Jdi na obsah Jdi na menu
 


Německo uznalo odpovědnost za koloniální masakry v Namibii i genocidu

16. 6. 2022

Německo uznalo odpovědnost za koloniální masakry v Namibii i genocidu

ČTK

28. 5. 2021 6:50

 

Německo uznalo odpovědnost za masakry domorodých obyvatel ve své někdejší africké kolonii na území dnešní Namibie.

 

Článek

Německý ministr zahraničí Heiko Maas v pátek oznámil, že Berlín po dlouhých vyjednáváních uzavřel s namibijskou vládou dohodu, v níž zabíjení domorodých obyvatel označil slovem genocida a slíbil v západoafrické zemi během 30 let investovat do rozvoje 1,1 miliardy eur, tedy přibližně 28 miliard korun. Informovala o tom agentura DPA.

Namibie byla v letech 1884 až 1915 jako takzvaná Německá jihozápadní Afrika kolonií Německé říše. Císařské vojsko a osadníci podle odhadů způsobili v letech 1904 až 1907 smrt 75 000 až 100 000 domorodců z kmenů Hererů a Namů, když brutálně potlačili několik jejich povstání.

„Jako gesto uznání nesmírných křivd, které musely oběti vytrpět, chceme Namibii a potomkům obětí nabídnout program ve výši 1,1 miliardy eur určený na rozvoj a obnovu,“ uvedl Maas. „Mám radost a jsem vděčný za to, že se nám podařilo najít s Namibií shodu na tom, jak zahladit nejtemnější kapitolu v našich vzájemných vztazích.“

Jednání o vyrovnání vedou Německo a Namibie už od roku 2015, loni namibijské vedení odmítlo jako nedostatečnou německou nabídku na odškodnění ve výši deseti milionů eur (254 milionů Kč). Namibie požadovala i omluvu nejen za zabíjení domorodců, ale i za jejich zotročování, sexuální zneužívání nebo odcizení jejich půdy. Tu by měl přednést při oficiální ceremonii v namibijském parlamentu německý prezident Frank-Walter Steinmeier.

Německé císařství o své kolonie přišlo během první světové války. Německá jihozápadní Afrika pak přešla do britských rukou, později pod správu Jihoafrické republiky. Samostatnost jako Namibie získala v roce 1990.

https://www.seznamzpravy.cz/.../nemecko-uznalo...

 

Německo uznalo genocidu během koloniální nadvlády v Namibii

Petr Barták

28. 5. 2021, 05:35

Německo v pátek poprvé uznalo, že během své koloniální okupace spáchalo v Namibii genocidu, přičemž Berlín slíbil finanční podporu v hodnotě více než jedné miliardy eur na pomoc projektům v africkém státě, informuje agentura AFP.

Němečtí koloniální osadníci zabili při masakrech v letech 1904-1908 desetitisíce domorodých obyvatel Hererů a Namů. Historikové toto počínání označili za první genocidu 20. století. Tyto události po léta komplikovaly mezinárodní vztahy mezi Namibií a Německem. Berlín sice již dříve připustil, že zvěrstva se stala v rukou jeho koloniálních úřadů, ale opakovaně odmítal platit přímé reparace.

"S ohledem na historickou a morální odpovědnost Německa požádáme Namibii a potomky obětí o odpuštění za spáchaná "zvěrstva", uvedl v prohlášení německý ministr zahraničí Heiko Maas. Jako gesto uznání nesmírného utrpení způsobeného obětem těchto masakrů Německo podpoří obnovu a rozvoj Namibie prostřednictvím finančního programu ve výši 1,1 miliardy eur (1,34 miliardy dolarů), dodal Maas. Částka bude podle zdrojů blízkých jednáním vyplácena po dobu 30 let a musí být primárně přínosem pro potomky obou národů Hererů a Namů.

Namibie byla během berlínské nadvlády v letech 1884-1915 nazývána německou jihozápadní Afrikou a poté 75 let připadla pod jihoafrickou nadvládu, než v roce 1990 konečně získala nezávislost. Frustrace ze ztráty půdy, nucené práce a úpadek tradičního způsobu života dovedla Herery v roce 1904 k povstání, při kterém se spojili s Namy a společně začali napadat bílé farmáře. Povstání však bylo krvavě potlačeno německými císařskými vojsky a po porážce hererských a namských bojovníků začaly brutální represe označované jako první genocida v moderních dějinách.

V letech 1904 až 1908 bylo zabito nejméně 60 000 Hererů a přibližně 10 000 Namů. Koloniální vojáci prováděli masové popravy, když vyháněli muže, ženy a děti do pouště, kde po tisících umírali žízní. Rovněž založili nechvalně proslulé koncentrační tábory, jako je ten na Žraločím ostrově.

Zvěrstva spáchaná během kolonizace ochromila vztahy mezi Berlínem a Windhoekem na celá léta. V roce 2015 začaly obě země jednat o dohodě, která by obsahovala oficiální omluvu Německa a rozvojovou pomoc. V srpnu loňského roku však Namibie bez dalších podrobností uvedla, že německé nabízené reparace jsou nepřijatelné. Prezident Hage Geingob poznamenal, že Berlín odmítl přijmout termín "reparace", kterému se vyhýbal i během jednání s Izraelem po holocaustu.

Ve snaze dosáhnout usmíření však Německo v roce 2018 vrátilo kosti členů kmenů Hererů a Namů a tehdejší ministryně zahraničí Michelle Muenteferingová žádala "odpuštění z hloubi svého srdce".

TN.cz

Zdroj: https://tn.nova.cz/.../436510-nemecko-uznalo-genocidu...