Jdi na obsah Jdi na menu
 


Není důvod k panice. Uprostřed rekordních cen elektřiny Německo zavírá jaderné a tepelné elektrárny

15. 12. 2021

Není důvod k panice. Uprostřed rekordních cen elektřiny Německo zavírá jaderné a tepelné elektrárny

14. 12. 2021 Janinna  

Energetický trh EU je napjatý: Německo uprostřed zimy zavírá jaderné elektrárny a tepelné elektrárny, ceny rostou.

Uprostřed rekordních cen elektřiny v Evropě Německo své plány nezmění a v prosinci odstaví tři jaderné reaktory a 11 uhelných elektráren. Země přijde o 6,4 GW výrobní kapacity.

Ceny elektřiny v Evropě se nadále drží na rekordních úrovních. Podle NordPool se velkoobchodní dodávky elektřiny pro Německo na burze obchodují (pro 15. prosinec) za 295 EUR za MWh.

Současně ceny za denní dodávky ve Francii, Švýcarsku, Rakousku, Itálii, Slovinsku, Chorvatsku, Srbsku a Maďarsku vzrostly nad 300 eur za MWh,“ poznamenává na Twitteru sloupkař z Bloombergu Javier Blas. „Zajímalo by mě, zda tohle měli představitelé EU na mysli, když v září a říjnu prohlásili, že není důvod k panice,“ dodal.

K růstu cen dochází na pozadí plánů německých úřadů vyřadit v prosinci z provozu tři jaderné reaktory a 11 uhelných tepelných elektráren, a to navzdory energetické krizi. 

Tato houževnatost je potěšením pro zelené a obavou pro analytiky.

„Těším se na nové emodži v podobě oranžové na semaforech, až bude německá vláda letos v zimě čelit postupným výpadkům proudu,“ napsal na Twitter energetický analytik Thierry Bros s náznakem, že, novou provládní koalici v Německu nazývají semaforem. Koalice si stanovila nové plány na postupný odklon od uhlí do roku 2030.

Vyřazení jaderných a uhelných kapacit v prosinci povede k tomu, že v polovině zimy se výrobní kapacita Německa sníží o 6,4 GW.  Kapacita větrné energie teoreticky pokrývá ztrátu části výroby jádra a uhlí. Jak však ukazuje letošní rok, právě využívání fosilních paliv umožňuje zemi udržovat energetickou bilanci.

Podle Ústavu solárních energetických systémů Fraunhofer se v roce 2021 podíl uhelné výroby v Německu zvýšil z 24,5 na 28,8 % a za poslední týden vyskočil na 37,5 %. Podíl větrné energie klesl ze 47 na 34 %.

Větrná energie závisí na počasí, zatímco uhlí se používá jako manévrovatelný prostředek k pokrytí špiček spotřeby a poklesu z jiných zdrojů výroby. Atomová energie zabezpečuje stabilitu.

Navzdory tomu jsou zastánci zelené energie optimističtí. 

„Jaderná energie ucpává naše sítě, zejména na jihu,“ řekl agentuře dpa ministr životního prostředí Šlesvicka-Holštýnska Jan Philipp Albrecht. 

Podle jeho slov po uzavření jaderné elektrárny na konci letošního roku bude sever Německa schopen pokrýt 160 % své potřeby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie a dodávat ji na jih.

Hlavní nuancí odstavení reaktorů a tepelných elektráren letos v zimě je, že Německo má dostatečnou rezervní kapacitu pro výrobu uhlí a plynu. A právě ty převezmou ztracené kapacity, což se o výrobě větrné energie říci nedá, říká Alexandr Frolov, náměstek generálního ředitele Ústavu národní energetiky.

„Jinak vše probíhá v souladu s energetickou politikou Evropské komise, která stejně jako německé úřady nechce nic radikálně měnit a přiznávat chyby,“ říká náměstek generálního ředitele Ústavu pro národní energetiku. Alexander Frolov uvádí příklad, že na rozdíl například od Španělska a Francie německá vláda kvůli rekordním cenám nebo tarifním omezením nevyhlásila žádnou pomoc obyvatelům

„V Bruselu a Berlíně je současná situace považována za dočasnou,“ poznamenává expert. 

Podle jeho názoru však podobné krize při současné energetické politice EU pro násilnou „ekologizaci“ elektroenergetiky budou pokračovat, dokud úřady Evropy a Německa nevyvodí závěry.

 pokec24.cz

Česko čekají těžké časy kvůli prudkému růstu cen plynu a elektřiny.

Cena elektřiny v České republice v roce 2022 poroste o 30-50%, cena plynu o 50-70%. Oznámil to 13. prosince ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.