Jdi na obsah Jdi na menu
 


Německý poslanec - Vystupme z EU a vytvořme nový evropský prostor

12. 7. 2021

Německý poslanec - Vystupme z EU a vytvořme nový evropský prostor

 

Tino Chrupalla, spolupředseda strany Alternativa pro Německo (AfD) , vyzval Německo k opuštění Evropské unie a vytvoření „nového evropského prostoru“ založeného na společných ekonomických a politických zájmech.

Tino Chrupalla, spolupředseda strany Alternativa pro Německo

12. července 2021 - 04:20

 

Rusko by se podle politika mělo stát nedílnou součástí nové unie. Volání po takových radikálních akcích, které německá veřejnost již nazvala Dexit, však nesdílí Chrupallův kolega, druhý spolupředseda AfD Jörg Moyten.

 

Ze současné EU, kterou nelze jednoduše reformovat, musí Německo odejít,“ řekl Tino Chrupalla v rozhovoru pro Die Welt.

 

Politik také kritizoval „do očí bijící geopolitickou vysokou výbušnost“ moderních mezinárodních vztahů, což naznačuje rostoucí konfrontaci mezi zeměmi západní Evropy a východu. Vedoucí AfD dodal, že „nový společný prostor by měl zahrnovat Rusko“.

 

„Podle našeho chápání Rusko patří do Evropy," řekl Chrupalla. Současně by na rozdíl od brexitu, který nezpochybňoval příslušnost Spojeného království ke komunitě západoevropských států a členství země v NATO, by měl postup pro odchod Německa z EU podle spolupředsedy strany vést k opuštění „stávajících mocenských struktur“.

 

Co přesně znamená změna „mocenských struktur“, pomáhá porozumět slovům Chrupally, která byla řečena během účasti německého politika na IX. Moskevské konferenci o mezinárodní bezpečnosti, která se konala v polovině června. Během setkání s ministrem obrany Sergejem Šojgem porovnával spolupředseda AfD obnovení demokracie v SRN po roce 1945 s nacistickou propagandou proti Sovětskému svazu.

 

„Během války, která se v Rusku nazývá Velká vlastenecká válka, zahájila německá strana propagandistickou kampaň, která zahrnovala distribuci letáků, jejichž cílem je přimět vojáky k dezerci a demoralizaci populace. Po druhé světové válce zasáhla Němce podobná psychologická válka spojenců, zejména Američanů. Politika „převýchovy“ má trvalý dopad na naši národní identitu a kulturu," uvedl Chrupalla.

 

Podle politika Spojené státy pokračují v podobné propagandistické válce dodnes. Na podporu svých slov uvedl spolupředseda AfD příklad americké kampaně proti projektu plynovodu Nord Stream 2. Chrupalla to nazval „záměrnou strategií dezinformací a manipulace názoru“, prováděnou „k zajištění vlastních strategických zájmů“.

 

Návrh na vystoupení Německa z EU však nenachází souhlas jiného spolupředsedy Alternativy pro Německo Jorga Moytena , který iniciativu svého kolegu označil za „špatně promyšlenou, přinejmenším z hlediska zahraniční politiky. Její podstata je ve volební kampani extrémně obtížná," dodal politik. Tato iniciativa navíc působí jako překážka aktivitám AfD v Evropském parlamentu, konkrétně ve „spolupráci s dalšími politickými stranami obecného politického spektra“.

 

Poslanci ze strany AfD Nikolaus Fest a Maximilián Kra rovněž kritizovali Chrupallovu iniciativu. Zároveň přes odsouzení myšlenky Dexitu neodsoudili ani poslanci, ani Moyten postoj Chrupally k otázce přehodnocení politiky spolkové vlády vůči Rusku.

 

Jakýmsi kompromisem, schopným sladit postoje dvou spolupředsedů strany, může být myšlenka zástupkyně Spolkového sněmu Alice Weidelové, která společně s Chrupallou vytvoří duo předních kandidátů v nadcházející parlamentní volby. Podle jejího názoru by „neměl být vyloučen odchod Německa z EU, pokud ostatní zúčastněné země nepodporují požadavky strany na reformu Unie.“  V rozhovoru pro Die Welt Weidelová zdůraznila, že AfD „vždy poukazovala na to, že Evropská unie by se neměla stát superstátem, ale měla by být obnovena jako unie svrchovaných národních států“.

 

(rp,prvnizpravy.cz,welt,foto:arch.)