Jdi na obsah Jdi na menu
 


Německá poslankyně - Přístup vlády k reparacím je morálně zavrženíhodný

22. 9. 2022

Německá poslankyně - Přístup vlády k reparacím je morálně zavrženíhodný

 

22.9.2022 11:15

Poslankyně německého Spolkového sněmu Żaklin Nastić v rozhovoru pro RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND) vyjádřila pochopení pro polské požadavky na reparace vůči Německu, kritizovala postoj spolkové vlády v této věci a označila ho za morálně zavrženíhodný.

Vyjádřila názor, že spolková vláda nemůže jednoduše tvrdit, že vše bylo vyřešeno smlouvou dva plus čtyři vyjednanou v roce 1990 mezi Německem, NDR a vítěznými mocnostmi: USA, SSSR, Velkou Británií a Francií. „Ke stolu tehdy nezasedly ani Polsko, ani Řecko a další země s nárokem na reparace. Pokud jsou dohody uzavírány na náklady třetích zemí, je to podle mezinárodního práva nepřijatelné,“ zdůraznila Nastić.

Nastić se vyjádřila, že úplné odmítnutí jakýchkoli nároků na odškodnění Polska a Řecka spolkovou vládou je morálně zavrženíhodné“. Podle jejího názoru nelze otázku odškodnění redukovat na čistě právní otázku, jako je tomu v případě kancléře Olafa Scholze (SPD) a jeho předchůdkyně Angely Merkelové (CDU). Celá věc podle ní také souvisí s respektem k našim bezprostředním sousedům, upozorňuje Nastić.

Jak zdůraznila, je zapotřebí „respektivní přístup německé strany k sousedovi a rozvoj kultury vzpomínání“. Poláci nemají zájem o chladnou racionální analýzu, protože utrpení způsobené nacisty není zdaleka zapomenuto – uvedla.

Arogantní, neuctivý postoj spolkové vlády poškozuje polsko-německé vztahy. Je chybou vyhýbat se jednání o této záležitosti. Kvůli historické vině se blokáda německé strany nezdá správná,“ zdůraznila poslankyně Spolkového sněmu Nastić.

vaše věc.cz