Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nesouhlasíme s přítomností 28 amerických vojenských lékařů s mandátem NATO na našem území

26. 10. 2020

Nesouhlasíme s přítomností 28 amerických vojenských lékařů s mandátem NATO na našem území

Jirka Kobza, SPD                           

26.10.2020, fb

 

Nesouhlasíme s přítomností 28 amerických vojenských lékařů s mandátem NATO na našem území. Navíc, podle návrhu vlády může být těch vojáků ze zemí NATO či EU až tři stovky. Každá ruka je v krizích dobrá a je potřeba za všechny nabídky pomoci poděkovat. Proč ale vojenští lékaři? To nemají v USA dostatek civilních, když už by nám chtěli pomoci? Hnutí SPD principiálně a trvale odmítá přítomnost jakékoliv cizí armády na území ČR. Není nám jasné, proč vláda ANO, ČSSD a KSČM toto hodlá ve Sněmovně prosadit. Nemáme informace, proč to neřeší standardní cestou pomoci civilních specialistů - odborníků.

 

Nemáme ani informace na základě jaké mezivládní smlouvy by zde američtí vojenští lékaři a popřípadě zdravotní personál z dalších zemí, měli působit, za jakých podmínek, komu budou podléhat velitelsky. Netušíme ani, jaké úkoly vlastně na našem území mají plnit. Je zde také jazyková bariéra. Vojenská záložní Polní nemocnice v Letňanech je zatím v pohotovostním režimu a bude aktivována pouze v případě, pokud kapacity v našich klasických nemocničních zařízeních již nebudou stačit na počty hospitalizovaných v souvislosti. Co zde budou do té doby američtí vojáci dělat?

 

Celá akce budí dojem, že spíše než o pomoc se jedná především o sběr dat, jak virus funguje, jak se šíří, zda jsou účinná opatření vlády a také zda lze vládními opatřeními šíření Covidu vůbec zastavit. Klademe si otázku: Proč jim nevydá přímo Ministerstvo zahraničí krátkodobá víza? Hnutí SPD nebude souhlasit s návrhem tak, jak je předkládáno vládou, protože vláda to koncipuje jako souhlas s pobytem cizích vojsk na naše území, což je přímo proti programu SPD. Je to stejné, jako by u nás měla být americká základna, která ale podléhá americkému velení.

 

A chceme ve Sněmovně vidět návrh usnesení, s precizně definovanými úkoly, komu budou podléhat cizí vojenští lékaři po velitelské stránce, od kdy a do kdy a kde budou vykonávat a jaké druhy činností. V rámci vládního návrhu usnesení totiž vznikají další možné výklady, které musí být přesně definovány v tzv. mezivládní dohodě, tzv. SOFA (Status of Force Arrangement), kterému by mělo předcházet MOU (Memorandum of Understanding) sjednané mezi vládami.

Přišlo e-poštou

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář