Jdi na obsah Jdi na menu
 


Očekávané změny v ekonomice Ruska a světa k počátku léta …

8. 4. 2023

 

Očekávané změny v ekonomice Ruska a světa k počátku léta …

Michail Chazin         20230331

Závěrečná  část:

 

Pokusy o vytvoření nových konceptuálních mechanizmů:

Nemysleme si, že v USA nejsou lidé, chápající že celá americká ekonomika směřuje k jediné otázce: -  zda je kohoutek otevřený nebo zavřený (myšlen tím tiskařský stroj). Jestliže je „otevřený“, lze vzít penízky na řešení otázky. Jestliže je „zavřený“, penízky na řešení otázky nejsou a je nutné něco vymýšlet. Pokud se podíváme na pokusy o vymyšlení nějakých konceptuálních myšlenek, vidíme, že se projevily v logice omezení exportních cen pro Rusko. To je naprosto jiná konceptuální idea – není to idea „lichvářů“, ale „cenařů“. Přičemž schéma kontroly nad cenami v globálních projektech v historii tlačily dva globální projekty: - „judejský projekt“ s jeho britskou říší a „rudý projekt“ se SSSR. Obecně vzato chápeme, že ekonomický systém „rudého projektu“ byl převzat z „judejského projektu“ prostřednictvím Marxe. Jiná věc je, že Stalin radikálně změnil současně ekonomický i politický model (nikoli Lenin).

 

Pokusy o zavedení elementů alternativního konceptu vedly k úplnému krachu – nepodařilo se nic. Proč? A právě proto, že pokud máte systém spočítán na to, aby se na housenkových pásech sunul po bažině, tak k němu jistě můžete připevnit křídla, ale on nevzletí. Ačkoli teoreticky by mohl – pokud tu obludu rozjedete na rychlost přes 250 km/h a dáte jí dostatečně velká křídla. Otázka je jen, jak ji rozeženete, a pak není jasné, z čeho musí být vyrobena ona křídla …

 

Nezbytnost zboření brettonwoodského systému v USA při existenci nového konceptuálního modelu:

Z toho důvodu celý západní, dosud existující brettonwoodský systém, jehož některé součásti (jako WTO) už odumřely u níž nechápeme, proč její pravidla dodržujeme v  exportní části, zatímco v oblasti dovozu nám už vše uzavřeli – je to nějaká šílenost. Ve světě ale tento systém odumřel a strany dodržují jen to, co strany považují pro sebe za užitečné. Ve velmi složité situaci je MMF a Světová banka, Saudové se chystají prodávat za juany, Indie vytváří měnovou zónu rupie, přičemž se domluvila na přechodu na rupii ve vzájemném obchodu i s Novým Zélandem – přičemž chápu, že mu jeho patroni zavelí „k noze!“ a ten nápad ho přejde. Nicméně, z toho je patrná neudržitelnost dnešního dolarového systému (když už i Nový Zéland…).

 

V takové, situaci je naprosto zřejmé, že přijdou pokusy o vytvoření nových konceptuálních mechanizmů. To je ale možné jen tehdy, pokud bude stará mašinerie rozložena úplně, se všemi jejími systémy a nástroji. Jak to říkával nezapomenutelní Vktor Stěpanovič Černomyrdin (premiér RF za Jelcina)? – „Ať budujeme jakoukoli partaj, vždycky nám z toho vyleze KSSS“. Proč? Ale právě proto, že vnitřní nástroje řízení jsou nastaveny tak, že z toho skutečna ona „KSSS“ nakonec vyjde. Oni stojí před stejným problémem: - pokud budou vycházet ze stávajících nástrojů, bude vše následující směřovat k jedinému: - otočte kohoutkem - „teče“. A to je ten nejzajímavější moment: - všichni chápou, že tento systém se dříve či později zhroutí sám, protože se nacházíme v situaci srovnatelné s rokem 1930, strukturální krize už začala… Přitom se systém může zhroutit jako v onom 30. roce, přičemž se zhroutí světový dolarový systém, zatímco regionální může zůstat na úrovni USA nebo AUKUS*). Pak už bude jasné, že systém skončil, protože nebude schopen se rozvíjet, protože jeho rozvoj je podmíněn možností rozšiřovat se. A bojovat už nemohou, nemají na to zdroje.

 

Zboření světového dolarového systému:

Co tedy dělat? Odsud okamžitě vychází závěr: - velmi rychle, ale řízeně, tento systém rozbít. Řízeně neznamená starost, aby to někoho nezavalilo (to nikoho nezajímá), ale aby zůstal určitý mocenský systém, který rychle zavede nové elementy. Z EU, až se to vše zhroutí, nezůstane nic, protože tam není subjektivizovaná moc, takže tam bude, nikoli tedy „hrůza hrůz“, ale obrázek to bude chmurný.  Protože tam nemá kdo vzít na sebe iniciativu. Někteří říkají, že francouzská generalita nebo německá aristokracie …. S oběma jsme měli potěšení se setkat, ale na otázku, jaký mají ekonomický model, se zatvářili naprosto nechápavě, cože to má jako být? To, že to nechápou vojáci, lze pochopit – není to jejich věc. Ale německá aristokracie? Ti vědí jen to, že je zle a je potřeba převzít otěže moci – to mi říkali už v roce 2016.

 

Pokud jde o EU a západní Evropu, mám velmi smutné myšlenky. Naopak, pokud jde o Polsko, jsem úplně klidný. Ti budou máchat šavlemi, raketami, nebo čím ještě… - ale nakonec přijedou do Moskvy a řeknou: - mládenci, podívejte, jací jsme protivníčci… dohodněme se, že nás zapojíte do své sféry, tady je seznámek našich požadavků, a pokud s tím budete souhlasit, tak vstoupíme do Euroasijského svazu… jen se nemíchejte do našich vnitřních věcí! Podobně to bude i s Maďary. Ale všichni ti Rumuni, Bulhaři, Slováci… a také Češi… no, nemají-li mozek... S Čechy je vše jasné – chcete-li vědět, jak si povedou, pak si povedou jako Poláci, jen jednotlivě - čtěte Švejka.

 

Ale Západ (onen AUKUS – USA i Británie) musí zbourat ten systém a já mám pocit, že by ho mohli zbořit už teď, pokud by měli onen alternativní model. Stále více se ale kloním k myšlence, že teď do AUKUSu vezmou model – dokonce ne britský, ale sovětský. V britském impériu byla kontrola na cenami mezi metropolí a koloniemi, zatímco v SSSR byla kontrola totální. Takže oni zavedou totální kontrolu nad cenami – ale ne u všech produktů. Oni třeba donutí Austrálii prodávat suroviny „svým“ levně, ale ven s přirážkou.

 

Vzpomínáte si, na zavedení „daňového manévru“ provedeného u nás liberální vládou po odchodu Sečina z pozice vicepremiéra pro palivoenergetický komplex (do funkce šéfa Rosněfťi)? Tak zatímco za Sečina byly daně z těžby nízké, ale vysoká vývozní cla – což znamenalo, že uvnitř země byly suroviny levné, ale ven pro exportéry vyšší. Ale tito liberálové zrušili cla a zvedli vnitřní zdanění těžby surovin, což mělo a má za následek zvýhodnění exportu surovin před vnitřní spotřebou. Zvrátit to by nebylo složité, protože WTO se svými pravidly prakticky už neexistuje a zahraničním odběratelům je v podstatě jedno, zda kupují zboží zatížené daní nebo clem (je-li vcelku srovnatelné), zatímco třeba cena benzinu u nás by se mohla snížit radikálně. Mám podezření, že něco takového v AUKUSu provedou, přičemž tam bude ještě cenová bariéra vývozu z rámce paktu. Oni se budou snažit vzít pod kontrolu jako svou periferii část Afriky, Latinskou Ameriku a nyní probíhá zápas o Jihovýchodní Asii (Barma, Laos, Kambodžu, Malajsii, Thajsko, Filipíny, Indonézii. Vietnam by měl zaměnit výrobu levného zboží z Číny. A to, že Číně nenechají přístav v Indickém oceánu, je zřejmé. Čína na druhé straně má Američanům také co říci (například na rozdíl od nich má hypersonické zbraně). Válka mezi USA a Čínou je už prakticky nevyhnutelná.

 

Závažné změny v ekonomice světa a Ruska k počátku léta:

Logika AUKUS jako druhé Britské impérium je pochybná s hlediska realizace a konceptuálnosti, ale protože čas tlačí, nedojde k řízenému zhroucení, pokud začne samostatně a není záruka, že nezačne letos na podzim. Oni vidí, že situaci nesmí nechat bez povšimnutí, a proto mám silné podezření, že se rozhodnou začít bořit brettonwoodský systém totálně už od jara. Budou bourat systém mezinárodního pojištění nákladů, mezinárodní bankovní systém, systém ratingů… ale i věci soukromé.

 

Například v Británii ničí rezidenty ruského původu, tedy lidi, kteří tam přijeli před 25 lety a dostávali aspoň část příjmů z Ruska, byli všichni označeni za osoby, s nimiž není žádoucí mít cokoli společného. Můj přítel, žijící v Anglii od roku 1987 a mající britské občanství od počátku 90.let, protože tam žil s pasem SSSR, dostal od právní kanceláře, s níž spolupracuje už skoro 40 let, dopis, v němž mu píší, že si ho sice velmi váží, ale nemohou s ním dál udržovat vztahy, protože by měli potíže… Přežívají zatím jen ti, kteří peníze vydělali buď tam, nebo převedli své peníze nikoli přímo z Ruska, ale oklikou, cestou složitých kombinací  - ale i na ně nejspíš dojde. V té souvislosti bychom my měli učinit opatření, aby u nás pro každého, kdo má nebo měl britské občanství, byly zavřeny karty, zastaveny všechny platby. To bychom udělat měli, ale my to neuděláme, protože jsme přece humanisté …              

 

Ten systém nelze bourat postupně, oni ho zboří naráz, počemž hned zavedou alternativní instituce v rámci AUKUS. Všem ostatním slíbí, že to postupně zavedou i u nich, což nesplní, protože nejdřív musí vytvořit systém kontroly na cenami, který zatím nemají. Pokud jde o kontrolu nad obyvatelstvem, je tam vše jasné: - bude mu řečeno, že potraviny nejsou, takže pokud chce dostávat příděl, musí poslouchat. To ale není problém, to oni dělat umějí. Problémem je jen ten ekonomický model.

 

Inovace:

Pokud jde o inovace, tak to budou organizovat přes program DARPA, nicméně to zřejmě fungovat nebude, protože jejich systém financování inovací předpokládá, že inovace, provedené tam za soukromé nebo státní peníze, vstoupí na trh a pak začínají vydělávat. Pokud nevydělávají, tak se zavírají, ledaže by byly speciálními věcmi pro obranu. Neštěstí je v tom, že pokud trhy padají, tak se inovace nebudou vyplácet žádné, protože na padajících trzích se lidé snaží zachovat to, co je, a ne to, co by mohlo být. Z toho důvodu budou inovace ztrátové. Dál pak bude nutné rozhodnout, zda je budou financovat ze státního rozpočtu. A financovat výzkum nebo už vytvořenou strukturu, to jsou dvoje naprosto odlišné peníze – proto se to nepodaří. To ale oni uvidí, jakmile už nich začnou ony padající trhy. Přitom si ale nemohou dovolit, aby životní úroveň obyvatelstva spadla do rovnovážného stavu, a proto se budou snažit přes zbytky systému přerozdělování peněz to nějak stimulovat. Díky tomu se budou setkávat s inflací, začnou u nich problémy s kontrolou nad cenami… - proto někdy za 1,5-2 roky spadnou do rovnovážného stavu, což je velmi rychle. Pokud by to probíhalo podle inflačního mechanizmu – při obyčejné strukturální krizi je to cca do 1% HDP/měsíc, spíše ale 10-8% za rok – bylo by to jako ve 30. letech minulého století, dokud se nedosáhlo koncem roku 1932 rovnovážného stavu.

 

Protože ale tehdy byla krize deflační a pád finančních trhů předcházel (1927-29), zatímco celá infrastruktura, včetně FEDu existovala. Teď ale přichází výměna této konstrukce, a jak to bude probíhat, zatím nevíme. Pád životní úrovně by měl trvat cca 8 let, z čehož 1,5 roku už proběhlo. Oni ale nemohou táhnout celého 6,5 roku, a proto se to pokusí zkrátit na 1,5-2 roky. Přičemž trh služeb se propadne skoro k nule. Dovedete si představit propad životní úrovně na polovinu? V historii nebyl propad životní úrovně nikdy větší než 40% při zachování systému řízení a správy. Klesá-li životní úroveň o více než 40%, je nutná buď diktatura nebo válka (což je vlastně také diktatura). Dvě země stanuly na hraně oné diktatury: - USA 30. let a SSSR v 90.letech. Ani jedna z nich tu hranici nepřekročily. Nyní ale bude jednoznačně překročena a nastoupí diktatura, velmi tvrdá. S tím si poradí, ale s ekonomikou si poradit nemusí, protože jak budou financovat inovace … Já vidím jedinou variantu, která se jim už ve 30.letech osvědčila: - vezmou nějaké talentované mládence, vytvoří jim životní podmínky násobně převyšující nuzné podmínky většiny obyvatelstva, pokud vytvoří toto a toto. Dalším problémem ovšem bude, co s tím dělat dál, protože v rámci jejich modelu, jejich mentality, to fungovat nebude.

 

Tak já vidím dnešní situaci. To není hrozba ani zastrašování, ale logický závěr ze situace, do níž jsme dnes dospěli. Dej Bůh, abych se mýlil!

 

*) AUKUS – vznikající ekonomicko-vojenský pakt, sdružující Austrálii, Británii, Kanadu a USA, namířený především proti ČLR

https://www.youtube.com/watch?v=poEKKrM3BU8&t=1598s            28:45min. až

Překlad:        st.hroch        20230405

Přišlo e-poštou