Jdi na obsah Jdi na menu
 


Německo zaplatí Namibii 1,1 miliardy eur jako kompenzaci za genocidu

30. 11. 2021

Německo zaplatí Namibii 1,1 miliardy eur jako kompenzaci za genocidu

13:59 28.05.2021

CC BY 3.0 / German Federal Archives / Herero prisoners of war, around 1900

 

Německo oficiálně uznává zločiny spáchané na domorodých obyvatelích Namibie - Gerero a Nama - během koloniální nadvlády Německé říše v jihozápadní Africe před více než sto lety. Uvedl to v pátečním prohlášení německý ministr zahraničí Heiko Maas.

 

„Jsem potěšen a vděčný, že jsme dosáhli dohody s Namibií o společné linii nejtemnějších dějin v naší společné historii," řekl. „Naším cílem bylo a zůstává najít společnou cestu ke skutečnému usmíření při zachování památky obětí. To zahrnuje i skutečnost, že bychom měli události, které se odehrály v koloniálním období dnešní Namibie, zejména zvěrstva z období 1904 až 1908, nazývat jejich jmény, aniž bychom je přikrášlili nebo ospravedlňovali,“ řekl ministr.

 

„Nyní budeme tyto události oficiálně nazývat tím, čím byly z dnešního pohledu - genocidou,“ řekl Maas. „S ohledem na historickou a morální odpovědnost Německa požádáme Namibii a potomky obětí o odpuštění,“ dodal ministr zahraničí. Připomněl, že jednání mezi německými a namibijským orgány o vyřešení rozdílů vyplývajících z událostí před sto lety a oficiálního postoje k nim probíhala více než pět let. Byli do toho zapojeni i zástupci gererských a namských národů.

Maas řekl, že Německo zahájí speciální program pro Namibii ve výši 1,1 miliardy eur na zlepšení infrastruktury ve venkovských oblastech, zásobování vodou, odborného vzdělávání. „Při jeho formování a provádění budou hrát rozhodující roli komunity postižené genocidou," řekl. Ministr také zdůraznil, že to nemá za následek právo požadovat náhradu škody.

 

https://cz.sputniknews.com/20210528/nemecko-zaplati-namibii-11-miliardy-eur-jako-kompenzaci-za-genocidu-14646585.html