Jdi na obsah Jdi na menu
 


Německé velvyslanectví na Ukrajině odhalí pomník vrahovi Židů

29. 9. 2021

Německé velvyslanectví na Ukrajině odhalí pomník vrahovi Židů

29. 9. 2021 Janinna

Německé velvyslanectví na Ukrajině se zúčastní vztyčení pomníku ukrajinskému kolaborantovi, který byl spolupachatelem masakrů kyjevských Židů.

U příležitosti 80. výročí masakru v Babím Jaru otevírá německé velvyslanectví spolu s Ukrajinským centrem holocaustu (A. Podolskij) a kyjevskou radnicí pamětní desku nacistickému kolaborantovi, spoluviníkovi vraždy kyjevských Židů, členovi OUN, purkmistrovi Kyjeva v letech 1941-1942, Volodymyru Bagaziji.

30. září se v Ukrinformu uskuteční tisková konference, které se zúčastní německý velvyslanec, starosta Kličko a Anatolij Podolskij. Účastníci budou hovořit o projektu německé ambasády „Jeden kámen, jeden život“ za podpory primátora Kyjeva, Goethe-Institutu na Ukrajině a výše zmíněného aktivisty.

V rámci tohoto projektu bude na ulici Bratskaja (Podol) v Kyjevě postaven kámen na počest nacistického kolaboranta Bagazije.

29.-30. září 1941 byl Bagaziji místostarostou Kyjeva a přímo se podílel na organizaci masakru Židů.

Kromě toho je Bagaziji spolu s dalšími členy OUN organizátorem ukrajinské pomocné policie v Kyjevě – jednoho z klíčových nástrojů holocaustu a novin „Ukrajinské slovo“, které vyzývaly k vraždění Židů.

Následně byl jmenován starostou. Zabýval se krádeží židovského majetku, rozdával byty zavražděných Židů. V roce 1942 byl nacisty zastřelen.

V souvislosti se záměrem německého velvyslanectví, starosty Kyjeva a centra holocaustu postavit pamětní ceduli na počest nacistického kolaboranta, starosty Kyjeva Bagazije k 80. výročí masakru v Babím Jaru, bych rád citoval z protokolu výslechu policisty Vasilije Pokotila z osobní ochranky starosty. (Protokol o výslechu obviněného Vasilije Fedoroviče Pokotila ze dne 14. března 1945. (OGA SBU. F. 5, práce 43 555, list 49)

„Poté, co jsem byl převeden do práce v osobní ochraně Bagazije, začal jsem s ním jezdit na popravy. Takové cesty byly tři.

Poprvé bylo zastřeleno 100 lidí, kde byli Židé, váleční zajatci a partyzáni. Poprava byla provedena v „Babím Jaru“, stříleli Němci z kulometu. Těla popravených zakopali váleční zajatci, které přivezli speciálně pro tento účel.

Podruhé jsem byl s Bagazijem u popravy více než 200 sovětských občanů. Tato poprava představovala hrozný obraz. Když byli muži zastřeleni, ženy a děti stály stranou a při sledování toho, co se děje, upadly do bezvědomí.

Když přišla řada na zastřelení žen, začali jim odebírat děti, ale ženy je nechtěly pustit. Poté Němec násilím vytáhl dítě, zastřelil ho a poté vystřelil na matku.

Ženy divoce ječely a modlily o milost. Po popravě se Němec procházel příkopem a dokončil střelbu – pozabíjel ty, kteří padli zraněni a hrůzou.

Potřetí jsem byl s Bagazijem u popravy skupiny více než 300 lidí, včetně žen, dětí a mužů. Ženy a děti byly židovské národnosti. Všichni byli zastřeleni stejným způsobem jako předchozí skupina.

Nezúčastnil jsem se osobně těchto tří poprav, ale protože jsem byl v osobní ochraně Bagazije, společně s ním jsem sledoval celý obraz toho, co se děje.“

(C) Eduard Dolinskij

https://www.facebook.com/eduard .dolinsky

A pak se ministerstvo zahraničních věcí Ruské federace diví, proč si Německo nevšímá bujícího neonacismu na Ukrajině.

Pokec24.cz