Jdi na obsah Jdi na menu
 


Němci se připravují na jadernou katastrofu

30. 12. 2022

Němci se připravují na jadernou katastrofu

Německý úřad pro radiační ochranu uvedl, že válka na Ukrajině může eskalovat, že hrozí incident v jaderné elektrárně Záporoží a jaderných elektrárnách v Evropě a občané by se měli připravit na nejhorší.

Ilustrační foto

30. prosince 2022 - 10:30

 

Předsedkyně německého Spolkového úřadu pro radiační ochranu Inge Pauliniová uvedla, že „ruská agrese“ na Ukrajině dala veřejnosti jasně najevo, že každý musí být připraven na různé druhy jaderných nouzových situací.

 

„Plánování připravenosti na jaderné nehody v posledních deseti letech zahrnuje všechny scénáře, které jsou fyzicky možné. I po odstavení jaderných elektráren v zemi se zaměříme na ochranu před jadernými nehodami. Radiace nezná hranic. Pokud někdy dojde v Evropě k jadernému incidentu, důsledky pocítí i Německo,“ řekla  Pauliniová pro německou mediální skupinu Funke.

Německo má podle ní síť 1700 stanic, které neustále měří úroveň radiace v zemi.

 

„V případě jaderné nouze mají úřady na starosti ochranu lidí,“ pokračovala Pauliniová, která podrobně nepopsala, co by Německo dělalo v případě atomového incidentu.

Kromě války na Ukrajině, která může přerůst v jadernou, a napětí kolem tamní Záporožské jaderné elektrárny hrozí nebezpečí také Německu z jeho sousedství, protože sousední země plánují výstavbu jaderných elektráren.

 

„Mnoho našich sousedů plánuje výstavbu jaderných elektráren, což zvyšuje riziko nehod v těchto zařízeních. To může ohrozit celou Evropu, včetně Německa,“ upozornila Pauliniová.Němci se však také oprávněně obávají incidentu v jaderné elektrárně Záporoží na Ukrajině. Jde o největší jadernou elektrárnu v Evropě, která je od března pod kontrolou Ruska a kterou ukrajinská armáda v posledních měsících neustále ostřeluje.

 

Poučení z Černobylu a Fukušimy

 

Inge Pauliniová řekla, že jaderné incidenty v Černobylu a Fukušimě nás naučily, že jaderné incidenty nelze kontrolovat.

 

„Nejde jen o zdravotní následky ozáření, ale i o dlouhodobé následky pro lidi a životní prostředí. Takové katastrofy mají vždy významné psychologické a sociální důsledky. To je draze zaplaceno,“ zdůraznila Pauliniová.

 

Rusko posílilo obranné schopnosti kolem elektrárny a kolem nádrže s vyhořelým jaderným palivem hodlá vybudovat ochrannou kopuli, na kterou se opakovaně zaměřovaly síly loajální Kyjevu. Dokud se tak ale nestane, riziko jaderné katastrofy je větší než ta v Černobylu v roce 1986 zůstává velmi vysoké.

Na druhou stranu Rusko neustále ujišťuje, že na Ukrajině nehodlá použít jaderné zbraně, ale v Evropě roste obava, že válka přeroste v atomovou. Mnoho zemí získalo a distribuovalo občanům jódové tablety, které mají snižovat účinek záření. Kromě toho další země, stejně jako Německo, připravují plány pro případ jaderné katastrofy.

 

(rp,prvnizpravy.cz,informer,foto:arch.)