Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nic nového ve světě

4. 12. 2019

Nic nového ve světě

 

   Analýzy západních sociologů a politologů před více než třiceti lety se shodovaly v diagnóze jednoho ze základních rozdílů mezi kapitalismem a socialismem. V kapitalismu je prioritou ekonomiky zvyšování efektivity a maximalizace zisku, tedy cíle hospodářské povahy. V reálném socialismu byla ekonomika podřízena politickému zadání, tedy sledovala v prvé řadě cíle ideologické. Odtud její nižší výkonnost a neschopnost konkurovat ekonomice tržní či sociálně tržní.

   Podívejme se z tohoto hlediska na snahu strany TOP 09 prosadit v naší zemi zavedení eura. Nová předsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová podepírá tuto snahu dvěma argumenty.

   Za prvé tvrdí, že „připojení k eurozóně je posledním krokem, abychom se stali plnohodnotným členem elitního klubu Evropské unie“. Toto tvrzení je dokladem naprostého ignorování ekonomické stránky věci. Je snad Řecko používající euro členem nějakého elitního klubu, do něhož nepatří Velká Británie, protože si ponechala libru? Jsou snad ze stejného důvodu ekonomiky pobaltských zemí v něčem elitnější než ekonomika Švédska či Dánska? O co je elitnější slovenská ekonomika než ta česká? Fungovat jako závislá subdodavatelská země s nízkou cenou pracovní síly a vysokou mírou odlivu financí do ciziny lze právě tak dobře s eurem jako s korunou.  

   Druhým argumentem předsedkyně TOP 09 je tvrzení, že euro je pojistkou proti snahám zavléct Česko „opět někam na východ“. Zde vidíme něco silně povědomého. Správnost či nesprávnost určitého ekonomického počínání nemá být vyhodnocována podle kritérií ekonomických, má to být podřízeno cílům politickým a ideologickým. Jakže to fungovalo za reálného socialismu? 

  

    Opět bychom se mohli ptát. Hrozí snad Velké Británii, Švédsku anebo Dánsku zavlečení někam na východ proto, že si ponechaly svoji národní měnu? Budeme horovat za přijetí eura i v případě, že to pro nás nebude ekonomicky výhodné?

   Neexistuje jediný důvod, proč se domnívat, že podřizování ekonomického rozhodování politickému zadání, které vedlo v minulosti ke katastrofě, je třeba nyní oprášit v poněkud jiném provedení jako tu jedině správnou cestu.

 

Prof. J. Keller

Přišlo e-mailem

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář