Jdi na obsah Jdi na menu
 


Německo posílá zahraničním esesákům důchod a proplácí lázně. Židovská rada je v šoku

5. 10. 2023

Německo posílá zahraničním esesákům důchod a proplácí lázně. Židovská rada je v šoku

František Novák

27. 3. 2019

Zdroj: Bundesarchiv, Bild 183-H15390 / CC-BY-SA 3.0

 

 Lidé, kteří se připojili k jednotkám SS mimo území Německa a byli během války zraněni, dostávají od německého státu důchod v průměrné výši 330 eur (8514 korun). Navíc mají nárok na proplácení lázní. Německá centrální židovská rada to považuje za šokující.

 

Německo v současnosti prověřuje výplatu čtyřem bývalým členům SS z Nizozemska a uvažuje o jejich pozastavení, napsal deník Neue Osnabrücker Zeitung. Německá Ústřední rada Židů požaduje, aby byla výplata zrušena všem bývalým členům nacistické organizace Schutzstaffel (SS), jež byla během války známa svou brutalitou, podílela se na vyvražďování Židů a na vraždění civilního obyvatelstva v okupované Evropě.

 

Bývalý esesman odkázal miliony spřáteleným skotským penzistům

 

Příslušník nechvalně proslulého elitního Hitlerova oddílu Waffen SS, Heinrich Steinmeyer, pobýval v zajateckém táboře při skotském městečku Comrie

 

Prezident rady Josef Schuster tvrdí, že německé úřady mají „energicky“ přezkoumat výplatu těchto důchodů a vyvodit z toho závěry. Podle něj je neuvěřitelné, že možní pachatelé nacistických zločinů do dnešních dnů pobírají důchod od německého státu.

 

Nárok na výplatu vychází z německého zákona o péči pro oběti války (Bundesversorgungsgesetz). Zákon vznikl v roce 1950. Celosvětově jsou těchto příjemců dva tisíce, mezi nimi i kolaboranti, kteří se v cizích zemích připojili během války k jednotkám SS a byli v boji zraněni. Samotné členství v jednotkách SS není důvodem k odmítnutí platby, muselo by se prokázat, že příjemci během války páchali zločiny proti lidskosti.

 

Ve Švýcarsku je těchto příjemců 49, v Belgii se jedná o 18 osob, uvedl švýcarský deník Neue Zürcher Zeitung. Ve Švédsku pobírá tento druh renty 15 lidí, z toho nejméně dva lidé byli členy SS. Peníze vyplácí německé ministerstvo práce, proplácelo i náklady na pobyt v lázních.

 

https://www.euro.cz/clanky/nemecko-ss-duchod-1445037/

 

 

 

Co byly Waffen-SS

Waffen-SS (česky: Zbraně SS, respektive Ozbrojené SS) byly jednotky SS, určené k běžným vojenským operacím. Představovaly německé zvláštní a cizinecké jednotky nacistické armády, na konci války zahrnovaly přibližně 950 000 mužů, většinou dobrovolníků. Byly vedeny Heinrichem Himmlerem. Mezinárodní vojenský tribunál v Norimberku prohlásil Waffen-SS za zločineckou organizaci. Vyvinuly se z dvousetčlenné jednotky Hitlerovy osobní ochranky (die SchutzStaffel der NSDAP, odtud zkratka SS) ještě v dobách, kdy Hitler nebyl kancléřem, ale pouze vůdcem NSDAP v roce 1929. Většina členů Waffen-SS tehdy rekrutovala z bývalých Freikorps, jejichž členové vstoupili do takzvané 1. SS-Panzer Division „Leibstandarte SS Adolf Hitler“, která byla vytvořena Himmlerem na Hitlerovu žádost jako Hitlerova ochranka. Posléze ale byly Waffen-SS nasazovány do běžných vojenských úkolů na frontě (často jako elitní jednotky), vykonávaly stráž v koncentračních táborech a po celou dobu své existence byli jejich členové také osobní stráží Hitlera.

Zdroj: wikipedia