dokáže pracovat. Lidé bez přístřeší, lidé ve stanech nebo v dočasném ubytování se snaží udržet si normální život tím, že si udržují práci, informoval web SkyNews.

Charitativní organizace se však obávají, že toto číslo se bude zvyšovat, protože lidé po pandemii zažívají těžké časy. A i když je práce k dispozici, není jistá a někdy není placena tak, aby pokryla nájemné.

Steven Stuart, spoluzakladatel organizace Friends of Essex and London Homeless, která provozuje potravinovou banku, říká, že demografická situace lidí, kteří ji využívají, se mění: „Nemyslím si, že je to ten typický bezdomovec, jakého jsme znali kdysi. Jsou to lidé, kteří se ocitli v těžkých časech a možná nejsou zvyklí být v takové situaci. V dnešní době mluvíme o tvrdě pracujících obyčejných lidech, kteří nemají kde bydlet. Vidíme lidi, kteří se stále snaží si práci udržet, ale neřeknou to svému zaměstnavateli, protože by se na to mohl dívat svrchu.“

Jon Sparkes, výkonný ředitel charitativní organizace Crisis pro bezdomovce, uvedl: „Skutečnost, že desítky tisíc lidí v Anglii si nemohou dovolit bezpečný domov, přestože pracují, kolik mohou, ukazuje, jak zoufalá je naše bytová situace. Víme, že pandemie způsobila lidem nevýslovné škody na životech a živobytí, ale nízké mzdy a vysoké nájmy uvrhly lidi do pasti chudoby a bezdomovectví dávno předtím, než koronavirus uzavřel celá průmyslová odvětví. Takhle to prostě dál nejde. Chceme-li se skutečně vrátit k lepšímu, musí se vláda vypořádat s příčinami, které vedou k bezdomovectví – to znamená stavět sociální domy, které zoufale potřebujeme, a zajistit, aby příspěvek na bydlení i nadále pokrýval skutečné náklady na nájemné.“ 

http://casopisargument.cz/?p=37139