Jdi na obsah Jdi na menu
 


NI - Nemylte se. Rusko nebude neutrální při konfrontaci USA a Číny!

4. 10. 2020

NI - Nemylte se. Rusko nebude neutrální při konfrontaci USA a Číny!

 

Američtí analytici se domnívají, že v procesu boje USA proti čínskému vlivu bude Rusko, ne-li partnerem, přinejmenším nezainteresovaným pozorovatelem.

Vladimir Putin a Si Ťin-pching

4. října 2020 - 04:20

 

Nicméně je však Jeffrey Mankoff, emeritní výzkumný pracovník Ústavu pro národní strategická studia na Univerzitě národní obrany USA, přesvědčen, že na základní úrovni jsou zájmy Ruska více spojeny se zájmy Číny, než se zájmy Ameriky, takže vyhlídka na prodlouženou konfrontaci mezi USA a Čínou zvýší význam takové neformální aliance, jak pro Peking, tak pro Moskvu.

 

Projev ministra zahraničí Mike Pompea 23. července potvrzuje, že se Trumpova administrativa obrací k otevřené konfrontaci s Čínou. Pompeo nazval boj za svobodu s vládnoucí čínskou komunistickou stranou „posláním naší doby“ a vyzval USA a další národy s podobnými názory, aby se aktivně postavily proti čínskému vlivu v mezinárodních institucích, omezovaly čínský ekonomický růst a „kreativnějším a asertivnějším způsobem přiměly Čínu provést změny“, což podle některých pozorovatelů znamená pokračovat v kurzu zaměřeném na změnu režimu v Pekingu.

 

Jak však poznamenal Jeffrey Mankoff, emeritní výzkumný pracovník Ústavu pro národní strategická studia na Americké univerzitě národní obrany, tato výzva neřekla téměř nic o další velké mocnosti a rivalovi USA - Rusku. Podle autora článku se obrat ke konfrontaci s Čínou zdá být založen na myšlence, že Rusko bude v procesu boje proti čínskému vlivu, ne-li partnerem, tedy alespoň nezainteresovaným pozorovatelem. Představa, že Rusko může být při konfrontaci mezi USA a Čínou neutrální, je však navzdory rostoucímu seznamu rozporů v čínsko-ruských vztazích příliš optimistická.

 

Stratfor: Uzavírají Rusko a Čína „entente cordiale“ pro 21. století?

 

V mnoha ohledech jsou vztahy mezi Moskvou a Pekingem jednostranné. Čína je hlavním obchodním partnerem Ruska a také zdrojem zahraničních investic. Čína také vytlačila Rusko a stala se druhým největším vývozcem zbraní na světě. Ruští úředníci a analytici však zdůrazňují, že Čínu za hrozbu nepovažují.

 

„Bez ohledu na to, jak jednostranné mohou být tyto vztahy, Rusko oceňuje skutečnost, že Peking - na rozdíl od Washingtonu a jeho evropských spojenců - vnímá Vladimira Putina jako legitimního partnera," píše autor článku.

 

Rovněž poznamenává, že pro Rusko je vyhlídka na americko-čínskou konfrontaci dvojsečnou zbraní. Na jedné straně to dělá z přátelství Moskvy cennější komoditu a poskytuje Rusku silnější vliv na bilaterální vztahy s Čínou. Tato možnost navíc zvyšuje pravděpodobnost, že se Peking přiblíží ještě blíže otevřeně „revizionistické“ pozici Moskvy vůči mezinárodnímu řádu. Moskva však zaplatí také svou cenu, pokud bude čínská ekonomika dále poškozována americkými sankcemi a dalšími represivními opatřeními. Je však těžké si představit scénář, ve kterém Rusko podpoří úsilí Spojených států proti Číně, nebo dokonce zaujme postoj benevolentní neutrality.

 

„Moskva se bezpochyby pokusí využít jakékoli konfrontace mezi USA a Čínou k prosazení svých vlastních zájmů. Na nejzákladnější úrovni jsou zájmy Putinova Ruska více spojeny se zájmy Číny, než se zájmy Spojených států a vyhlídky na hlubší a déle trvající konfrontaci mezi USA a Čínou zvýší význam takového neformálního spojenectví jak pro Peking, tak pro Moskvu,“ uvedl autor článku.

 

(kou, prvnizpravy.cz, nationalinterest.org, foto: arch.)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář