Jdi na obsah Jdi na menu
 


Neuvěřitelné. Odpověď ukrajinské diplomatky na kritiku velebení nacistických kolaborantů šokovala Polsko a Izrael

6. 1. 2020

Neuvěřitelné.  Odpověď ukrajinské diplomatky na kritiku velebení nacistických kolaborantů šokovala Polsko a Izrael

© Sputnik / Grigoriy Vasilenko

Politika

22:14 05.01.2020

 

Polské a izraelské velvyslanectví ve svém společném prohlášení ve čtvrtek rázně odsoudilo heroizaci a velebení nacistických kolaborantů na Ukrajině, kteří se podíleli na etnických čistkách Poláků, Židů, Čechů a Rusů během druhé světové války. Na kritiku reagovala mluvčí Ministerstva zahraničí Ukrajiny, jejíž odpověď zarazila oba státy.

 

Nehledě na své spory ohledně zkoumání role Poláků při genocidě Židů během holokaustu, se tentokrát Polsko a Izrael rozhodly společné reagovat na činnost ukrajinských úředních orgánů, které během posledních dvou týdnů podnikly kroky, jež jsou v rozporu s oficiální pozicí dvou států. Jedná se o společné prohlášení velvyslanectví Polska a Izraele, v němž odsuzují velebení a heroizaci nacistických ukrajinských kolaborantů v současné Ukrajině.

 

„Dnes jsme spolu se svým polským kolegou Bartoszem Cichockim vyjádřili naše znepokojení ohledně velebení pochybných ukrajinských postav Lvovskou regionální radou a včerejší oslavou narozenin nechvalně známého Stepana Bandery, jichž se zúčastnil Kyjevský magistrát,“ zaznělo v tweetu velvyslance Izraele na Ukrajině Joela Liona.

 

Ve společném prohlášení velvyslanectví Izraele a Polska státy informovaly o tom, že „Lvovská regionální rada a Kyjevský magistrát pokračují ve velebení postav a historických událostí, které byly jednou provždy odsouzeny. Dne 24. prosince Lvovská regionální rada přijala usnesení, jež schvaluje přidělení veřejných prostředků na oslavu jubileí nechvalně známého nacistického kolaboranta Andreje Melnyka, antisemity, xenofoba a antipolského spisovatele Ivana Lypy, stejně jako jeho syna Jurije Lypy, jenž napsal rasistickou teorii ukrajinské rasy. Navíc, 1. ledna na budově kyjevského magistrátu byl vyvěšen banner zobrazující Stepana Banderu“.

Štefan Harabin

© Foto : Instagram/stefanharabin

Harabin: ĽSNS je fašistická strana? Když EU toleruje Stepana Banderu na Ukrajině, tak kde je fašismus?

 

Podle představitelů Polska a Izraele tyto kroky představují urážku pro ty nevinné, co byli zavražděni na okupovaném území Polska během druhé světové války. Představitelé obou států rovněž dodali, že heroizace a velebení osobností, které se podílely na etnických čistkách, má zhoubný vliv na současný boj proti antisemitismu.

Šokující odpověď Ukrajiny

 

Později tisková mluvčí Ministerstva zahraničí Ukrajiny Jekatěrina Zelenko reagovala na obvinění ze strany Izraele a Polska.

 

    Prohlásila totiž, že „obrození a ochrana národní paměti Ukrajinců je jedna z priorit ukrajinské národní politiky. Každý jednotlivec a každý stát samostatně určuje a velebí své hrdiny“.

 

Odpověď mluvčí ukrajinského ministerstva ještě více šokovala polské a izraelské diplomaty.

 

    „To je neuvěřitelné, že taková slova vůbec mohla pronést ukrajinská diplomatka,“ překvapivě uvedli představitelé polského ministerstva zahraničí.

 

Polští diplomaté rovněž dodali, že je to překvapivé, když Ukrajina považuje kult Stepana Bandery za vnitřní záležitost Kyjeva, zatímco odsuzuje hladomor na Ukrajině začátku 30. let. 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář