Jdi na obsah Jdi na menu
 


O co se bude hrát v globální politice v blízké budoucnosti?

15. 10. 2021

O co se bude hrát v globální politice v blízké budoucnosti?

 

Proces přechodu od unilaterálního uspořádání světa k multipolárnímu pokračuje. USA se dostává do situace, kdy již nemůže reálně uplatňovat svoji hegemonii nad světem. V Rusku a Číně Americe vyvstaly konkurenti, kteří posilují nejen v oblasti vojenské, ale také v politické a ekonomické sféře. Za nimi jsou vidět i další mocnosti, např. Indie, Brazílie, Mexiko, jejichž vliv stoupá.

 

V dřívější době takovéto geopolitické změny zpravidla ústily do válek, větších či světových. Dnes pro USA, které odcházejí z pozice „světovládce“, válka nemůže být řešením. Především je oslabuje vnitřní rozvrat, ale také celkový úpadek, který v dějinách byl vždy předzvěstí zániku impéria. Z podobných důvodů i Evropská unie, za níž se zatím schovává Německo, oslabuje. Má před sebou ještě nějaký zítřek? Pokud nebude schopná zásadní přestavby, přestane existovat. Důvody pro její zánik přinášejí i geopolitické změny, které se prodírají na svět. Ani Německo, jež s akcentem vstupuje do světové politiky s cílem vytvoření Velkého Německa, jejich tlak neunese. Je poznamenáno zásadně stejně jako státy  Západní civilizace.a

 

V Americe určité síly již myslí na Jaltu 2. Jejich představa o novém rozdělení světa je

zajímavá.  Navrhují přerozdeliť svět s Ruskem a Čínou. „USA by zároveň mali dostať najväčšiu zo sfér vplyvu – celú západnú pologuľu, západnú Európu, Japonsko, Austráliu a Nový Zéland.

Americký pozorovateľ navrhuje dať Rusku bývalé krajiny ZSSR, Srbsko, Irán, Irak, Sýriu a Líbyu.

 

A Číne – Severnú Kóreu, Taiwan, Pakistan, Afganistan, ako aj „marxistické“ krajíny juhovýchodnej Ázie a Afriky. Takáto dohoda by pomohla vyriešiť dlhodobé spory a minimalizovať riziko globálneho konfliktu. uviedol publicista. (Americkí novinári uznávajú že USA už nebudú hegemónom. Ako si predstavujú prerozdeliť svet“, USA, 13. říjen 2021)

 

V Americe však ještě existují síly, které dominantní postavení USA ve světě nechtějí vzdát. Provokují Čínu svými vztahy s Taiwanem, který posilují vojensky a budí v něm uzdání, že USA Taiwan budou bránit proti Číně, v níž dozrává myšlenka o připojení Taiwanu. Mírová cesta k dosažení tohoto cíle v současnosti se zdá být málo pravděpobná. V USA se mluví i nahlas o konfrontaci s Čínou. Nepřátelství USA vůči Rusku je ještě staršího data.

 

Není proto divu, že Rusko a Čína nalezly cestu k blízké spolupráci. V těchto dnech tyto státy podepsaly smlouvu o strategickém partnerství.  Co nám říká?

 

1, Medzi Čínou a Ruskom neexistujú územné spory a hranica je nemenná

 

2, Čína a Rusko si poskytnú vojenskú pomoc v prípade napadnutia NATO a USA nepriateľom, alebo ohrozenia územnej celistvosti krajiny.

 

3, Čína uznáva celistvosť Ruska, podľa Ústavy RF, ktorá zahŕňa aj Krym, čo je uznanie Krymu ako súčasť Ruska a Rusko uznáva Taivan ako súčasť Číny.

 

4, Medzi Čínou a Rusko prebehne ekonomická integrácia, zóna voľného obchodu

Россия и Китай подписали ИСТОРИЧЕСКИЙ договор! Заявление… — disq.us

     https://www.youtube.com/watch?v=wo6J3oUz67m  

SurikataSK • před 3 hodinami, 14.10.2021

 

Závěrem

 

Jsme si vědomi, že předmětné geopolitické změny nemusí probíhat plynule, mohou být poznamenány různými zvraty. Ani jejich mírová cesta není zcela jistá. Do celého procesu mohou vstoupit konflikty, včetně jaderné války, to nejhorším případě, který, jak doufáme, není pravděpodobný. Je zde celá řada faktorů, které mohou probíhající vývoj pozitivně či negativně ovlivnit. Výsledek geopolitických změn bude tím vším ovlivněn a dokonce může být jimi zčásti modifikován.

 

Přesto si dovolíme menší úvahu, která se tyká i nás, České republiky.Vezmeme-li  v úvahu uvedené návrhy na dělení světa mezi USA, Rusko a Čínu, pak zpozorníme. USA má získat do svého vlivu Západní Evropu. Návrh nemluví o Evropě střední a východní. Co s ní bude?

 

Německo není světovou velmocí.  Není hráčem o tento prostor, spíše se stává objektem velmocenských her. Střední a východní Evropa má z hlediska uvedeného návrhu nevyjasnění osud. Německo je zřejmě zahrnuté do Západní Evropy. Střední a východní část Evropy může tvořit nárazníkové pásmo, které nebude moci být nepřátelské vůči Rusku ani USA a Číně. Když vezmeme v úvahu staré ruské úsilí o zabezpečení západních hranic, je pravděpodobné že některé uvažované státy se dostanou pod určitý ruský vliv. Je možné, že mezi nimi bude i ČR

 

Z hlediska uvedeného možného vývoje, je jásání protiruských koaličníků nad svým volebním vítězstvím pouhým zakvílením větru. Vývoj globální politiky zásadně ovlivní i dění u nás, ať si to dámy a pánové z pěti koalice přejí či nikoliv.

 

My naopak v tyto změny doufáme jako zajištění naší další budoucnosti, zítřku českého národa i ČR, sociální spravedlnosti a míru.  

 

Dr. O Tuleškov