Jdi na obsah Jdi na menu
 


Němečtí antifašisté se nikdy nepovažovali za tzv. sudetské Němce

4. 10. 2020

Němečtí antifašisté se nikdy  nepovažovali za tzv. sudetské Němce

 

Henleinovci, území, kde žili označovali za „Sudety“ a sami sebe za sudetské Němce.  Šířili pojem „Sudety a sudetský Němec“. Německé antifašisty, kteří o sobě mluvili jako o československých státních občanech německé národnosti,  považovali za zrádce a podle toho s nimi tak i jednali.

 

Zatímco znacizovaní Němci měli svůj sbor ordnerů a později vytvořili i teroristické jednotky Freikorpsu, vybudovali němečtí antifašisté oddíly „Republikanische Wehr“, které primárně sloužily k ochraně jejich schůzí a domovů. Stály věrně po boku čs. ozbrojených sil v pohraničí. Byly nejen  připraveny bojovat za republiku proti henleinovcům.

 

Po Mnichovu henleinovci především řádně antifašisty zbili, vyslýchali je a pak odesílali do věznic a koncentračních táborů, kde mnozí z nich zemřeli. Jistě si dovedete představit, jaké bylo poválečné setkání koncentráčníků, kteří se vrátili „z převýchovy“ do svých domovů,  s těmi, kteří se hlásili k nacismu a podíleli se na jejich tragickém osudu. Došlo i na vyřizování účtu, tentokrát v jiných mocenských podmínkách.

 

Část německých antifašistů šla do odsunu dobrovolně. Pokud můžeme sledovat jejich osudy, víme, že do tzv.sudetoněmeckých organizací, v nichž byla řada nacistů, esesmanů, tedy válečných zločinců,nevstupovali. A tak můžeme říci, že tzv. Sudetoněmecký landsmanšaft vyrostl z nacistických kořenů.

 

Když si to vše uvědomíme, co všechno henleinovci udělali českému obyvatelstvu ještě v období předmnichovském, co udělali německým antifašistům, kolik krve prolili, kolik mrtvých po jejich akcí zůstávalo, nemůžeme přece užívat termín „Sudety“, „sudetský“. Svědomí nám to nedovolí. Historickou pravdu musíme ctít a ne ji přepisovat!

 

Dr. O. Tuleškov

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář