Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nezapomeňme na varovná slova spisovatele Milany Kundery

30. 11. 2023

Nezapomeňme na varovná slova spisovatele Milany Kundery

 

„Národy se likvidují tak, že se zničí  jejich knihy, jejich vzdělanost, jejich historie. A někdo jiný jim napíše jiné knihy, dá jinou vzdělanost, vymyslí jinou historii .. ..Nedovolme to. Bez odkazu předků a bez vlastní sebeúcty bychom přestali existovat. Nechceme se přece proměnit v nevědomý, neodpovědný, manipulovatelný dav. Nedopusťme to ! A národní obrození je nám příkladem, vzorem, oporou, povzbuzením a nadějí. Usilujme o jeho oživení a obnovu."

 

Český národ  také, kromě dalšího, je posunován k zániku, když se mu znemožňuje, ztěžuje budovat pomníky, sochy, vyvěšovat pamětní desky našich velikánů a další podobné aktivity.

 

I s takovými tlaky, dokonce zahraničních sil, např. některých bavorských, rakouských ústavních činitelů a nám dobře známých sudeťáků  v čele s B. Posseltem, a to vše často s podporou „české“ proněmecké páté kolony, jež početně i vlivově zvláště v současné době roste, jsme se setkávali a setkáváme. Hra s německou kartou není cizí ani panu P.Fialovi, předsedovi vlády ČR, který již od studetských let vykonával funkci předsedy moravské zemské organizace Panevropy. Jejím funkcionářem je též již zmíněný B. Posselt,  který byl  a zřejmě i v současnosti je předsedou německé Panevropy. Kde jen jsou ty časy, kdy pan Habsburg společně s B. Posseltem jezdili po Moravě, kde jim pomáhal panevropskou myšlenku šířit zejména pan Petr Fiala.

 

Ale přejděme do pozdější doby. Vzpomeňme si, jak dlouho se hledalo vhodné místo pro pomník Tomáše G. Masaryka… až se konečně našlo. Se sochou prezidenta E. Beneše to bylo ještě složitější. Jakmile se naši němečtí „přátelé“ dozvěděli, že socha E. Beneše má být instalována na Loretánském náměstí v Praze v samé blízkosti Černínského paláce, v němž delší dobu úřadoval dr. E. Beneš ve funkci ministra zahraničních věcí, vydávali vážná varování  o velkých důsledcích, jež nás mohou potkat, pokud od tohoto úmyslu neupustíme.

 

A nyní již k přátelským radám, které nám samozřejmě bezplatně dávali známé osobnosti z Bavorska. Citujeme:

 

V Praze byla odhalena socha Edvarda Beneše

Aktualizováno: pondělí 16. května 2005,

Socha Edvarda Beneše

Benešův pomník vznikl odlitím originálu sochy od Karla Dvořáka

V Praze byla odpoledne odhalena socha druhého československého prezidenta Edvarda Beneše.

 

Slavnostního odhalení se zúčastní i premiér Jiří Paroubek a předseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek.

 

Oba politici potom pronesli krátké projevy, v nichž zdůrazňovali podíl Edvarda Beneše na budování československého státu, oceňovali jeho dílo jako Masarykova spolupracovníka a také jeho boj s nacismem.

 

O dalším Benešově vývoji, tzn. o vývoji po roce 1945, se příliš nemluvilo.

 

Proti umístění sochy na Loretánském náměstí před ministerstvem zahraničí v těchto dnech ostře protestovala sudetoněmecká sdružení v Německu a Rakousku.

 

Protesty z Augsburku

Záměr odhalení Benešovy sochy kritizovali o víkendu účastníci Sudetoněmeckých dnů v Augsburgu. Bavorský premiér Edmund Stoiber řekl, že je to prohřešek proti dobrému sousedství.

 

Podobně se vyjadřovali i představitelé Sudetoněmeckých landsmanšaftů v Německu a Rakousku, kteří kritizují bývalého československého prezidenta zejména kvůli dekretům nesoucím jeho jméno.

 

Beneš pro ně symbolizuje jejich vyhnání ze staré vlasti po roce 1945.

 

http://www.bbc.co.uk/czech/domesticnews/story/2005/05/050516_cz_benes_statue_1700.shtml

 

 

 

.