Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nulová velmoc

16. 7. 2019

   Často se zcela zbytečně podceňujeme. Vládní krize a blížící se předčasné volby na obzoru nám snad připomenou, že existují oblasti, ve kterých jsme nepochybně světovými premianty. Jednou z nich je počet politických stran s nulovým koaličním potenciálem.

 

   Když se téměř před třiceti lety začal budovat současný poltický systém, byla u nás taková strana jenom jedna. KSČM věděla, že s ní nikdo spolupracovat nebude, i když počátkem devadesátých let zastupovala 14% voličů a po roce to 2002 reprezentovala vůli téměř jedné pětiny občanů.

   Od té doby se demokracie u nás neobyčejně rozvinula. Můžeme to vidět z toho, že počet stran s nulovým koaličním potenciálem je dnes už zhruba stejný jako počet parlamentních stran, se kterými by někdo do vlády šel.

   Tak především tu máme Babišovo ANO, jemuž odevzdala svůj hlas téměř třetina voličů. Při sestavování poslední vlády byla po dlouhém váhání ochotna vstoupit s ním do koalice pouze ČSSD. Po roce tohoto svého kroku lituje, aniž by si uvědomila, že tím také ona svého jediného možného koaličního partnera ztrácí. I pokud by v možných předčasných volbách nějakým zázrakem raketově uspěla, s Babišem by už do vlády nešla a s ostatními nemůže. Teoreticky jí zbývají snad jedině piráti, ale ti by ji mohli tak leda definitivně potopit.

   Okamurova SPD je dnes ostrakizována snad ještě více, než byli v devadesátých letech komunisté. S nálepkou populistů zaručeně zůstane vždy na ocet. Určitě i poté, co se politologové konečně shodnou na tom, co to ten populismus vlastně znamená. Dá se vykládat mnoha různými způsoby a při troše zlé vůle lze tuto nálepku použít prakticky na jakoukoliv politickou stranu.

   Naše čtyři strany s nulovým koaličním potenciálem získaly v posledních volbách dohromady něco přes 55% hlasů, z čehož je vidět, že veřejnost jim bytostně nedůvěřuje.

   Zbývá pět stran, které mohou jít do koalice každá s každou. Problém je jen v tom, že jim veřejnost důvěřuje tak málo, že většině z nich dala hlasů méně než stranám pro vládu nepoužitelným. Pokud to předčasné volby nezmění, budou se muset patrně opakovat. S tím rizikem, že stran s nulovým potenciálem poté ještě přibude.

Prof. J. Keller

Přišlo e-poštou

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář