Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nesouměřitelnost

1. 9. 2019

   V přepychovém baskickém letovisku Biarritz si po celý víkend šéfové nejmocnějších států lámali hlavu mimo jiné nad problémy ekonomické nerovnosti.

   Příjmová i majetková nerovnost se během posledních dekád vyvíjí velice dynamicky. Údaje o příjmech těch luxusně odměňovaných lámou všechny rekordy. Tak například plat Jeffa Bezose, generálního ředitele firmy Amazon, se už vyšplhal na 13 000 dolarů za hodinu. Jeho pracovní doba přitom činí 24 hodin denně.

   Známému podnikateli Elonu Muskovi bylo nabídnuto za pár let řízení firmy Tesla se sídlem v Silikonovém údolí 56 miliard dolarů. A jak jsme se mohli dočíst 18. března 2018 v Sunday Times, v závodech o slušný příjem nezůstávají pozadu ani jiné hvězdy. Fotbalista Neymar, skvělý útočník klubu Paris Saint-Germain, vyjádřil hlubokou nespokojenost se svým  dosavadním příjmem a požadoval jeho výrazné navýšení. Konkrétně mu nestačil týdenní plat 750 000 eur, své fotbalové umění si cenil v přepočtu na 113 milionů korun měsíčně. 

   Proč vůbec uvádět tato čísla? Rozhodně ne kvůli podněcování lidské závisti. Všichni víme, jak nehezká je to vlastnost. Zároveň také díky teorii „překápávání“ naštěstí víme, že je jen otázkou času, kdy se prosperita rozšíří na další a další vrstvy, což je jistě skvělá správa pro všechny šikovné fotbalisty.

   V tom tedy problém není. Zmíněná čísla jsou však hezkou ilustrací toho, že jsme se přesunuli z časů pouhé nerovnosti do epochy naprosté nesouměřitelnosti. Není to tak dávno, kdy český ministr zahraničních věcí vyjádřil uspokojení, že se mu po složitých jednáních s ministryní financí podařilo získat pro svůj rezort na následující rok o 253 milionů korun navíc. Je to nesporný úspěch, česká diplomacie tak získala na lepší reprezentaci naší země pro příští rok více jak dva měsíční platy požadované špičkovým fotbalistou.

   A tak proběhl další z dlouhé řady úspěšných summitů. Od počátku se nepředpokládalo, že by se státníci nejmocnějších zemí světa, kteří se sjeli rokovat do Biarritz, k otázce nesouměřitelnosti vůbec nějak vyjadřovali.

Prof. J. Keller

Přišlo e-poštou

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář