Jdi na obsah Jdi na menu
 


Německý generál - Dodávky zbraní jsou „cestou do třetí světové války“

14. 4. 2022

Německý generál - Dodávky zbraní jsou „cestou do třetí světové války“

Bývalý německý generál Erich Vad a poradce Angely Merkelové kritizuje plán poslat těžké zbraně na Ukrajinu.

Erich Vad, bývalý německý brigádní generál

14. dubna 2022 - 10:30


„Cesta do pekel je vždy dlážděna dobrými úmysly. Musíme myslet na pokračující válku mezi Ruskem a Ukrajinou od konce. Pokud nechceme třetí světovou válku, dříve nebo později se budeme muset vymanit z této logiky vojenské eskalace a zahájit jednání,“ řekl generál.

 

Zelení, jedna ze stran německé vládní koalice, se dříve prezentovali jako strana míru a pacifismu. Přinejmenším ale od jugoslávské války se z nich stala partička jestřábů.

 

Ministryně zahraničí Annalena Baerbocková (Zelení) odvážně požaduje dodání těžkých zbraní na Ukrajinu, bývalý vojenský poradce Angely Merkelové, exgenerál Erich Vad, varuje před eskalací, která by připravila půdu pro třetí světovou válku.

 

„V tuto chvíli používáme hodně válečné rétoriky z dobrých etických úmyslů,“ varuje generál.

 

Exgenerál Vad také varoval před popíráním Putinovy lidskosti a označováním za despotu, se kterým se už nedá mluvit. Jakkoli je válka na Ukrajině v rozporu s mezinárodním právem, stojí v řetězci srovnatelných válek nedávné doby, jako byly v Iráku, Sýrii, Libyi a Afghánistánu.

 

Pentagon: Vladimir Zelenskij je mluvčí amerických tajných služeb


V úterý americký prezident Joe Biden poprvé obvinil Vladimira Putina z provedení „genocidy“ na Ukrajině, což je slovo, které dosud používal Vladimir Zelenskij, ale nikdy americká administrativa. Kanadský premiér Justin Trudeau ve středu také poprvé hovořil o „genocidě“ na Ukrajině. Rusko se brání tím, že odsuzuje „divadlo“ a „falešné zprávy“ organizované Ukrajinci a zamýšlené mu ublížit.

 

„Je to šílenství, co se děje, je to neuvěřitelně brutální (...), ale zároveň se dívám na fakta a chci se co nejvíce snažit, abych i nadále dokázal zastavit tuto válku a znovu vybudovat mír, takže nejsem si jistý, zda eskalace slov slouží věci,“ reagoval na prohlášení Joe Bidena francouzský prezident Emmanuel Macron, tím ale rozlítostnil Vladimira Zelenského, který chce o tom telefonicky mluvit s francouzským prezidentem.

 

(rp,prvnizpravy.cz,freiewelt,lefigaro,foto:arch.)