Jdi na obsah Jdi na menu
 


Německo lituje zničení Varšavy, ale reparace platit nechce

2. 8. 2019

choreo legia povstání

1.8.2019 13:29

 

Německý ministr zahraničí Heiko Maas ve Varšavě v projevu k 75. výročí zahájení Varšavského povstání zdůraznil, že Německo je zodpovědné za válečné zničení Varšavy. Jak dodal, je obtížné popsat slovy zločiny spáchané Němci před 75 lety proti tomuto městu a jeho obyvatelům. Ministr je nejvyšším představitelem Německa, který se účastní pietních akcí od roku 2004, kdy do Varšavy dorazil kancléř Gerhard Schröder.

 

Podle ministra Maase  bylo zničení polského hlavního města zvláště temnou kapitolou druhé světové války.  Byla to prý viditelná snaha zničit vše, co tvoří polskou identitu.  Tato německá odpovědnost se nevztahuje pouze na Varšavu, také v dalších částech Polska  byla města zbořena a celé vesnice ničeny, lidé vyháněni, aby byl vytvořen životní  prostor pro Němce - řekl Maas.    Předtím    Heiko  Maas   s polským ministrem   zahraničních věcí Jackem Czaputowiczem položili  věnce u pomníku obětí  ze čtvrti  Wola, kde Němci ve dnech 5.-7. srpna bestiálně  povraždili až 65 tisíc civilních obyvatel,  a poté navštívili Muzeum Varšavského povstání.   Na druhou stranu vedle takovýchto slov Maas včera po setkání s ministrem Czaputowiczem     prohlásil, že Německo považuje otázku vojenských reparací pro Polsko za uzavřenou. Poznamenal jen, že země cítí povinnost „pamatovat si zločiny nacistů“ i poté, kdy zmizí jejich poslední svědek.   Polský prezident Andrzej Duda  však uvedl, že otázka reparací ze strany Německa za škody, které byly způsobeny Polsku během druhé světové války, je stále otevřená. Podobné reparační nároky vznáší také Řecko.

 

Foto: V roce 2017 vzbudilo celosvětovou pozornost choreo fanoušků fotbalového týmu Legia Varšava, které připomenulo 160 tisíc povražděných obyvatel Varšavy.

Vasevec.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář