Jdi na obsah Jdi na menu
 


NEWSWEEK - Putin nikdy neprohrál válku. Zde je návod, jak vyhraje na Ukrajině

1. 3. 2022

 

NEWSWEEK - Putin nikdy neprohrál válku. Zde je návod, jak vyhraje na Ukrajině

28. 2. 2022 Janinna  

 

Jak se odehrává bitva vůle a síly mezi Ruskem a Západem o osud Ukrajiny, je třeba mít na paměti jeden klíčový fakt: Vladimir Putin nikdy neprohrál žádnou válku. Během minulých konfliktů v Čečensku, Gruzii, Sýrii a na Krymu během dvou desetiletí u moci Putin uspěl tím, že svým ozbrojeným silám dal jasné a dosažitelné vojenské cíle, které mu umožnily věrohodně vyhlásit vítězství před ruským lidem.

 

Jeho poslední iniciativa na Ukrajině pravděpodobně nebude jiná.

 

V americkém vydání Newsweeku vyšel článek o situaci na Ukrajině s titulkem „Putin nikdy neprohrál válku. Tady je návod, jak vyhraje na Ukrajině.“

 

Podle analytiků po „pádu Kyjeva“ začne politické urovnání a poté bude vytvořena vláda přátelská k Ruské federaci. Pokud projdou rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, Moskva bude moci stáhnout vojáky a ukončit konflikt a zároveň zasadit Západu „ponižující úder“.

 

Jak je uvedeno v článku, nyní se Ukrajina definitivně nikdy nestane členem NATO a tyto události budou sloužit jako varování pro všechny postsovětské země, jaké důsledky je čekají v případě úzkého kontaktu se Západem.

 

Podle západních diplomatů a tajných služeb se Ruská federace snaží „dekapitovat“ prozápadní vedení v Kyjevě v čele s Vladimirem Zelenským. Podle zdrojů amerických zpravodajských služeb by nová vláda mohla vzniknout v Kyjevě v nejbližších dnech.

 

Newsweek poznamenává, že Spojené státy, které si myslely, že se soustředí na Asii a soustředí se na Čínu – zemi, která je jejich předním rivalem do budoucna, jsou opět „vtaženy“ do východní Evropy, kde bylo během staletí prolito „hodně krve“ a Putin přitahuje pozornost celého světa, jako každý generální tajemník za sovětské éry. Rusko je opět v centru pozornosti a je zemí, která demonstruje vojenskou sílu a potvrzuje svůj status velmoci.

 

Jak poznamenává Newsweek, není známo, jak moc sankce ovlivní Ruskou federaci, protože Putin věří, že vybudoval zemi „chráněnou před sankcemi“.

 

Podle publikace – Sovětský svaz vystřídal chaos a zrada ze zahraničí a Putin se nyní Západu snaží pomstít za špatné zacházení s jeho vlastí, chce prý dát dohromady „nové Ruské impérium“, zejména se zeměmi, kde převládá rusky mluvící obyvatelstvo a žijí zde pravoslavní křesťané.

 

Putin svými akcemi proti Ukrajině doufal, že otřese NATO, pokusil se prohloubit „trhliny“ v alianci, ale organizace se naopak více sjednotila, píše Newsweek.

 

Pokud se události vyvinou tak, jak nyní vojenští analytici očekávají, konflikt poměrně rychle skončí vyjednaným urovnáním, v jehož důsledku může Rusko získat část území a v Kyjevě vznikne nová vláda přátelská k Ruské federaci. Pro Putina bude situace s Ukrajinou pravděpodobně definitivní tečkou za jeho touhou obnovit „Impérium“, ale pokud se tak nestane, může začít „přestřelka“ mezi dvěma jadernými mocnostmi, Ruskem a Spojenými státy, uzavřela publikace.