Jdi na obsah Jdi na menu
 


Noční můra Západu za zavřenými dveřmi Kremlu - Putin a Raisi rozdělili svět

15. 12. 2023

Noční můra Západu za zavřenými dveřmi Kremlu - Putin a Raisi rozdělili svět

A. Perla 12.12.2023

 

Všechna světová média se nadále přou o to, o čem celých pět hodin jednali Vladimir Putin a Ebrahim Raisi. Izrael, Gaza, ropa a plyn - to je jasné, ale co přesně? Na tuto otázku existuje odpověď a my jsme připraveni vám ji dát.

Nikdo, kromě prezidentova tiskového mluvčího Peskova - a ten ještě velmi suše, nikdo nic z jednání prezidentů neprozradil. Co to bylo za tajná jednání a co mohou znamenat ty veselé úsměvy na tvářích obou státníků po skončení jednání?

 

Ano, je v naší době vzácné, jestliže se prezidenti zavřou na celých pět hodin a nikdo není schopen říci nic o to, o čem vlastně besedovali. Nicméně právě tento případ nám umožňuje ukázat, na kolik rozumíme této situaci po tak mlhavých vyjádřeních Peskova a iránského ministra zahraničí. Známe tři směry těchto jednání:

 

  1. Válka v Palestině, což je pro Irán momentálně nejdůležitější téma. Tady je třeba chápat jednu velmi důležitou okolnost: - když Hamás a Izrael začali spolu bojovat, okamžitě se do toho zamíchaly USA, a to tak, aby oddělili všechny ostatní možné účastníky možného izraelsko-palestinského urovnání, především pak Rusko. Přičemž je zvláštní, že tato úsilí USA vedla k výsledkům přesně opačným – arabský a muslimský svět se nezačal v otázce palestinského urovnání orientovat na USA, ale hledal, na koho jiného by se orientovat mohl. Těch variant ale nebylo mnoho – ukázalo se, že v úvahu přichází jen Rusko a Irán, přičemž tito dva byli, v podání USA jasnými spojenci. Biden vydal velmi publikované prohlášení, že bojují proti Putinovi a Hamásu, izraelští činitelé dělali vše proto, aby dali rovnítko mezi Hamásem, Hizbulláhem a Iránem, a v důsledku toho vznikl obraz toho, že Irán s Ruskem vytvářejí  problémy pro USA a Izrael…

 

  1. Vladimír Putin podnikl překvapivou a naprosto unikátní návštěvu, kdy během jediného dne stihl jednání na nejvyšší úrovni v Emirátech a Saudské Arábii. V obou případech nikdo neviděl jediný podepsaný dokument, ale všem bylo naprosto jasné, že se tato jednání týkají množství ropy, která bude na světový trh dodávána v rámci OPEC a OPEC+. Rusko bude inkasovat zisk z jejího exportu vyšší než před válkou, bez ohledu na západní sankce. Právě během této návštěvy Bloomberg zveřejnil zvláštní graf, z něhož vyplývalo, že do 24. února 2022 – tedy před „vražednými“ sankcemi, Rusko vydělávalo na ropě méně než poté, jakkoli mu západní země odmítaly poskytovat svoje tankery a pojištění zboží, ustanovily cenový strop atd. Další zemí, která na tom, kromě Ruska vydělává, je právě Irán, který už má svou vlastní zkušenosti s odoláváním západním sankcím a díky Rusku a Číně obnovil svoje kontakty se Saudskou Arábií.

 

Máme-li věřit iránskému zamini, mělo by Rusko vystoupit s nějakými iniciativami v zájmu palestinského urovnání, ovšem s jakými, to neřekl ani on ani nikdo jiný, ale už proběhl telefonát mezi Vladimírem Putinem a panem Netanjahu, izraelským premiérem a vládcem. Jakkoli nevíme obsah telefonátu, můžeme předpokládat, že obsahoval právě rusko-iránské návrhy, přičemž ruská pozice je dlouhodobě známa – existence dvou samostatných států. My už jsme tu několikrát probírali to, že ať dnes Izrael ohlašuje jakákoli vítězství, jejich výsledkem bude konečná porážka Izraele, jejímž výsledkem bude definitivní vzdání se okupace Palestinských území.

 

To byla dvě témata rusko-iránských jednání… - ale je i třetí: - o němž se domnívám, že je naši lídři záměrně odsouvají do stínu. Tím je transportní koridor Sever-Jih, spojující Irán a Rusko a dělá z Iránu součást nové Velké hedvábné stezky – pevninské dopravní cesty čínského zboží do Evropy. Čím víc se o těchto dohodách mluví, tím jasněji je chápáno, že spojení Ruska, Iránu a Číny se stává novou „osou“ ke které se bude připojovat celá eurasijská ekonomika.

 

Přičemž tuto „osu“ oni sami vytvořili…

 

Jistě, stejně jako v případu ropy. Kdyby do ničeho „západníci“ nešťourali, nic takového by se nedělo. Kdyby na Rusko neuvalovali sankce, pokračovalo by v dodávkách plynu na Západ, plnilo by svoje závazky a inkasovalo by za to eura. Takto vystoupí na sjezdu své partaje německý Scholz, a říká, že Rusové, přestože byl plynovod v pořádku, nám vypnuli dodávku plynu! Nabízí se tu, samozřejmě, otázka: - kdo vypnul plyn, kdo uvalil sankce, kdo vykřikoval, že ho chce odmítnout…?   

Stejně je to i s dodávkami ropy, i s exportem evropského zboží do Ruska… Podívejte se na mapu a vidíte závratný vzestup jejich vývozu z Evropy: do Kyrgizie – o 5.000%, do Kazachstánu – o 2,500%, do Gruzie – o 5.500%... Takže oni, západní mládenci, chtěli právě toto? Oni skutečně chtěli, aby se jejich zboží prodávalo dráž, ale aby zisk nezůstával jim a Rusko zboží dále bralo?

 

No, a stejně je to s onou „osou“. Rusko vždy poctivě plnilo své mezinárodní závazky a dodržovalo závazky dané systémem mezinárodních závazků vytvářených v rámci OSN. Nakolik byly ty závazky nespravedlivé, to je jiná otázka, nicméně Rusko je dodržovalo, dokud k tomu byla technická možnost. Co je výsledkem sankcí na Rusko uvalených? – Prakticky vytvořené naše spojenectví s Čínou a s Iránem. A co na tom Západ vyhrál? A koho od koho izoloval?

 

Hlavním závěrem rozhovoru Vladimíra Putina s Ebráhímem Raisí, je konstatování izolace Západu od Eurazijského společenství. S každým novým tahem se svět stává strukturovanějším. Jak bylo řečeno na Celovětovém ruském lidovém sněmu: - svět sestává nikoli z jednotné globální civilizace, ale ze států-civilizací: Iránský stát-civilizace, Ruský, Čínský, Latinoamerický, Indický, Arabský, Africký a Západní stát-civilizace. Západ už svět nekontroluje a zbavil se dokonce i teoretické možnosti udržení této kontroly.

 

P.S. překl.: - USA a NATO nejspíš už došly k děsivému zjištění, že kdyby se nebyli snažili posunout NATO co nejblíže k Rusku, nevznikl by fenomén „Putin“, oligarchové by byli nadále pevně ukotveni v ruském politickém systému a Rusko by nadále čile obchodovalo se Západem za amerických podmínek, postupně by ztrácelo vůli po samostatném jednání - a už vůbec by nevznikla ona výše zmíněná „osa“ …

 

Překlad:        st.hroch        20231213