Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nová mapa ukazuje politické rozdělení Německa po bývalé železné oponě

9. 2. 2024

Nová mapa ukazuje politické rozdělení Německa po bývalé železné oponě

8. 2. 2024 kuryr

 

Bývalému východnímu Německu dominuje AfD, zatímco bývalému západnímu Německu CDU, jak jasně ukazuje nová politická volební mapa

Mapa nedávno zveřejněná německým agregátorem průzkumů Wahlkreisprognose ukazuje, že v bývalém východoněmeckém Alternative für Deutschland (AfD) má jasné vedení téměř v celé bývalé Německé demokratické republice, zatímco západní část je drtivě ovládána konzervativní CDU a její bavorskou sesterskou stranou CSU.

Jinými slovy, země je ostře rozdělena na to, co bylo kdysi západním Německem a východním Německem (NDR).

Institut na mapě vybarvil volební obvody německého Bundestagu podle stranických preferencí. Černá barva představuje středopravou Křesťanskodemokratickou unii (CDU), modrá barva Alternativa pro Německo (AfD), červená barva Sociálně demokratická strana Německa (SPD) a zelená barva Zelené. Čím je barva slabší, tím menší je náskok strany ve volebním obvodu a čím je barva tmavší, tím je strana dominantnější.

CDU dominuje v západním Německu mimo velká města a AfD ve východním Německu mimo Berlín.

CDU a AfD jsou dokonale sladěny s bývalou hranicí mezi bývalou Německou demokratickou republikou a bývalým západním Německem.

Výjimky jsou minimální: Na severu Lipska má těsný náskok CDU, zatímco na jihu vede nová strana Sahry Wagenknechtové, Aliance Sahra Wagenknecht (BSW), která se oddělila od Levicové strany. BSW také drží vedení od nosu k nosu v bývalém Karl-Marx-Stadtu, nyní známém jako Chemnitz.

Celkově má ​​CDU v celostátním průzkumu 27 procent, zatímco AfD má 19 procent.

Berlín má možná nejsložitější politickou mapu: V okresech Steglitz-Zehlendorf, Reinickendorf, Spandau, Tempelhof-Schöneberg, Neukölln a Charlottenburg-Wilmersdorf vlaje vlajka CDU, zatímco Friedrichshain-Kreuzberg, centrum města a Pankow jsou s zelení.

Treptow-Köpenick se drží s levicovou stranou a Lichtenberg a Marzahn-Hellersdorf se přiklánějí k AfD. Oblast kolem Postupimi jako jediná sympatizuje s vládní SPD. Celé bývalé východní Německo navíc ukazuje, že nejoblíbenější stranou je AfD.

Naproti tomu v západním Německu se AfD dokázala ujmout vedení od nosu k nosu pouze na dvou místech, a to překvapivě v bohatých městských částech: Gelsenkirchen v Porúří a Mannheim, druhé největší město v Bádensko-Württembersko.