Jdi na obsah Jdi na menu
 


Obchodní dohoda mezi USA a ČLR udeří nejbolestivěji na Německo

28. 1. 2020

Obchodní dohoda mezi USA a ČLR udeří nejbolestivěji na Německo

Sergej Manukov

22. ledna 2020

Berlín má všechny důvody být s první fází podepsání dohody mezi USA a Čínou nespokojený. Podstata je v tom, že v dohodě Čína slibuje silně zvýšit nákupy amerických výrobků a potravin, což odejme obchody Evropě a sníží to zájem o evropské zboží. Podle názoru prezidenta  Kielského institutu  pro světovou ekonomiku Gabriela Felbermayra ubere dohoda Evropě přibližně 11 miliard dolarů. Přirozeně, že hlavní vývozce Evropy, jímž je Německo, přijde nejvíce zkrátka. Felbermayr je přesvědčen, že největší ztráty utrpí letecká výroba a výroba automobilů. Není se co divit, že EU dnes pečlivě studuje obchodní dohodu mezi Washingtonem a Pekingem, zda odpovídá pravidlům WTO. Brusel počítá s tím, že je dohodou podrýván hlavní princip WTO a to je volný obchod založený na vzájemně dohodnutých objemech.

Felbermayr vysvětluje, že se Čína mnohokrát prezentovala jako přívrženkyně vícevrstevného systému. Podpisem dohody se stala spolupachatelkou porušování hlavního principu WTO.

Podle první fáze dohody  musí Čína v roce 2021 dovézt z Ameriky objem určitých výrobků o 95 miliard dolarů větší než v roce 2017. Jen ve zpracovatelském průmyslu musí stoupnout dovoz amerických výrobků do Číny v tomto roce téměř o 33 miliard dolarů, v dalším pak o 45 miliard, obojí ve srovnání s rokem 2017, kdy začala mezi oběma zeměmi obchodní válka.

Z EU dováží Čína pětinu zboží zpracovatelského průmyslu a Unie je tedy obzvláště zranitelná při změnách. Dopad nastane především na letecký průmysl (-3,7 miliard USD), výrobu automobilů (-2,6 miliardy USD) a na průmyslové strojírenství (-1,4 miliardy USD). Veškerý tento průmysl je hlavně v Německu, ale ztráty to bude znamenat i pro Francii.

Loni se zpomalil růst německé ekonomiky až o 0,6 %, byl to nejnižší index po roce 2013. Německá asociace podnikatelů BDI čeká zpomalení i v dalším roce. Důvod – obchodní války a snížená poptávka.

Převzato z Expert.ru

***

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář