Jdi na obsah Jdi na menu
 


Německo prý zastaví část svého průmyslu, aby české domácnosti měly plyn!

29. 8. 2022

Německo prý zastaví část svého průmyslu, aby české domácnosti měly plyn!

Deluzorní výrok českého minstra průmyslu a obchodu dokazuje totální odtržení politiků Fialovy vlády od evropské reality!

 

Šílenství s cenami energií nebere konce, v pátek vyletěla na pražské burze cena za 1 MWh elektřiny na téměř 1 000 EUR a cena plynu na burze v Amsterdamu uzavírala v pátek na hodnotě 340 EUR za 1 MWh! V tomto roce by podle projekce mohly náklady domácností na energie v ČR přesáhnout objem celého státního rozpočtu!

Na sociálních sítích v ČR se o víkendu začalo šířit virální video, na které upozornil Andrej Babiš v jednom ze svých posledních videích. Jedná se o výrok českého ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely, který již 3. srpna v rozhovoru pro Českou televizi prohlásil [1], že plynová krize v ČR bude ošetřena celkem 2 mechanismy. Tím prvním bude úsporný program snížené spotřeby plynu v populaci, a tím druhým bude rozhodnutí Rady EU o solidaritě. Když bude v ČR plynu tak zoufalý nedostatek plynu, že by ani domácností plyn neměly, potom by prý Německo zastavilo část svého průmyslu, aby české domácnosti mohly dostat tento německý ušetřený plyn! Není jasné, jestli ministr Síkela opravdu tomuto věří, že by němečtí politici ohrozili vlastní zaměstnanost a zavřeli podniky, aby české domácnosti měly teplo.

Z pohledu Němců by nešlo o solidaritu, ale o vlastizradu a nenajdete německého politika, který by takový příkaz k zastavení průmyslu podepsal, aby plyn mohl být poslán do jiného státu na úkor domácího německého průmyslu. Pan ministr totiž žije ve světě houpacích koňů, pískovišť a kbelíčků s lopatičkami, protože tam by možná solidarita fungovala, ale ne v našem reálném světě. Nejlepším příkladem je tzv. solidarita zemí EU při sdílení ropy, která vlastně vůbec nefunguje a o nějaké solidaritě o přerozdělování ropy nemůže být ani řeč. Všimla si toho [2] dokonce už i tisková agentura Reuters, že solidarita sdílení ropy v EU nefunguje a dosud bylo uzavřeno jen 6 smluv o ropné solidaritě mezi členskými zeměmi o sdílení zásob ropy.

Cena elektřiny v ČR už dosáhla na burze v Praze 1 000 EUR za 1 MWh!

Jen těžko se lze domnívat, že v případě plynu by počet solidárních smluv byl vyšší než u ropy, které je přitom k dispozici mnohem více než akutně nedostatkového plynu. Z výroků ministra je tak možné dovodit, že jediný zdroj, který Fialova vláda vidí, kde by šel získat plyn, jsou úspory na spotřebě průmyslu a především českých domácností. Přesně proto Pekarová navrhuje plést svetry.

Fialova vláda ví moc dobře, že bez ruského plynu nebude žádný plyn! A mají strach to otevřeně a do očí říct svým liberálním voličům a obecně občanům ČR. A situace na trzích opravdu dramaticky eskaluje. V pátek na pražské burze, kde se obchoduje s českou elektřinou vyrobenou v českých elektrárnách a odkoupenou zpětně z Lipska, dosáhla [3] prodejní cena 1 MWh elektřiny neuvěřitelné hodnoty 984 EUR a za pouhý týden se cena zdvojnásobila.

 

Cena elektřiny na pražské burze

 

Na plynové burze v Amsterdamu,  kde se pro změnu obchoduje především ruský plyn, protože žádný jiný se prakticky v Evropě teď ani koupit nedá, v pátek cena za 1 MWHh plyn opět prorazila historický strop a zakončila [4] obchodování na úrovni téměř 340 EUR. Podle předpovědi burzovního modelu by ke konci roku mohla být cena plynu za 1 MWh okolo 550 EUR. Při přepočtu na 1 000 metrů krychlových plynu by to znamenalo cenu okolo 142 000 Kč a to mluvíme o realistických cenách za předpokladu udržení trendu alespoň nějakého plynu proudícího do Evropy z Ruska. Model nepočítá se situací delších odstávek nebo dokonce trvalého zastavení dodávek plynu do Evropy.

Domácnosti v ČR zaplatí v úhrnu na energiích více peněz, než kolik činí státní rozpočet na tento rok!

Podle článku [5] na serveru Kurzy.cz může průměrná platba za energie všech českých domácností přesáhnout sumu 2 bilionů korun, což je letošní státní rozpočet ČR. Domácnosti by totiž za energie měly zaplatit v úhrnu až 2,5 bilionu korun. Ano, čtete správně, je to naprosto neuvěřitelné, úplně šílené, nelogické, ale je to realita! A to mluvíme pouze o nákladech domácností, nemluvíme o průmyslu, o dopravě, o potravinářství, o chemickém průmyslu, protože to není do propočtu raději vůbec ani zahrnuto.

Domácnosti by v průměru podle těchto kalkulací měly měsíčně platit zálohy na energie v průměru okolo 12 až 15 000 korun, protože dodavatelské firmy stanovují zálohy formou zhruba 5 až 10% tzv. nad-kalkulace pro pokrytí výkyvů v cenách na burze. Ale pozor. Vzhledem k současné situaci se dá očekávat, že nad-kalkulace měsíčních záloh bude mnohem vyšší kvůli mohutným nárůstům cen na burzách během dnů a týdnů, takže měsíční zálohy mohou vylézt až na 25 000 Kč pro 1 osobu a pro 4-člennnou rodinu až na 85 000 Kč.

 

Cena plynu za 1 MWh na burze v Amsterdamu dne 26. 8. 2022

 

Pokud se bude počítat, že ve 4-členné rodině všichni pracují a mají průměrnou mzdu 50 000 Kč, potom by měsíční náklady rodiny na energie dosáhly cca. 40% rodinných příjmů. Jenže tohle je kalkulace, která nereflektuje realitu. V rodině obvykle pracují jen 2 osoby, zbytek jsou děti. A pokud rodiče nepracují v Praze, kde se dá 50 000 vydělat i na průměrnější pozici, tak prostě tyto platby za energie rodina nedá. Nebude na to mít příjem. A bude se muset rozhodovat, jestli zaplatí energie, anebo hypotéku na bydlení + jídlo.

Nelze se divit tomu, že ve Velké Británii vznikají občanská protestní hnutí bojkotu placení faktur za energie a lidé hromadně na ulicích pálí faktury. To samé se začne odehrávat od září a října v ČR, kde je situace o to horší a zločinnější, že Česká republika je největším exportérem elektřiny ve Střední Evropě, ale paradoxně občané ČR platí ze elektřinu suverénně nejvíce peněz v celé EU. A v České republice nejsou mzdy a platy tak vysoké, aby si rodiny a domácnosti mohly dovolit platit ceny energií v západních cenách.

Když nezvládnou ceny energií platit domácnosti, nezvládnou to už vůbec ani průmyslové podniky

Uvědomte si prosím jednu zásadní věc, o které se nemluví, ale mělo by se. Jestliže takto enormní ceny za plyn mají platit jednotlivci a domácnosti, dovedete si představit, jaké rakety budou za plyn platit fabriky a průmyslové provozy, které spotřebovávají kvantové objemy plynu? Povede to k zavírání fabrik a k propouštění, protože cena plynu na vstupu bude tak obrovská, že výroba zboží a produkce, v jejímž výrobním procesu je zastoupený plyn, bude tak drahá, že výsledné zboží bude neprodejné.

Nemůžete udržet v provozu podnik na výrobu plastových dílů pro automobilový průmysl, když výroba plastového čalounění sloupku dveří auta už nestojí 17 korun, ale přes 800 korun! A automobilka od vás neodebere takový autodíl, protože to je extrémně předražené. A tohle udělají všichni subdodavatelé, kteří na plynu rovněž dělají všechno, co se týče tepelného opracování, ohřevu, spalování atd.

 

Předpověď ceny plynu na burze TTF v Amsterdamu do konce roku 2022

 

Ze stejného důvodu minulý týden již zavřela a ukončila výrobu jediná hliníkárna na Slovensku, podnik Slovalco, protože její produkce se již stala tak drahou, že výroba se stala nerentabilní. Každá firma má totiž nasmlouvané odběratele za stanovené ceny a firma je vázána smlouvou a cenou, jakou si bude účtovat. Firma tak nemůže náklady na plyn promítnout do ceny svého zboží, protože to neumožňují smlouvy s odběrateli, kteří za tak vysoké ceny zboží neodeberou.

Politici si neuvědomují, že růst cen likviduje průmysl v přímém přenosu, protože smlouvy jsou fixní, ty se nedají nafukovat spolu s inflací. Pro firmu je tak ekonomicky rentabilnější zastavit výrobu a propustit lidi, než pokračovat ve výrobě, kterou by nikdo stejně neodebral za ty vysoké ceny. Taková situace nemá řešení, s výjimkou obnovení dodávek laciného plynu z Ruska. Jiné řešení na záchranu evropského průmyslu neexistuje!

Šílená Ursula potvrdila, že zešílela! Když se v celé EU sníží radiátory o 2 stupně, prý nebudeme potřebovat Nord Stream 1

Nedávno Ursula von der Leyen jako šéfka Evropské komise prohlásila [6], že kdyby v celé EU všichni po dobou celého roku snížili úroveň topení o 2 stupně Celsia, že by se tím ušetřilo tolik plynu, kolik ho za celý rok dopraví potrubí Nord Stream 1 z Ruska do Německa. Pokud by všichni snížili topení o dva stupně, tak plynovod NS1 by prý už nebyl potřeba.

Její výrok se stal okamžitě terčem vtipů v celém Německu, protože drtivá většina plynu, který proudí skrze Nord Stream 1, není určena pro 27 evropských zemí, ale primárně pro německý průmysl a několik dalších zemí, včetně České republiky. Teplotu by tak musely o dva stupně snižovat i ty země, které na Nord Stream 1 vůbec závislé nejsou. Tyto aritmetické akrobacie politiků fungují pokaždé skvěle v projevech, ale ve skutečnosti to jsou fantasmagorie. Nedostatek plynu + Extrémní ceny plynu = Hospodářská krize!

Ta bude znamenat zavírání podniků, propouštění, nedostatek zboží v obchodech, který požene ceny nedostatkového zboží do astronomické inflační spirály. Rady k úsporám plynu jsou stejně platné, jako rady předlužené rodině, že má šetřit, aby mohla splácet dluhy. Ani v jednom případě tyto rady nefungují, protože úspory fungují jenom tam, kde se plýtvá a rozhazuje nadbytečně a nad rámec životních potřeb!

Nelze ale spořit tam, kde jsou pokrývány základní lidské potřeby, jako je teplo, jídlo, zdravotní péče, hygiena a bydlení! Lidé v EU si brzy uvědomí, že tak špatně nebylo ani v dobách bolševismu, komunismu a reálného socialismu, že by lidé doma mrzli, zatímco elektrárny v rukách kapitalistů a vykořisťovatelů by inkasovaly z kapes z kůže sdíraného obyvatelstva pohádkové zisky! Slavná západní liberální demokracie kolabuje a přivádí obyvatelstvo a domácnosti k sociální a ekonomické likvidaci!

-VK-

Šéfredaktor AE News

Zdroj: aeronet.news