Jdi na obsah Jdi na menu
 


O otázkách války a míru ve světě může rozhodovat pouze Rada bezpečnosti OSN

3. 1. 2020

O otázkách války a míru ve světě může rozhodovat pouze Rada bezpečnosti OSN

 

Takto následovali neblahé události, ke kterým došlo v nedávných dnech  na území Iráku. Připomeňme si je znovu.

 

Iracký premiér Ádil Abdal Mahdí v pondelok odsúdil americké nálety, ktoré si vyžiadali životy najmenej 25 príslušníkov milícií, pričom ďalších 55 utrpelo zranenia. „Premiér označil americký útok na iracké ozbrojené sily ako neakceptovateľný podlý útok, ktorý bude mať nebezpečné následky,“ informovala kancelária premiéra.

 

Tisícky demonštrantov a bojovníkov milícií sa predtým zhromaždili pred hlavným vchodom do veľvyslanectva, aby odsúdili letecké útoky na základne patriace Iránom podporovaným milíciám v Iraku. Zišli sa tam po pohreboch príslušníkov týchto milícií, ktorí pri náletoch prišli o život. Bagdad 31. decembra 2019

Vyžeňme Američany, zní Irákem po zabití Sulejmáního. USA nařídily okamžitou evakuaci svých občanůDnes 10:26 – Bagdád/Washington,Novinky, ČTK

Irácký premiér Ádil Abdal Mahdí považuje páteční americký útok, při němž zemřel íránský generál Kásim Sulejmání a zástupce velitele iráckých šíitských Sil lidové mobilizace (PMF) abú Mahdí Muhandis, za agresi vůči Iráku a velké porušení jeho suverenity. Vlivný duchovní Muktada Sadr už vyzval k vyhnání Američanů. Spojené státy nařídily okamžitou evakuaci svých občanů z Iráku…

Z uvedeného vyplývá, že počátkem eskalace situace byl americký nálet na irácké ozbrojené síly, který si vyžádal 25 životů příslušníků milice a 55  raněných. Irácký premiér označil tento útok jako neakceptovatelný a podlý.

Po pohřbu mrtvých milicionářů došlo k demonstraci před americkým velvyslanectvím v Bagdádu. Vznikly sice hmotné škody, ale na straně Američanů mrtví nebyli. Přesto Američané svůj letecký útok zopakovali, z jejich hlediska byl úspěšní Jeho obětí byl přední iránský Sulejmáni a abú Mahdí Muhandis,  zástupce velitele iráckých šíitských Sil lidové mobilizace (PMF). Irácký premiér Ádil Abdal Mahdí označil tento útok za agresi vůči Iráku a za velké porušení jeho suverenity.

Pokud Američané utrpěli nějaké vážné újmy na životech svým občanů, ze nimiž stál Irák, bylo jejich povinností se obrátit na RB OSN a na její půdě vše projednat a dosáhnout potřebnou reakci RB OSN, včetně případných sankcí nebo  jiných tvrdších opatření, vůči Iráku.

Američané však touto cestou nešli. Rozhodli se sami, že potrestají Irák. Bombardovali jeho území. A prolili krev desítek lidí. Na spontánní demonstrace odpověděli dalším leteckým útokem na území Iráku, další mrtví. Vzhledem k uvedenému lze považovat Američany za agresory, kteří nesou plnou odpovědnost za oběti i škody, k nimž došlo v důsledku jejich agresivního útoku.

Celá krvavá záležitost by měla být urychleně přenesena na půdu RB OSN. Jakékoliv další akce, a to na obou stranách, by měly být okamžitě zastaveny. Jinak může dojít k mnohem větším vojenským konfliktům, které mohou přinést obrovské strádání celých národů. „Strach z třetí světové války. Atentát na Sulejmáního rozpoutal obavy nejen v USA. Pomstíme hrozný americký zločin, slíbil Írán po pátečním atentátu na velitele elitních jednotek Kuds Kásima Sulejmáního v iráckém Bagdádu. Slova, která zazněla z úst nejvyššího íránského vůdce ajatolláha Chameneího, dostatečně vyděsila také americké občany.“(Novinky.cz, 3.1.2020)

Pokud RB OSN, jako již vícekrát, nebude plnit své funkce a nechá probíhajícím a eskalujícím konfliktům volné pole, pak důsledky mohou být skutečně nedozírné.  I když si nemyslíme, že by z předmětných konfliktů měla vzniknou třetí světová válka, velká hrozba pro lidstva však vyvstala Je proto v zájmu nás všech, aby již dnes svět začal jednat tak, jak má. Aby RB OSN nebyla jen orgánem, kde se jen mluví a mluví a žádné řešení účinné nenachází. V tomto případě spravedlnost nesmí být slepá! Nechť  postihne všechny, kteří se dopustili mezinárodních zločinů. Její trestající meč nechť dopadne na viníky.Padni, komu padni!

Panství mezinárodního práva, které chrání menší a slabší státy, před silnými, musí být obnoveno. Jinak se ještě před tím, než v poválečné jaderné zimě zahyneme, propadneme do džungle, kde bude platit jen právo silnějšího.

O tom všem bychom měli dostat mnohem kvalifikovanější odpověď ve vyjádření  ministra zahraničních věcí ČR? Kde však je?

J. Skalský

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář