Jdi na obsah Jdi na menu
 


Noční vlci poníženi v Lidicích. Nesměli klást věnce obětem nacismu tam, kde ostatní!

16. 6. 2019

Vladimír Franta
15.6.2019 Sputnik
Zcela bezprecedentní politický incident se odehrál dnes 15. 6. 2019 v Lidicích, kde probíhal pietní akt kladení věnců obětem nacistů. Když se chystali k aktu kladení připojit Noční vlci, podle údajů, které máme, to měl být Filip Petlička, vedoucí oddělení prezentace Památníku Lidice, který Vlkům jejich akci překazil. Vadily mu ruské trikolóry.

(že šlo o Filipa Petličku Sputniku sdělil Marek Radkovič z Nočních vlků)
K Nočním vlkům se začala stahovat vojenská policie. Noční vlci však nechtěli vyvolat konflikt. Věnce nakonec položili jinam než ostatní, a symboly Ruska ze sebe nestrhli.
 

„Sám to nechápu, je to pro mě obrovské zklamání. Přijeli jsme uctít památku občanů z Lidic. (Nepřijeli jsme nikoho provokovat.) Nynější občané nás potkávali a děkovali nám, že jsme přijeli […] Absolutně nepochopím, proč se tohle vůbec stalo […] Najednou se objevil zaměstnanec památníku a řekl – ‚žádné ruské symboly. Sundejte vaše vesty‘,“ řekl Marek Radkovič (viceprezident české sekce Nočních vlků).


Vlci dostali ultimátum: „Chcete-li položit věnce, pak jinde než ostatní. Nebo sundejte vaše odznaky!“ Pana Petličku jsme nenašli, rádi bychom mu položili otázku, zda zakáže přistávat letadlům Aeroflotu, nesoucím na svých ocasních plochách ruské trikolóry. Nebo se má snad také zavřít ruská ambasáda, na jejíž střeše vlaje vlajka Ruské federace? Nebo snad svět bojoval ve druhé světové válce proti SSSR?


Vlci dostali ultimátum: „Chcete-li položit věnce, pak jinde než ostatní. Nebo sundejte vaše odznaky!“ Pana Petličku jsme nenašli, rádi bychom mu položili otázku, zda zakáže přistávat letadlům Aeroflotu, nesoucím na svých ocasních plochách ruské trikolóry. Nebo se má snad také zavřít ruská ambasáda, na jejíž střeše vlaje vlajka Ruské federace? Nebo snad svět bojoval ve druhé světové válce proti SSSR?

Vše se odehrávalo za účasti vysokých představitelů České republiky. Byla přítomna ministryně spravedlnosti Benešová či předseda Parlamentu ČR Radek Vondráček. Den v Lidicích započal mší. Kněz pověděl: „Musíme bojovat proti zlu a v eucharistii sjednotit oběti z Lidic…“ Poté byly chystány věnce reprezentující města, politické strany, různá ministerstva a cizí země. Sjížděli se zahraniční velvyslanci. Reportér Sputniku se od (československých) Nočních vlků dozvěděl, že jim mělo být nejprve přislíbeno, že se budou moci zúčastnit kladení věnců společně s výše vyčíslenými politiky a diplomaty. Vždyť kladení věnců mělo uctít barbarsky, ba zvěrsky zavražděné obyvatele Lidic německými nacisty.
 
„My nikdy naše symboly nesundáváme. Je to naše srdcová záležitost. Věnce jsme položili mimo památník. Bylo mi z toho hodně špatně. Nepochopitelné…“ (Marek Radkovič)

Sovětský svaz byl mezi vítěznými mocnostmi, které se střetly s německými nacisty. Nacisté plánovali vyhlazování tzv. podlidí, antropologicky se nehodících k teutonickému poněmčení (germanizaci). Petličkovi vadily ruské trikolóry, které v druhé světové válce nesymbolizovaly SSSR. Znovu ale zdůrazňujeme, že pokud by někdo zpochybnil roli SSSR ve vítězství nad nacismem, zavládne jistě chaos, protože jak současné hranice států (jako třeba Polsko, státy Pobaltí…), tak poválečná diplomacie staví na akceptování faktu, na kterém se shodla generace, která přežila válku, a to že SSSR spolu s ostatními spojenci je vítěz. Jestliže Petlička neví, že SSSR byl vítěznou a důležitou mocností v boji s hnědou mašinérií plodící genocidu, jejíž zpochybňování je např. v Izraeli neprominutelným a trestným činem, jestliže neví, že takovýto postoj na půdě protinacistického památníku zavání přesně tím samým nacismem, reportér Sputniku se v podstatě nemůže ubránit dojmu, že akt cynizmu, který byl proti Vlkům použit v Lidicích, je vrcholnou mírou výsměchu a moderního dějinného zkreslování, za který se lidičtí úředníčci z Památníku Lidice budou muset asi jednou pěkně stydět.
 
„Nejsme političtí (bohužel? pozn. autora). Jsme především motorkáři… Jako takoví jsme přijeli uctít památku mrtvých z Lidic. Příští rok přijedeme zas. Když nás nepustí, uctíme památku jiný den, večer, v noci. Tu památku rozhodně uctíme.“ (Marek Radkovič)

Reportér Sputniku se snažil získat vyjádření na místě přítomného velvyslance Ruské federace, který se ve své reakci nechtěl nijak unáhlit, proto nás odkázal na tiskovou zprávu, jež se zřejmě teprve bude připravovat. Předseda Parlamentu Vondráček jen mávl rukou řka, že kdykoli se vyjádří Sputniku, dostane se do pěkného h*jzlu. Daleko vstřícnější k nám byli předseda KSČM JUDr. Vojtěch Filip, místopředseda KSČM a stínový ministr spravedlnosti JUDr. Stanislav Grospič, místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna. K celkové atmosféře Lidic se nám vyjádřil Tomio Okamura. Samozřejmě jsme vyzpovídali samotné Noční vlky. To vše naleznete v přiloženém videu.

Domnělý nástroj Putinovy propagandy Vlci se neztotožňují s žádnou politikou. Měli by? Není na čase?

Reportér Sputniku se „off-the-record“ ptal Marka Radkoviče, zda není na čase zastávat i jasná politická stanoviska, protože situace se pro Vlky zhoršuje. Pacifista může nastavit i druhou tvář. Praxe ukazuje, že tolerance a smířlivost bývá oponenty traktována jako slabost. A slabá zvěř je dříve či později uštvána. Předák Nočních vlků pokýval hlavou. Ovládl se. Nechtěl to (zatím) komentovat.


Škoda, že nemohou promluvit oběti z Lidic.


Reportér Sputniku velmi litoval, že se nemohou k věci vyjádřit nacisty zavražděné lidické oběti. Jich se to všechno přece nejvíce týká. Na pietním aktu hovořila paní, jíž se jako desetiletou Němci pokusili germanizovat, zatímco jiní její příbuzní byli zavražděni. Zaměstnanec Petlička asi vůbec nechápe, že svým činem se postavil po boku těch, kteří tragédii do Lidic přinesli. Jak říká Marek Radkovič – „Rozum se tomu vzpírá uvěřit.“ Reportér Sputniku dodává – historická spravedlnost úpí na mučidlech. Počkalo se, až generace pamětníků vymře, abychom se střetli s tendencí od základu přepsat dějiny. A že se to stane na území Památníku Lidice – tím hůře.


Závěrem ještě dva citáty dvou významných respondentů z Lidického pietního aktu:

Stanislav Grospič: O zachování Památníku Lidice se významně zasloužil i bývalý ministr kultury Pavel Dostál, Levicový klub žen či KSČM. Díky Levicovému klubu žen byl obnoven Růžový sad…

Tomio Okamura: I v dnešní době je důležité si připomínat ty otřesné věci, které se děly ze strany nacistů. Dnes je to aktuální. Situace ve světě se radikalizuje. Je potřeba si uvědomit, co taková radikalizace přináší. Dnes musíme opět bojovat za svobodu a demokracii. Zaznamenáváme novodobé totalitní tendence, včetně mlácení politických odpůrců…
 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář