Jdi na obsah Jdi na menu
 


Není Němec jako Němec, nepoužívejme vulgarismů při jejich hodnocení

24. 1. 2024

Není Němec jako Němec, nepoužívejme vulgarismů při jejich hodnocení

 

Pokud je  vulgárně hodnotíme, chybujeme. Byli henleinovci, ti se dopustili celé řady zločinů. Jen malá část z nich stanula před našim soudem. Pokud se dopustili trestných činů se sazbou pod 10 let, bylo vyšetřování zastaveno, Němci byli propuštěni do odsunu společně s jejich rodinami. To bylo velkolepé humanitní gesto, které jsme udělali. Proč o tom my, ani tzv. sudetští Němci nemluví?

 

Druhé humanitní gesto přišlo v roce 1955, kdy jsme všechny Němce propustili z výkonu trestu, dokonce i ty, kteří pracovali v uranových dolech. Čeští retribučáci seděli dále. Jejich němečtí kolegové ve zločinu hezky si žili velmi dobře v západním Německu a oni dále museli pracovat a pobývat v drsných jáchymovských  táborech.

Viděl jsem na vlastní oči, jak  propuštění Němci se připravovali k odchodu z táboru a následně odcházeli. Kdo o tom vůbec dnes ví?

 

Na druhé straně žili  v první republice němečtí antifašisté. Ti s námi i se zbraní v ruce bránili republiku. Později byli v německých koncentračních táborech s českými vlastenci. Společně tam trpěli a umírali. Ještě v současnosti mám čest znát jednoho antifašistického Němce. Velmi si ho vážím. Vzpomínám i na jeho vyprávění o květnových dnech roku 1945 v pohraničí.

 

Musíme umět říkat pravdu slušně a pak bude působivější, než když budeme používat vulgarismy. Moc děkujeme za pochopení.

 

Dr. O. Tuleškov